71 jedrilica podijeljena u četiri klase je prijavljena za sudjelovanje na Marunadi u Lovranu. Riječ je o regati koju organizira jedriličarski klub Istra, a ove godine je održana u terminu 20 - 21. listopada.

Zanimljiva kombinacija vremenskih uvjeta i termina dolaska pojedinih jedriličara je rezultirala brojem odjedrenih regata za različite klase.

Najviše plovova je napravilo pet posada u dvojcima klase 420. Razlog tome je što su oni u Lovran stigli već u petak, pa su na more izašli u subotu u ranim jutarnjim satima da iskoriste jutarnju tramontanu koja je puhala s oko desetak čvorova brzine. Da je to bio dobar potez znaju svi koji jedre u tom akvatoriju, jer Optimisti, Laseri 4.7 i Laser Radiali, koji su svi stigli tijekom subotnjeg jutra, nisu u nastavku dana odjedrili niti jedan plov a 420 su uspješno odjedrili čak tri plova.

U dvosjedima su jedrile posade iz Zadra, Lovrana i Opatije. Iz Zadra su stigle čak tri jedrilice. Dvije su bile sa ženskim posadama i jedna s muškim dvojcem, dok je Opatiju predstavljala još jedna ženska posada, a za klub domaćin jedrili su brat i sestra Matulja.

Inače je riječ tek o drugoj ovogodišnjoj regati ove klase. Prva je održana u Zadru 17. i 18. veljače i tada su najbolje naše predstavnice bile Antonia Kustera i Maris Bašić, djevojke koje su s vrlo tijesnom bodovnom prednošću osvojile i regatu u Lovranu. U šest odjedrenih plovova sakupile su 8 kaznenih bodova, dok su im glavni konkurenti, Mistral i Iris Matulja na kraju imali 9.

Ove dvije posade su već od početka vodile glavnu riječ na regati i stalno su se izmjenjivale na vodećim pozicijama. Lovranska posada je kao najlošiji rezultat imala 3. mjesto, dok su Zadranke imale jedan DNF. Srećom po njih, konačni skor se dobio nakon jednog odbacivanja i u presudnom, posljednjem plovu Matulje gube praktički dobiveni plov, te djevojke odlaze doma s najvećim pokalom.

U nedjelju je jedriličare dočekala bura. Kako je odmicao dan ona je jačala i nakon što je brzinomjer konstantno pokaziva brzine veće od 20 čvorova jedriličari su poslani na kopno. Do tada su Optimisti napravili dva plova, a Laseri i 420 po tri.

Koliko je problema bura zadavala malenim kadetima dovoljno govori podatak da su u prvom plovu upisano čak 27 DNF-ova, a u drugom 31! Uglavnom je bila riječ o budućim nadama ove klase jer su skoro svi bili u kategoriji do 12 godina starosti.

Za to vrijeme su im stariji kolege pokazali kako se treba jedriti u tim uvjetima, a najbolji u generalnom poretku su bili braća Tin i Edo Fike, članovi JD Val iz Crikvenice. Oni su imali po 3 boda, ali je Tin pobijedio u drugom jedrenju pa je pobjeda otišla u njegove ruke. Njihova klupska kolegica Carla De Carina je bila najbolja djevojčica i 4. u generalnom plasmanu također s jednakim brojem bodova kao trećeplasirani Toni Bilen, član JK Croatia iz Opatije. Najbolji do 12 godina je bio domaći predstavnik, Val Matulja koji je bio ukupno 5. Rezultate možete pronaći na ova dva linka

Što se tiče Lasera 4.7 tu je također dominirala ekipa iz Crikvenice. Ukupno je bilo prijavljeno 11 natjecatelja, a sva prva tri mjesta su osvojili članovi JD Val. Prvo mjesto je osvojila Uršula Balaš s bodom prednosti ispred Nike Manestar. Na trećem mjestu je završio Luka Gregović.

Radiala je bilo dosta manje, ukupno četiri, a najbolji među njima je bio Marko Vuksanović iz JK Opatija.

Evo što je o regati kazao jedan od organizatora, g.Tin Matulja:

U subotu smo imali desetak čvorova tramontane, a u nedjelju 15 do 20 čvorova bure. U 420 su s vrlo malom prednošću pobijedile Zadranke. Zadnja orca jednog od plovova je odlučiila o pobjedniku. Mistral i Iris su bili daleko ispred svih u tom plovu i samo su trebali ući u cilj, ali odlučuju pustiti grupu. Taj plov završe na trećem mjestu i izgube bodove koji su ih u konačnici zaustavili na drugom mjestu generalnog plasmana. Što se tiče Optimista i Lasera oni su odjedrili manji program jer se u subotu tramontana rano povukla a prvi start je bio predviđen za u 11 sati a tad više nije puhalo. Tako da su jedrili samo u nedjelju. U planu smo imali po još jedan plov za obje klase, pa i 4. plov za 420, ali je bura dignula na preko 25 i nismo imali izbora nego klince poslati na kopno.

Tin Matulja, JK Istra

Što se tiče kriterijskih regata klase Optimist regije sjever, u jesenskom dijelu sezone je do sada odjedrena samo regata u Rapcu 28 - 30. rujna, a slijedeću će organizirati JK Jugo na Malom Lošinju 02 - 04. studenog. Nakon toga slijedi regata u Ičićima 16 - 18. studenog koju će organizirati JK Croatia, a posljednja ovogodišnja velika regata klase će biti već odavno tradicionalni Sv.Nikola u aranžmanu JK Vega iz Pule.

 

Naslovna foto: Facebook JK Istra

 

Back To Top