Europsko prvenstvo klase Radial organizirao je jedriličarski klub Marina Kaštela i okupio 289 jedriličara i jedriličarki iz cijelog svijeta, naravno ponajviše iz Europe. Program natjecanja bio je uobičajen za ovakvu kategoriju regate, na početku je imao obavezne prijave i premjeravanja da bi glavni dio, jedrenje, trajalo šest dana. U tih šest dana prva tri bila su predviđena za kvalifikacijska jedrenja po skupinama, a iduća tri u jakosnim skupinama... zlatnoj, srebrenoj i brončanoj.

Međutim, takav program nije odrađen jer vrijeme nije bilo naklonjeno organizatorima i jedriličarima i to u smislu da nije bilo dovoljno vjetra za organiziranje jedrenja prva tri dana. Vrijeme je bilo sunčano, pravo ljetno, ali bez dovoljno vjetra za održavanje normalnih regularnih plovova.

Sva ta prva tri dana jedriličari su bili pozivani na regatno polje koje se nalazilo izvan, s vanjske strane otoka Čiova i prognoze su najavljivale samo lagani maestral, međutim taj maestral ako bi se pojavio ne bi bio dovoljno. Bilo je i određenih pokušaja, odnosno davane su predstartne procedure, ali na kraju su ta jedrenja morala biti prekinuta zbog totalnog povlačenja vjetra s regatnog polja ili zbog promjena u smjeru.
Jedriličara je tradicionalno bilo značajno više nego djevojaka i formirali su tri, dok je djevojaka bilo dovoljno samo za jednu skupinu. Zbog tako velikog broja natjecatelja organizatori su predvidjeli jedrenje na dva regatna polja. Ona su bila postavljena relativno blizu jedno do drugog i na svakom polju trebale su jedriti po dvije skupine. Baza regate bila je u sklopu Marine Kaštela koja je inače glavna baza za istoimeni jedriličarski klub.

Za ovaj jedriličarski klub možemo slobodno reći da je naš trenutno najopremljeniji klub u logističkom pogledu, a nakon ovoga prvoga velikoga natjecanja u svojoj organizaciji sigurno mu se može dodijeliti i status pravog hrvatskog jedriličarskog centra. Ogromna nova zgrada s nekoliko svlačionica, tuševima za praktički svakoga, uredi za žiri, regatni odbor... svi imaju svoje službene prostorije, nema miješanja, gužve.. restoran, hangar... Svi jedriličari imaju mjesta i dovoljno prostora za svoje jedrilice i opremu, a što je najvažnije, dio spuštanja jedrilica u more i njihovo kasnije izvlačenje odrađivano je bez ikakvih problema s obzirom da je napravljen vjerojatno najširi spust u Hrvatskoj preko kojeg cijela flota vrlo brzo ide u more i vrlo brzo iz mora.

Prvog dan regate vjetra je bilo svega nekoliko čvorova i dosta dugo se čekalo dok nije napokon dan signal da se krene s jedrenjem. Čak su i odrađene predstartne procedure, ali bez konkretnog rezultata jer se vjetar povukao nakon nekog vremena.

Drugog dana jedrenja, u utorak, situacija na regatnom polju bila je dosta obećavajuća jer je puhalo nešto s juga i svi su se ponadali da će se predviđeni program odraditi bez problema. Međutim, vjetar je bio nestabilan po smjeru, oscilirao je po devedeset i više stupnjeva i u jednu i u drugu stranu, tako da regatni odbor nije mogao postaviti regularno regatno polje i tu se moralo također dugo čekati, a ono što je stvaralo dodatne probleme bio je poprilično velik val, pogotovo kad se zna da je vjetar na početku puhao svega do desetak čvorova.
Na kraju se stabilizirao na oko pet-šest, ali valovi su ostali dosta veliki i cijela ta kombinacija nije ostavila previše izbora regatnom odboru koji je u određenom trenutku poslao jedriličare u marinu.

Treći dan regate, slična priča. Ponovno bonaca, lijep sunčan dan, mnogo kupanja i plutanja. Nakon duljeg čekanja formirali su se uvjeti koji su se pokušali iskoristiti za jedrenje. Postavljena su oba regatna polja, startalo se, jedrilo se, ali na kraju ponovno nismo imali rezultate, jer jedrenja nisu odrađena do kraja.
Ali zato su posljednja tri dana nadoknadila sve po pitanju vjetra, jer ga je na momente bilo i previše.

U četvrtak su i smjer i snaga u samom Kaštelanskom zaljevu bili takvi da nije bilo potrebe izlaziti s vanjske strane Čiova. Jedrilo se po vjetru koji nije padao ispod petnaestak čvorova, a pratio ga je dosta neugodan val. Tako da se može reći da su uvjeti na moru bili stvarno teški, ali s obzirom da sudionici nisu bili umorni od prethodnih dana svi su ta jedrenja manje više uspješno odradili i dan je završen s tri plova na oba regatna polja.
Već na ovim rezultatima počinju se vidjeti tko ima određene preference prema vrhunskim rezultatima, npr. u ženskoj skupini češka jedriličarka Alessia Palanti dominirala je od prvog starta i na kraju dana imala je samo četiri boda, dok je prva prva pratilja Carlotta Rizzardi iz Italije imala jedanaest. Što se tiče muške skupine tu je situacija bila slična s tim da je definitivno najbolji dan imao Mattia Cesana iz Italije s tri prva mjesta, dok je na drugom mjestu bio Španjolac Javier Segui sa tri druga mjesta, dok su ostali malo manje stabilno jedrili.
Najraspoloženiji hrvatski jedriličar prvog dana bio je Antun Tomašević koji je vrlo solidno otvorio regatu, odnosno zatvorio taj dan. U prva dva plova završava na 9. mjestu, a u trećem jedrenju osvaja drugo mjesto u svojoj skupini. S ovim rezultatom najavio je namjeru ostanka u top ten skupini.
Što se tiče djevojaka, čak dvije su bile u deset najboljih. Tea Peteh dan završava na petom mjestu, a Petra Mastelić na osmom.

Za predzadnji dan regate RO je morao donijeti odluku da će i sljedeća tri jedrenja biti kvalifikacijskog karaktera s obzirom da prva tri dana jedrenja nije bilo i tek u subotu, posljednjeg dana regate, jedrila bi se samo finalna.
I ovaj dan je krenuo vjetrovito, ali ovog puta flota je pozvana na regatna polja s vanjske strane Čiova.
Na početku nije puno puhalo, ali prognoza je bila vrlo dobra i što najvažnije točna, odnosno u poslijepodnevnim satima počeo je dolaziti maestral koji je jačao kako je dan odmicao.
Ponovno su uspješno odrađena sva tri predviđena plova po vrlo atraktivnim uvjetima, ali ovog puta nešto blažim za jedriličare, bar u prva dva plova, dok je u trećem plovu vjetar značajno pojačao i podigao dosta veći val nego prethodnog dana i s time stvorio stvarno teške uvjete za jedrenje.
U konačnoj sumi na kraju dana, Mattia Cesana iz Italije i dalje je vodeći i to praktički bez greške s obzirom da su se sad mogla uzeti u obzir i odbacivanja najlošijih rezultata. Zato je on petak završio ponovno na prvom mjestu s minimalnih pet bodova. Odbacio je deveto mjesto u četvrtom plovu kao svoj najlošiji rezultat.
Naš najbolje plasirani jedriličar u muškoj konkurenciji i dalje je Antun Tomašević. On je dan izvrsno otvorio, osvojio je četvrto i još jedno drugo mjesto, dok je u trećem, tom izrazito teškom plovu, završio na osmom mjestu i sada već popeo se na jedno veće mjesto na ljestvici.
U ženskoj konkurenciji također smo imali jedno odbacivanje i sad Čehinja više nije vodeća nego ju je za jedan bod je prestigla Irska jedriličarka Eve McMahon. Ona je sva tri plova u petak završila na prvom mjestu i najavila namjere za osvajanje jednog mjesta na postolju.
Naše djevojke Petra Mastelić i Tea Peteh i dalje su u top 10 s tim da je ovaj put Petra uspjela prijeći Teu i u generalnom plasmanu zauzeti šesto mjesto, dok je Tea sad sedma s posebnim naglaskom da je Tea vodeća jedriličarka u kategoriji do sedamnaest godina!

Posljednji dan regate prognoza je bila identična onoj od dana ranije. Izašlo se na more po laganom maestralu koji je jačao kako je dan odmicao i koji se u jednom trenutku prebacuje na tramontanu koja je iskopala dosta velik val, praktički jednak onom kakav je bio na kraju petka. Drugim riječima vrlo teški uvjeti za jedrenje, a s druge strane vrlo atraktivno za gledatelje pogotovo na dionici između bova jedan i dva kad laseri pokazuju maksimalnu dozu atraktivnosti.
Za ovaj dan bila su predviđena tri finalna jedrenja. Nakon završetka u petak i rezultata nakon prvih šest jedrenja, formirane su zlatna, srebrna i brončana jakosne skupine u muškoj konkurenciji, odnosno kako su djevojke bile samo u jednoj skupini one su nastavile tako jedriti do kraja.
Prva namjera regatnog odbora bila je da će se također jedriti još tri plova u finalu ali tramontana koja je na kraju počela puhat i preko 22-23 čvora, osim jedriličarima počela je stvarati probleme i regatnom odboru po pitanju sidrenja na velikim dubinama. U kombinaciji s vremenskim ograničenjem iz Uputa za jedrenje, gdje je definirano da se posljednja moguća predstartna procedura mora pokrenuti do 16:00, RO na polju na kojem su jedrile brončana muška skupina i djevojke, imao je na raspolaganju samo još mogućnost podizanja kombinacije kodeksa i alfe.
Na regatnom polju gdje su jedrile zlatna i srebrna muške skupine odjedrena su sva tri finalna plova i tu je Mattia Cesana potvrdio prvo mjestu. U drugom subotnjem plovu ostvario je još jednu pobjedu, a u posljednjem plovu je četvrti, dok je 38. mjesto iz prvog finalnog plova odbacio.
Mattia je regatu završio s ukupno šest pobjeda u devet jedrenja što je izniman rezultat, pogotovo ako se uzme u obzir da je on i također i najbolji jedriličar u kategoriji do sedamnaest godina. Znači najmlađi jedriličar na postolju, a na postolje se još popeo Španjolac Javier Segui i izraelski jedriličar Yoav Kfir.
Njih dvojica bila su daleko ispod njega, ali međusobno dosta blizu. Razlika im je bila samo dva boda tako da je sigurno i njima bilo vrlo, vrlo napeto do samog kraja.

Što se tiče našeg Antuna Tomaševića, on je ponovno napredovao za još jedno mjesto i regatu je završio na respektabilnom osmom mjestu u vrlo brojnoj muškoj konkurenciji.

Sve je bilo super. Konkurencija je bila opasna, a organizacija odlična.
Uvjeti za jedrenje bili su onako, srednji, jer prva tri dana nismo ništa odjedrili,ali zato je posljednja tri dana bilo vatreno, bilo je stvarno puno vjetra.
Meni osobno draži su bili vjetroviti dani,pogotovo s velikim valom, jer u takvim uvjetima izvrsno se snalazim kad jedrimo krmu i to koristim ako trebam sustići nekog tko je ispred mene.

Antun Tomašević, CRO 215433

Među djevojkama, Čehinja i Irkinja ponovno su se zamijenile na rezultatskoj ljestvici. Tako da je pobjedu odnijela čehinja Alessia Palanti koja je bila vrlo dobra i jedan put ušla treća a drugi put druga u ta dva jedriličarska plova. Irkinja prvi plov dana završila kao jedanaesta, ali je zato pobijedila u posljednjem plovu prvenstva. Međutim čehinja je imala dosta stabilnije jedrenje tako da je sa šest bodova razlike osvojila Europsko Prvenstvo. Skupa s njima na postolju bila je još i ruska jedriličarka Alexandra Lukoyanova.
Petra Mastelić bila je dosta blizu Alexandre. Između njih dvije završila je samo Anja von Allmen iz Švicarske, inače prošlogodišnja europska prvakinja. Petra je tako završila na izvrsnom petom mjestu s vrlo dobrim jedrenjem i ovog posljednjeg dana regate.

Konkurencija je bila vrlo jaka, a ovo je bila prva velika regata na kojoj sam jedrila u Radialu. Možda je rezultat mogao biti i malo bolji, ali zadovoljna sam kako sam uhvatila dobar natjecateljski ritam.
Sad za dva tjedna putujemo na Gardu na Svjetsko prvenstvo, pa se nadam da ću uspjeti zadržati ovako visoku formu, jer mi je ovo EP pokazalo da mogu jedriti na najvišoj razini neovisno o snazi konkurencije, kao i da se vrlo dobro snalazim i na laganom i na jakom vjetru.

Petra Mastelić, CRO 217897

S druge strane za Teu Peteh subotnji uvjeti su bili malo teži i pojedinačne plovove završava kao dvanaesta i četrnaesta, ali sve u svemu to joj je bilo dovoljno da i dalje bude najbolja djevojka u svojoj dobnoj skupini, kategoriji do sedamnaest godina i ovjenča se prestižnom titulom europske prvakinja U17!

Meni je bilo super, pogotovo po jakom vjetru, po slabijem malo manje, ali nisu se ti plovovi održali do kraja pa je bilo u redu. Mislim da konkurencija bila jaka, ali ja sam ipak bila bolja :)
U Kaštela smo stigli tjedan dana prije regate na pripreme. Svaki dan smo bili na moru i jedrili po maestralu s vanjske strane Čiova, tako da sam se za te uvjete dobro pripremila i bilo mi je draže jedriti po jakom vjetru u toj zoni nego u četvrtak u Kaštelanskom zaljevu.
A što se tiče taktike, uglavnom je bila dobra ali bilo je nekih grešaka, a najradije bi zaboravila penal zbog pumpanja koji sam dobila na startu četvrtog plova zbog kojeg sam tada ušla u cilj kao 34.

Tea Peteh, CRO 189016

 

Finalne rezultate regate u Kaštelima možete rponaći na sljedećim linkovima:

Iduća velika regata na kojoj nastupaju naši najbolji Radiali je Svjetsko prvenstvo na jezeru Garda u Italiji, a jedrit će se krajem srpnja i početkom kolovoza.

Nažalost, ova regata ostat će zapamčena i po jednom vrlo tužnom događaju. Najvjerojatnije u noći između utorka i srijede, preminuo je talijanski trener Andrea Patacca od posljedica srčanog udara.
U znak poštovanja prema Andrei cijela flota je do kraja regate jedrila s crnim florom na vrhu jarbola.

 

Back To Top