U subotu i nedjelju, 8. i 9. kolovoza, Optimisti, Laseri 4.7 i Laseri Radial su se okupili u Betini na 45. regati za male klase. Definitvno jednoj od najdugovječnijih regata na Jadranu, kao i jednoj od najpopularnijih ljetnih regata na srednjem Jadranu.

Ovog puta su jedriličarske aktivnosti u Betini trajale i cijeli tjedan ispred regate jer se u njoj održavao još jedan službeni jedriličarski kamp za Laseraše. To je i glavni razlog zato je na regati nastupio dosta dobar broj ovih jedrilica. Radiali su bili brojniji i njih je bilo 15, dok je 4.7 bilo upola manje, točnije 7.

Zato su Optimisti dominirali po brojnom stanju. Ukupno ih je nastupilo 40.

Zahvaljujući dobroj poziciji klupske zgrade, izlazak na regatno polje je stavrno brz i neovisan o smjeru vjetra. U subotu se izašlo na more po ugodnoj burici koja da je ostala puhati cijelo vrijeme osigurala bi vrlo atraktivno i brzo jedrenje te ispunjenje maksimalno predviđenog programa. Međutim, nakon što je postavljeno polje po njoj vjetar ubrzo mijenja u maestral i takva situacija ostaje do kraja dana. Maestral je bio na momente ugodnih 10-12 čvorova, ali uglavnom su prevladavali slabiji refuli.

Nedjeljni izlazak na more je bio odmah po maestralu. Puhalo ga je vrlo dobrij 15-16 čvorova, ali nakon jednog održanog plova krenula je kiša koja je ugasila vjetar. Nakon nje se iz daljine vidio dolazak grmljavinskog nevremena, pa je flota poslana na kopno da se pričeka i izbjegnu neugodne situacije. Međutim, od te nevere nije bilo ništa, ali ubrzo je stigla druga i tada je proglašen kraj jedrenja i završetak regate.

U subotu su Optimisti odjedrili dva plova, dok su u nedjelju odjedrili još samo i treći. I na ovoj regati Zentaš Bepo Duplančić je pokazao zašto je jedan od najboljih kadeta u Dalmaciji, te je osvojio regatu s dva prva i jednim drugim mjestom.

Srebrenu medalju je osvojio kolega iz JK Uskok, Borna Krmpotić koji je osvojio to preostalo prvo mjesto, a uz njega još po jedno drugo i treće. A bronca odlazi u Biogradski JK Briva mladom Vici Ugriniću. Njegov prosjek je bio nešto šareniji i s većim oscilacijama u odnosu na prvi dvojac, ali ipak dovoljan za mjesto na postolju.

Najbrža djevojčica bila Ana Grubelić iz JK Uskok koja se smjestila na 5. mjesto na zajedničkoj ljestvici. Kompletne rezultate klase Optimist možete pronaći na ovom linku.


Laseraši su u subotu imali aktivniji i bodovno interesantniji dan jer su obje podklase uspjele odjedriti po tri plova. Međutim, u nedjelju su Radiali uspjeli odjedriti dva plova, dok su 4.7 ukupnom skoru dodali rezultate samo jednog plova.

Među juniorima u klasi Laser 4.7 flotu su predvodile djevojke. Prva dva mjesta su zauzele Carla de Carina iz JD Val i Nora Gotovac iz JK Split. Njih dvije su zauzele sva prva mjesta i većinu drugih. Od momaka u ovoj klasi najveću im je ugrozu radio Karlo Modrić, Norin klupski kolega. Njihove rezultate možete pronaći na ovom linku.

Za razliku od ranije spomenute dvije klase, Radiali su s obzirom na održanih pet jedrenja dobili priliku da odbace jedan najlošiji rezultat. Među njima je bodovni rasplet bio mnogo zanimljiviji i prvih petero su svi bili na po jedan bod razlike među sobom.

Na cijelom pobjedničkom postolju su bili predstavnici Vala. Na prva dva mjesta to su bili članovi Crikveničkog JD Val, dok je na trećem mjestu bio predstavnik Šibenskog JK Val.

Nika Manestar je u subotu bila u dominantnoj formi i osvojila je sva tri prva mjesta. Ali u nedjelju je bila nešto lošija i u četvrtom osvaja 10. mjesto, dok je u petom bodovana s DNS kojeg je mogla odbaciti. 

Drugoplasirani i trećeplasirani, Frano Šestan i Juraj Radačić su pokazali obrnutu formu. U subotu su ostvarivali plasmane između 3. i 12. mjesta, ali zato su u nedjelju osvojili po jedno prvo i drugo mjesto. Na kraju, kad su uključena odbacivanja, njih dvojica su se popela na postolje i s nagradama otišli iz Betine.

Rezultate ove klase možete pronaći na ovom linku.


Idući vikend je na rasporedu Prvenstvo Hrvatske za Laser Radiale, a domaćin je JK Mornar iz Splita. Jedrit će se od petka do nedjelje.

 

Back To Top