Prva kvalifikacijska regata klase Optimist, regije Sjever, nakon Prvenstva Hrvatske u rujnu, odjedrena je na Malom Lošinju od 1. do 3. studenog. Organizirao ju je JK Jugo.

Sudjelovala su 102 kadeta i kadetkinje iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije, od čega je bilo 69 dječaka i 33 djevojčice. Mjesto okupljanja je bilo standardno za Mali Lošinj, uvala Čikat, iz koje Optimisti imaju izlaz na otvoreno more.

O vremenskim uvjetima i situaciji na regatnom polju porazgovarali smo s jednim od članova organizacijskog odbora, Vedranom Kabalinom:

U petak smo odjedrili dva plova po laganoj tramuntani koja je kasnije okrenula na burin, a u subotu smo napravili još tri plova po oštrom koje je puhalo između 10 i 15 čvorova. Iskopalo je i malo mora, stvarno idealni uvjeti. Baš je bilo lijepo. A u nedjelju je pojačalo na 20-25 čvorova s refulima do 30 čvorova. Ja i predsjednik RO, Alen Kustić, bili smo na moru da pratimo razvoj situacije i s obzirom da je kasnije još pojačalo, odlučili smo iz sigurnosnih razloga da se flota ne zove na more. Po tim uvjetima izašlo bi možda dvadesetak klinaca, a pitanje je kako bi i oni jedrili. Zato smo imali sreće s kišom. Padala je jedino nakon što smo se u subotu vratili na kopno.

Vedran Kabalin, JK Jugo

Unatoč tome što je regata regije Sjever, prijavili su se i natjecatelji s juga, a na kraju je i pobjeda otišla u ruke člana JK Omiš, Josipa Tafre. On je i na ovoj regati ostvarivao rezultate na koje nas je naučio u posljednje vrijeme. Pobijedio je u prvom i četvrtom plovu, a u drugom i trećem je završio kao drugi. Najlošiji rezultat mu je 4. mjesto iz posljednjeg plova, a to se na kraju moglo odbaciti.

Kako je flota bila podijeljena u dvije skupine pobjede u prvom i četvrtom plovu su još ostvarili i Tristan Tol (JK Vega) i Marko Gomerčić (JK Uljanik plovidba). Što se tiče drugih plovova tu su najbolji bili Andria Mrvin (JK Uskok) i Peter Koch (SEP FVE), a u trećem plovu jedna pobjeda odlazi u ruke domaćina Grigora Pettenera, a druga u Tristana Tola. A u posljednjem plovu najbolji su bili Tristan Gardossi (YC Adriaco) i Kristijan Pavlović (JK Uljanik).

Gledajući ove podatke regata je bila poprilično neizvjesna, ali na kraju se pokazalo da ipak većina slavodobitnika nije imala dovoljno stabilnosti u rezultatima. Skoro svi su imali poprilično velike razlike u ulascima u cilj i to je kasnije rezultiralo ovakvim finalnim rezultatima.

Ovog puta naša najbolje djevojčica je bila na 11. mjestu i to je Katja Rabak iz JK Vega, a bolja od nje bila je slovenka Aurora Ambrož.


U subotu je za klince bila organizirana tombola. Nagrade su bile u rasponu od malih sitnica za optimiste, pa do novog trupa! To je organizirano u suradnji s Pletinauticom. Treba samo napomenuti da u lutriji za optimista nisu mogli svi sudjelovati, već samo klubovi koji su imali prijavljena minimalno četiri predstavnika, a ove godine sreća je bila na strani domaćina, jer je "kadica" postala nova stavka na popisu opreme JK Jugo.

A da se i na jedriličare na Malom Lošinju gleda kao na rado viđene goste govori i podatak da su i ove godine u Jadranka Hotels and Villas imali posebne cijene za sudionike regate i to je iskoristilo oko 70% sudionika., dok je za preostale koji su se odlučili na smještaj po apartmanima, bila organizirana zajednička večera u blizini kluba.

 

Naslovna foto: Branko Domac

 

Back To Top