Nakon Svjetskog prvenstva klase 420 koje se jedrilo u San Remu početkom srpnja, četiri naše najbolje posade u klasi 420 nastupile su i na Svjetskom prvenstvu ove klase, a koje se jedrilo krajem srpnja, također u Italiji, u mjestu Formia.

Dvije posade su bile iz JK Uskok - Noela Petešić & Petra Gambiraža i Eva Šiško & Marta Šavar, te po jedna posada iz JK Sveti Nikola - Ema Samaržija & Mare Uroda Plevko i iz JK Galeb - Edo Fike i Leon Scheidl, s tim da samo Ema i Mare nisu jedrile i u konkurenciji U19.

Ukupno je sudjelovalo 113 posada u ovoj floti, a bili su podijeljeni u dvije skupine. To je broj koji definitivno ulijeva strahopoštovanje svim našim ljubiteljima jedrenja u dvojcima, jednako kao što i stvara osjećaj nostalgije za regatama od prije 30 - 40 godina, jer na hrvatskim regatama se odavno nije jedrilo u flotama koje su imale više od 30 ili 40 jedrilica čije posade su imale i kormilara i flokistu.

S obzirom na prethodnu godinu koju smo proveli u Covid zabranama, netom održano SP bila je prva velika regata na kojoj su jedrile naše posade, te je unatoč njenom statusu nije iskorištena za lov na rezultat. Taj prvi nastup na "masovki" ove klase iskorišten je za stjecanje iskustva jedrenja u velikim flotama, te je to u stvari bila priprema za nastup na ovom Europskom prvenstvu. Da je San Remo dobro iskorišten najbolje govore rezultati. Naravno, još naše posade trebaju trenirati i jedriti na drugim velikim regatama da bi se mogle kvalificirati u zlatnu skupinu i jedriti u njenom gornjem domu, ali zato su pokazale da su talentirane i sa svijetlom budućnošću ispred sebe. Naime, u srebrenoj skupini su jedrile u samom vrhu, a Eva Šiško i Marta Mavar su apsolutno izdominirale ovu flotu!

Odjedrilo se šest kvalifikacijskih jedrenja i tri finalna. Uglavnom su puhali lagani vjetrovi i bilo je vrlo vruće s vrlo neugodnim fazama čekanja na platou trajektne luke.

Prvog dana odjedrio se samo jedan plov, dok je drugog program odrađen u potpunosti po 6-8 čvorova jugozapadnjaka. Kvalifikacijski ciklus završen je s dva nova plova odjedrena trećeg dana regate koji se jedrio po nešto jačem vjetru koji je ovog dana zna pojačati do dvanaestak čvorova.

Prvi dan rezerviran za finalna jedrenja prošao je u bezvjetrici i nastavilo se jedriti tek idućeg dana kad su se po vrlo laganom vjetru uspjela odjedriti sva tri planirana plova. Kako se sutradan pokazalo, rezultati dobiveni nakon odjedrenih 9 plovova su bili i konačni rezultati jer se u subotu 31. nije odjedrio niti jedan dodatni plov, a tko je završio na kojem mjestu možete pronaći na ovom linku.

Foto: Andrea Lelli

Malo su lošiji bili u ovoj regati, ali ponovno naglašavam da je u ovom slučaju najvažnije iskustvo velikih flota.
U principu imje ovo bilo više zbog iskutva nego da love rezultat.
Na treninzima prije regate puhalo je dosta više, a onda je stigla ciklonica praćena velikom vrućinom i vrlo laganim vjetrovima.
Moram reći i da je organizacija bila vrlo loša... od RO-a, pa do kopnenog dijela.
Svaki dan je hitna vozila nekog zbog toplotnog udara, jer smo bili na velikom platou gdje su trajekti, a izvlačili bi nas na more u 11 sati na 35°C i čekali bi do 15 sati da zapuše. Naime, u međuvremenu ne bi smjeli izlaziti iz luke zbog trajekata... a i regatni je isto radio dosta grešaka na startevima...
A cure su najbolje odjedrile zadnji dan, kad su Eva i Marta napravile tri prva mjesta. Startevi su išli na crnu zastavu i tada je u par pokušaja starta skinuto oko 30 - 40 jedrilica! Tu su stradali i svi ostali naši, jer su ih ponijeli dobri rezultati prvog finalnog plova.

Karlo Krpeljević, tajnik klase 420

U kvalifikacijama najbolji rezultati naših posada bili su 18. i 19. mjesto posada Šiško - Mavar i Fike - Scheidl i svima je prosjek bio između 30. i 40. mjesta. Zato su se sve četiri posade vro dobro snašle na početku finala.

Već smo rekli da su Eva i Marta osvojile sva tri plova, a u prvom plovu na 4. mjestu su završili naši dečki, dok su odmah iza njih kroz cilj prošle Noela i Petra. Ema i Mare su taj plov završile na 29. mjestu, a u iduća dva im je zajedno s dečkima želja za što boljim startom bile prevelika i nažalost osvajaju BFD.

Noela I Petra su također u drugom finalnom plovu bile prerano preko linije, ali zato su u posljednjem bile mnogo opreznije i u cilj stižu kao dosta dobre 8.

Na kraju, kad se podvuče crta, rezultati naših posada su sljedeći:

58. Šiško - Mavar

76. Petešić - Gambiraža

95. Fike - Scheidl

100. Samaržija - Uroda Plevko

Foto: Andrea Lelli

U odnosu na talijansku flotu klase 420 sve ostale flote djeluju vrlo siromašno, pa su zbog toga naši jedriličari pokrenuli inicijativu zajedno sa Slovencima i Mađarima za zajedničke kampove i regate, tako da ih bude što više na zajedničkim regatama, a prva takva suradnja trebala bi se dogoditi u listopadu.

A za kraj ove godine ostaje još ISAF Youth regata koja će se ove godine jedriti 15. prosinca u Omanu.

Na tu regatu kvalificirali su se oni koji su imali najbolje rezultate na Svjetskom prvenstvu i koji su najbolji na kriteriju. Kod nas je u tom slučaju riječ o muškoj posadi Edi Fike i Leon Scheidl, a kod djevojaka idu Noela Petešić i Petra Gambiraža. Razlog za izbor SP-a kao regate čiji rezultati su veće težine nego onog s EP-a je taj što je tamo bila ozbiljnija konkurencija. Tako da unatoč vrlo dobrom rezultatu Eve Šiško i Marte Mavar na kontinentalnom prvenstvu u Oman putuju Noela i Petra. S obzirom da Eva i Marta nisu jedrile u San Remu sigurno će im biti žao za propuštenom prilikom, ali dogodine će imati novu šansu za plasman. 

Naslovna foto: Andrea Lelli

 

Back To Top