Ovogodišnja, dvanaesta po redu Jezerska lantina bila je jedna od natjecateljski najzanimljivijih regata tradicijskih brodova posljednjih nekoliko godina. Dvije posade su se od prvog do zadnjeg metra rute, koja je imala duljinu malo veću od 5NM, izmjenjivale u vodstvu i publiku držale u neizvjesnosti.

Vremenski uvjeti bili su iznimno lijepi i stabilni, a posljedično i ne previše vjetroviti. Cijeli akvatorij u kojem se jedrilo bio je ispunjen vjetrom koji nije prelazio 5-6 čvorova, osim malih područja koja su bila u sjeni iza otočića koji su se trebali obilaziti.

Zbog tako laganih uvjeta ruta je bila drugačija nego prethodne godine. Zajedničko im je bilo to da se otočić Hrbošnjak ostavio desnim bokom, a Dražemanski mali lijevim, dok se nakon njega nije jedrilo na Bisagu, već se nakon Maslinjaka jedrilo oko bove koja je bila postavljena ispred južne punte Borovnika, te ravno u Jezera.

Ovogodišnja flota brojala je 37 posada od čega su tri bila kaića, šest leuta i 28 gajeta. Iako su uvjeti odgovarali laganijim dizajnima prvih 17 bile su isključivo gajete. Možda bi bilo drugačije da je na regati zajedrio kajić Marinka, obitelji Fržop, ali ovog puta najbrži član ove obitelji bio je kormilar gajete Ilka koja je regatu završila na trećem mjestu.

Jedan od najozbiljnijih pristupa regati koja se jedrila po prognozi koja je najavila uvjete laganog vjetra vjerojatno je imala posada gajete Prvinka. Njena posada nastupila je u doublehanded sastavu, što je u stvari i praktični minimum u kojem se može regatno jedriti na ovoj vrsti jedrilica. Naime, kritičan moment su trenuci kad je potrebno mijenjati smjer jedrenja (viravati - burtižavati). U tim trenucima kormilar mora uz kormilo još prebacivati škotu s jednih uzda na druge, a drugi član posade mora pomoću vesla stvarati dodati poriv koji će omogućiti da se započeti manevar uspješno i završi.

Posada Prvinke završila je na korak do postolja, a odmah iza nje završili su najbrži Tišnjani koji su pred ciljem prošli pred provom jedne od najtrofejnijih posada, posade Sirotice.

Iako su ovi dvoboji također bili zanimljivi, a posade morale dobro pratiti kretanje driceva, ipak je najzanimljivija akcija bila u borbi za prvo mjesto.

Najbrži start imala je domaća posada Emilija Lapov Padovana. Povlačenje po sidru i izlazak u čisti vjetar oni su napravili najbrže i bez velikog stresa krenuli prema Dražemanskom.

Razlika koju su nakon starta konstantno povećavali možda im je smanjila oprez, te im se Godulica s Dariom Filipijem za kormilom, nakon okreta Dražemanskog počela sve više približavati.

Vrhunac potjere dešava se pred obalama Bisage gdje Godulica sustiže Jezerane, a uskoro i preuzima vodstvo.

Ovaj dvoboj bio je vrlo zanimljiv za pratiti jer osim što je bilo zanimljivo pratiti rezultate taktičkih odluka, mogle su se uspoređivati i plovidbene karakteristike ove dvije gajete koje predstavljaju dva različita koncepta gradnje. Godulica, iako je mlađa, napravljena je u tradicionalnom stilu koji se najlakše može prepoznati po debljini rebara. S druge strane, gajeta iz Jezera, koja ove godine slavi svoj 100. rođendan, "nježnije" je građe s tanjim rebrima i s oko 600 kg manje. Postoje i razlike u podvodnom dijelu forme, a bila je prisutna i razlika u dubini jedara, jedna je jedrila oštrije u orci, druga malo pojanije itd.

Inače, kormilar Godulice ovog puta bio je u gostujućoj ulozi na toj gajeti, inače jedri na svojoj Baba Tone koja dogodine slavi stoti rođendan.

Preuzeto vodstvo, do pred ulaz u Jezersku luku, naraslo je na nekoliko duljina duljina broda, a tamo jedriličare dočekuje čista orca. Ovdje se moralo napraviti nekoliko burtiža koji su se morali napraviti što brže i sa što manjim usporavanjem tijekom manevra.

Jezerska ekipa uspijeva ih napraviti bolje i sa samo nekoliko metara prednosti dojedriti do svoje druge uzastopne pobjede na ovoj regati.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok se na ovom linku nalazi kompletna fotogalerija, a u nastavku i video izvještaj:

 

 

Back To Top