Ekipa iz Wave Sailing Centera i za 2019. godinu pripremaju prave jedriličarske poslastice!

Program je sličan i prethodnoj sezoni, ali s nekim posebnim jedriličarskim poslasticama. Naravno, riječ je i o ciklusu dvobojskih regata, kao i o drugoj sezoni D-Marin Hrvatske jedriličarske lige.

Spletom okolnosti, 2018. godina je ostala bez prvaka Hrvatske u dvobojskom jedrenju. Pokušalo se s izmjenom termina izaći u susret natjecateljima, pa je onda velika hladnoća osujetila i taj naknadni termin i već je stigao dio godine kad počinju blagdanske obaveze, a i termini su bili popunjeni mnogim popularnim regatama tako da je jedino preostalo odustati od pokušaja organizacije za tu godinu.

Za ovu sezonu Waveovci su odlučili da prebace termin održavanja PH na početak godine. Ujedno su željeli pružiti priliku našim ljubiteljima ovog stila jedrenja da jedre i u međunarodnoj konkurenciji, pa su ujedinili termin Prvenstva Hrvatske s terminom održavanja prve regate iz ciklusa European Match Racing Toura, a koji već tradicionalno kreće iz Krešimirova grada. To će se održati već za dva tjedna, od 15. do 17. veljače. Oglas regate i prijavnica su već odavno na službenom webu WSC-a, pa ako ima još zainteresiranih ovo je adresa koju traže.

Idući match race event je također u sklopu European Match Racing Toura. Ovaj put je riječ o njegovoj završnici, odnosno o finalnoj regati na kraju ciklusa. Između ove dvije regate u Šibeniku, Europski match race jedriličari će još imati priliku nastupiti u Tivtu (Crna Gora), Neusiedl See (Austrija), Limanu (Rumunjska), Gothenburgu (Švedska), Swinojuscieu (Poljska) i Ledru (Italia).

U principu će se jedriti svaki mjesec na drugoj lokaciji, a Šibensko finale će biti od 04. do 06. listopada.

A kao vrhunac dvobojske sezone i kruna svih događanja u sklopu aktivnosti WSC-a je domaćinstvo Europskom prvenstvu u dvobojskom jedrenju od 9. do 13. listopada.

Što se tiče D-Marin Hrvatske jedriličarske lige, ciklusa regata koje se organiziraju pod licencom Sailing Champions League, ove godine je predviđeno samo da se jedre dvije regate... Act 1 i Act 2.

Unatoč tome što se ne jedre tri regate kao lani, sudionici neće biti uskraćeni za vrhunsko jedrenje i potpuno ispunjen program.

Razlog odustajanju od lanjske inačice s tri regate - dvije kvalifikacijske i jedne finale, leži u ogromnom programu koji će se ove godine održavati u Šibeniku. Uz već uobičajene regate koje JK Val organizira u svom akvatoriju tu će biti i D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo koje će se organizirati na početku lipnja. Također WSC kreće i s katamaranskim programom, a prva regata za klasu F18 će se održati tjedan dana nakon ORC globalnog događanja.

Naravno, u planu je i opsežan program odlaska Wave Race Teama po drugim regatama, tako da je odlučeno da se organiziraju samo dvije regate lige, ali zato da ne budu dvodnevne kao u sezoni 2018, već trodnevne. U skladu s tim je malo promijenjen format natjecanja, jer se ne mogu odjedriti kvalifikacijski ciklusi kao lani. Detaljnije možete pronaći u Pravilniku lige koji je dostupan na ovom linku.

Što se tiče termina jedrenja oni su u kalendaru HJS-a rezervirani od 29. do 31. ožujka za Act 1 i od 10. do 12. svibnja za Act 2.

Jedriličarima su i dalje na raspolaganju dvije monotip flote, četiri Platu 25 i četiri jedrilice klase J70.

I samo da podsjetimo, kako je riječ o klupskom natjecanju, na ove dvije regate ni jedna ekipa nije vezana obavezom stalnog jedrenja, već jedna posada može jedriti na Act 1, a druga na Act 2. Samo se bodovi dodjeljuju klubu pod čijom zastavom jedre.

Lanjski pobjednici D-Marin Hrvatske jedriličarske lige su bili domaći momci, posada JK Val. Iza njih je završila posada YC Kornati, a na postolju je još bila ekipa JK Split. U zlatnoj skupini, na četvrtom mjestu su završili članovi JK Neverin. U srebrenoj skupini najbolji su bili jedriličari iz Zagreba, posada JK Medveščak. Pobjedu su odnijeli ispred jedriličara iz YC Zlarin, JK Tijat i JK Primošten.

 

Back To Top