Nakon što se na kraju godine napravi finalni obračun dobije se da je sezona završena nakon sedam održanih regata s ukupno 43 odjedrena plova, a da jedrilica s CRO oznakom na jedrima ima 22! Kako je sve ovo ostvareno u iznimno kratkom roku može se slobodno reći da je riječ o jednoj od najljepših sportskih jedriličarskih priča u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. E da, treba dodati da je trenutno Hrvatska flota jedna od najbrojnijih ne samo u Europi, već i u svijetu!

S obzirom da je riječ o jedrilicama koje omogućuju sportsko jedrenje neovisno o godištu članova njihovih posada, to je nešto apsolutno drugačije nego kad se govori o sportskim dosezima i aktivnostima jedriličara koji karijeru ostvaruju u malim klasama.

Aktivno sportsko jedrenje u malim klasama je ipak ograničeno na mlađe dobne skupine i do sad je u Hrvatskoj uglavnom tu i završavala prava sportska priča kad je naš sport u pitanju. Iako je u inozemstvu sasvim normalno da se nakon rasplinjavanja snova o plasmanima u reprezentacije i odrađivanja olimpijskih ciklusa nastavi s aktivnim jedrenjem i u laseru (ILCA-i) i u Finnu i u 470 itd... u nas je dugo vremena jedina šansa za nastavak jedrenja bila ulazak u sastav posade na nekom od krstaša.

Tek posljednjih par godina slika se počinje postupno mijenjati. Uz glavne junake ovog članka, Melgese 24, u nas je posljednjih par godina krenulo i seniorsko/veteransko jedrenje u klasi Flaying Dutchman. Ali za sad je to samo jedna iznimka koja je skoro pa u domeni statističke pogreške. Kad se pogleda koliko je u Hrvatskoj jedriličara koji su u posljednjih 50 godina izašli iz malih klasa onda je tih desetak posada u FD stvarno malen broj. U M24, iako je tu više nego duplo veći broj posada, a i posade su minimalno duplo brojnijeg sastava, ipak je i to malen broj onih koji bi trebali nastaviti s jedrenjem nakon što su realno gledajući u dobnoj skupini rekreativaca. Ali ako ništa drugo ipak je riječ o iznimno pozitivnom pomaku i trendu za kojeg se iskreno nadam da se neće zaustaviti!

Što se same klase M24 tiče vjerojatno smo stigli do broja za kojeg slobodno možemo reći da je maksimum koji ćemo imati. Sigurno bi se moglo oformiti još nekoliko posada, ali kad se uzme u obzir dostupnost jedrilica na tržištu, troškovi održavanja, troškovi jedne sezone, treninzi i sve što ide uz ozbiljniju sportsku priču vjerojatnije je da možemo biti zadovoljni ako ostanemo na broju 22, a tek kad bi sve 22 posade mogli dovesti na jednu regatu...

Ali vratimo se na ovogodišnju sezonu. Slobodno se može reći da su svi naučili nekoliko stvari, što po pitanju jedrenja, što po pitanju organizacije.

Krenimo od organizacije. Definitivno je zaključak da se organizacije jedne M24 regate ne može uhvatiti bilo koji klub, neovisno o tome koliko je posada član tog kluba. Osnovni ograničavajući faktor je ozbiljna logistička podrška u klupskoj lučici ili na mjestu gdje se održava regata. Naime, bez dizalice ili mjesta do kojeg može/smije doći kamion s dizalicom, nema smisla niti razmišljati o kandidaturi za domaćinstvo. Također, ako nema mjesta za sigurno vezivanje bar 20 jedrilica bilo ispred kluba ili na gradskoj rivi nema nemojte niti razmišljati o kandidaturi za domaćina. Regata može biti najbolje organizirana, super popratni program, uvjeti na moru idealni, ali ako se iskrcavanje s trajlera i vraćanje na iste ne može napraviti na siguran i nezahtjevan način ostat će gorak okus u ustima.

Zaključak je, prvo dobro provjerite da li zadovoljavate spomenute minimume, pa tek onda vidite s klasom da li su zainteresirani za suradnju s vama.

Jedrenje je iduća tema. Kako su društvene mreže nešto što mora biti uključeno u sve što se radi u modernom društvu, tako je osmišljen i hashtag koji je klasa prihvatila kao svoj prepoznatljivi znak, riječ je o #najboljiodnajboljih. Iskreno govoreći trenutna situacija i jest takva.

U formiranim i aktivnim posadama nalaze se skoro svi naši jedriličari koji su bar jednom zajedrili na olimpijskim igrama, na svjetskim i europskim prvenstvima, također su i državni prvaci u raznim klasama, ali među njima se nalazi i određen broj jedriličara koji se ne mogu pohvaliti tako visokim dostignućima. Međutim, rezultati na regatama pokazuju da se ne treba nitko nikog bojati, a s druge strane tko je spreman učiti i kome ne smeta da u ovoj konkurenciji jedri u sredini ili na začelju flote, može biti zadovoljan i sobom i svojom posadom i sigurno će iz svakog plova izaći obogaćen novim iskustvom i saznanjem.

Kao što sam na početku napisao, ipak je riječ o jedriličarima koji su već zašli u ili se nalaze u ozbiljnim godinama u kojima su na cijeni neke druge vrijednosti u odnosu na mladenačke dane kad je bilo najvažnije pobijediti. Sad su neke druge vrijednosti na cijeni, premda je dobar rezultat uvijek dobrodošao. Ali ono što je bitno je to da se više ne odustaje tek tako. Iskreno govoreći, biti na regatnom polju u isto vrijeme s ovakvim imenima nije mala stvar i svakome treba biti čast. S druge strane, kad je flota vezana za kraj, svatko od tih "velikih" spreman je bez nagovaranja da odgovori na bilo koje pitanje i da savjetodavno djeluje u najboljoj mogućoj namjeri!

Zato ako dobijete ponudu da zajedrite u nekoj od posada u Cupu ili razmišljate o formiranju svoje posade, nemojte odustajati, sigurno ste dobrodošli!

A sad, vratimo se činjenicama iz 2022. :)

Odjedreno je 7 regata... u Dubrovniku, Biogradu, Opatiji, Rovinju, Split - Labud, Split - Mornar i u Zadru. Ukupno su odjedrena 43 plova, što je u prosjeku nešto više od 6 jedrenja po regati. Većinom su to bile dvodnevne regate, a po tri dana se jedrilo u Rovinju i u Zadru.

Sve jedrilice koje su stigle u Hrvatsku za sad su i ostale u njoj. Neke su promijenile vlasničku strukturu, ali uglavnom jer su dotadašnji vlasnici htjeli nabaviti neku drugu. Jedina koja je otišla iz Hrvatske je Strilica Zuxu, jer se njen vlasnik želi totalno posvetiti plasmanu na OI u Parizu, tako da je odluka o njenoj prodaji opravdana i razumljiva.

Što se tiče priprema za sezonu 2023. neke posade su već poduzele korake da nabave novije jedrilice, ali za sad je još nepoznanica da li će njihove sadašnje jedrilice preuzeti neki novi vlasnici u Hrvatskoj ili će i one negdje u inozemstvo.

Čak osam posada odjedrilo je svih sedam regata i za razliku od prethodne sezone Panjić više nije imao apsolutnu dominaciju na regatnom polju. Ove godine ozbiljna najozbiljnija konkurencija bila mu je Universitas Nova, dok je konstantan pritisak tijekom cijele sezone radio Mataran 24.

Sistem bodovanja koji je klasa odlučila primijeniti je taj da se boduje svaki odjedreni plov s tim da je na broj odjedrenih plovova bilo i odbacivanje deset najlošijih rezultata. Na taj način se želi motivirati što više posada da odjedre što više regata, ali treba primijetiti i da je jedan dio posada na kraju ostvario sasvim solidan finalni plasman i s određenim brojem izostanaka. Naravno, za to su zaslužni dobri rezultati na regatama na kojima su sudjelovali, ali ipak je u ovom slučaju i kvantiteta važan element. 

Uglavnom, što se vrha tiče, samo 8 bodova je bila razlika između dvije prvoplasirane posade!

Lanjski pobjednici Kupa, posada Panjića, ove godine na kraju je imala 88 bodova, dok su novi pobjednici, posada Universitas Nove osvojili 76 bodova.

Kormilar Universitas Nove je Ivan Kljaković Gašpić, a s njim su jedrili Marin Golem, Filip Miroić, Mia Kljaković Gašpić i Šime Markić.

Pretpostavljam da su čitatelji već upoznati s tim da se bodovanje na Melges 24 regatama vrši u dvije kategorije. Jedna je "apsolutna" i Universitas Nova je odnijela pobjedu u toj kategoriji, a druga kategorija je "corinthian" i u njoj se boduju rezultati posada u kojima nema niti jednog jedriličara koji je vezan uz jedrenje na način da spada u kategoriju profesionalca po kriterijima koje je propisao World Sailing.

U toj konkurenciji pobjedu je odnijela posada Matarana 24.

Kormilar ove posade je Ante Botica, a uz njega stalni članovi su Damir Civadelić, Ivo Matić i Mario Škrlj, a tijekom sezone s njima su jedrili još Pina Buble, Marin Radačić, Max Čarija i Bruna Princivali.

Posada Matarana zauzela je treće mjesto u generalnom poretku s dvadeset kaznenih bodova više od drugoplasiranih Panjića.

Kompletnu ljestvicu na kraju sezone 2022. možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top