Posljednja kvalifikacijska regata klase Optimst za regiju jug je odjedrena u Splitu od 6. do 8. ožujka. Domaćini su bili u JK Split, a prijavljeno je bilo 90 kormilara i kormilarki, dok ih je 78 odjedrilo bar jedan plov.

Regata je bila međunarodnog karaktera jer je sudjelovao jedan poljski jedriličar, kao i nekoliko mladih jedriličara iz JK Delfin iz Crne Gore. Kako je u istom terminu jedrena Velika nagrada Mornara, regata za Lasere s druge strane Marjana, a na kojoj su sudjelovali neki njihovi stariji kolege, napravljen je jedan "multiklasni" izlet do Splita.

Uvjeti na regatnom polju u Kaštelanskom zaljevu su manje više bili slični onima između Sustipana i Čiova, osim što su Optimisti uspjeli bolje iskoristiti subotu.

Detaljnije o tome je ispričao glavni sudac na regati, Roko Muštra:

Petak je prošao u znaku ne samo jakog, već i orkanskog juga. Jednako tako ni na Laserima nisu ništa napravili zbog iste situacije. S obzirom koliko je juga bilo teoretski smo mogli odjedriti ispred Lučice, ali nismo smjeli zbog plovnog puta. S Regatni odborom oko dva manje nešto izašao na more i činilo mi se da je vjetar pao, ali kad sam stigao na poziciju gdje smo planirali jedriti opet je bilo vjetra 22, 25, 28... a i već je bilo kasno... a najsmješnije od svega je bilo to što je oko četiri sata nastupila bonaca. Kao da je netko isključio neki prekidač. Tako da se moglo dogoditi da ih dovedem dolje i boriti se da napravimo start, a kasnije prekinemo regatu zbog nedostatka vjetra. Nevjerojatna kombinacija! Subota je bila ujutro vrlo lijepa. Veslači su imali svoju regatu, pa se tada moramo iskoordinirati s njima da im ne prolazimo kroz stazu. Dogovor je bio da izađemo na more između 10:30 i 11:00. Tako da je delta dignuta u 10:30. Polje smo postavili prema Kaštelima, u smjeru aerodroma. Ne baš toliko daleko, nego recimo, otvorili smo da se vidi punta Čiova. Tu smo se malo zadržali. Vjetar je bio po suncu... ništa pametno. Onda je oko ure i po počela probijati bura. To je bilo potpuno neočekivano jer je uopće nije bilo u prognozi. Namjestili smo se po njoj i po nekih prosječnih 15 čvorova napravili dva plova. Kad smo dizali sidro puhalo je i 24, ali to je bilo već iza 16:30. A u nedjelju smo se uvukli u Lubinski porat, uvalu do Lučice. Tu smo malo uvučeniji po buri nego po jugu, pa nismo smetali na plovidbenom putu. Ciljano smo i mali na tri kraće regate. Svaka je trajala 28-29 minuta. Tu poziciju smo izabrali jer je tamo prema kaštelima bio dosta jači vjetar, a ovdje je prosjek bio 15-20 čvorova. Flota je bila dosta mirna, imali smo samo tri UFD-a i jedno izlijetanje na BFD. Glavni razlog je bio što je dosta dricavalo, pa bi u nekom trenutku brod RO-a bio favoriziran i onda su se svi tu gurali.

Roko Muštra, nacionalni sudac

Što se tiče rasporeda u vrhu, kao što naslov kaže, Josip Tafra - JK Labud, bio je ponovno najbrži. Ovog puta nije bio superioran kao u Biogradu, ali dvije pobjede, drugo, treće i odbačeno sedmo mjesto, bili su dovoljni za 7 bodova prednosti ispred klupskog kolege Marina Ljubičića.

On, Jere Bakotić - JK Split i Andria Marvin - JK Uskok su bili na po dva boda razlike, a zanimljivo je da je samo Marin bio taj koji je uknjižio i jednu pobjedu.

S tim trofejima mogli su se pohvaliti još samo šestoplasirani Pavle Musić iz JK Delfin i  najbrža djevojčica do 12 godina, Nina Marušić - JK Zvir kojoj je to bio bljesak koji joj je osigurao 17. mjesto u konačnici.

Ukupno najbolja jedriličarka je bila Aurora Palko - JK Split. Ona je završila na vrlo visokom 5. mjestu! Najbrži do 12 godina je bio Bepo Duplančić - JK Zenta na 10. mjestu.

Rezultate možete pronaći na ovom linku, a fotogaleriju na ovom linku.


Možda najzanimljiviji detalj, nevezan uz dešavanja na moru, je taj što je uprava JK Vega izabrala ovu regatu za nastup svojih Optimista iako se u isto vrijeme jedrila kriterijska regata regije sjever u Crikvenici.

 

Naslovna foto: JK Split

 

Back To Top