Prošli tjedan je završilo Europsko prvenstvo klase 470 koje se održavalo u Bugarskoj u gradu Bourgas, a na kojem je nastupila posada iz JK Labud, Hana Dragojević - Ana Zelić.

Naše djevojke su uz Ukrajinke u čisto seniorskoj konkurenciji jedine bile u konkurenciji do 24 godine. S obzirom da je početak sezone obilježila Hanina ozljeda koljena i da je konkurencija uspjela jedriti na prosječno 4-5 regata i nije im prvo EP ili SP, regata se doživjela kao vrhunska prilika za trening, uočavanje grešaka i napredak u svakom pogledu.

Vremenski uvjeti u Bugarskoj su bili slične prirode kao u nas. Umjesto Jadranskog maestrala imali su Crnomorski istočnjak koji bi krenuo puhati ujutro, jačao bi tijekom dana i u poslijepodnevnim satima bi se postupno gasio. Prvog dana regate je bio najnestabilniji pa se nisu održala jedrenja, dok je svih ostalih dana bio dovoljno pouzdan s prosječnih 14-15 čvorova pa je RO mogao organizirati po maksimalno predviđena tri jedrenja. Samo su se posljednji dan jedrila dva plova jer je program bio u potpunosti odjedren.

Analizirajući rezultate može se primijetiti da unatoč posljednjoj poziciji na ljestvici, u 11 održanih jedrenja samo su jednom završile na tom 29. mjestu. Najbolji finiš im je bio 19. mjesto, dok je po riječima njihovog trenera Gorana Martinovića skoro svako otvaranje regate i jedrenje u prvoj orci bilo jako dobro s obzirom na konkurenciju, ali dalje su gubile mjesta zbog neiskustva i manjka treninga sa sparing partnericama. Evo što je izjavio za web matičnog kluba:

Teška regata je iza nas, fizički i psihički jako zahtjevna, protiv najboljih europskih posada. Nažalost, nismo ostvarili rezultat koji smo priželjkivali i odmakli se od samog začelja, ali to je trenutna stvarnost. Nedostatak jačeg sparinga, nedostatak regata ostavio je trag na naše jedriličarke. Cure bi većinu regata okretale prvu oznaku oko 20-og mjesta, nekoliko plovova i bliže 10-om, da bi tijekom plova potonule, što ih je u konačnici psihički dotuklo. S obzirom da je ovo tehnička klasa u kojoj se potižu velike brzine, male greške čine veliku razliku i u ovako kvalitetnoj floti neiskustvo naših jedriličarki je došlo do izražaja i odrazilo se na konačni rezultat. Primarni cilj odlaska na ovo natjecanje nam je bio trening te sparing sa drugim jedriličarima, zadovoljni smo učinjenim, ali naravno ostaje žal za nešto boljim rezultatom.

Konačni cilj ove posade je plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. i još su uvijek u konkurenciji za osvajanje dva posljednja mjesta, 20. i 21.

Idući korak, a možda i dva, u pokušaju osvajanja norme su u planu ovog kolovoza. Prva moguća šansa je sudjelovanje na seniorskom SP koje će se organizirati u Aarhusu u Danskoj, a druga šansa je juniorsko SP koje će se organizirati dva tjedna kasnije u Rimu. Na kojoj od ovih regata će nastupiti ovisi o financijskoj situaciji u Labudu, a ako bude sreće djevojke će otputovati na obje destinacije.

 

Naslovna foto: Goran Martinović

 

Back To Top