Grobnička regata, poznata i kao Paštekin memorijal, odjedrena je u subotu 23. lipnja po ostacima bure koja je jako puhala u petak, dan ranije. 

Predstartna procedura za 32 jedrilice je signaliziran pet minuta prije podne podne, a najbržima, ekipi turbo jedrilice Molo Longo Tutta Trieste s Davorom Perovićem za kormilom je trebalo sat i malo više od 31 minute.

Generalno gledajući vjetra je bilo tijekom cijele regate. Jedrilo se stalno po refulima koji su karakteristični za buru i konfiguraciju akvatorija u kojem se jedrilo. Posade su stalno morale pratiti polje i imati dobar pregled situacije jer je bilo dosta situacija u kojima na udaljenosti od nekoliko desetaka metara neke jedrilice izvlače maksimum iz raspoloživih 5-6 čvorova, a druge prolaze s refulima od 15 - 20 čvorova. 

Start regate je postavljen u Češnjevu (uvala istočno od velikog luka Krčkog mosta) iz kojeg se jedrilo na jugoistok prema Jadranovu gdje se okretala bova. Ruta je potom vodila natrag na sjeverozapad prema Kraljevici (ispod velikog luka mosta) gdje se okretala "zelena bova". Flota je potom trebala ići van, prema metereološkoj bovi kod Urinja (u blizini rafinerije nafte). Slijedeća etapa je vodila prema Omišlju  i natrag ispod malog luka Krkog mosta u Češnjevu. Ukupna duljina polja je negdje oko 12 NM.

Najbliži pobjedničkoj posadi su bili Opatijci na Follow me koje je predvodio iskusni Eduardo Ferlan. Njima je trebalo 20 minuta više za zadanu rutu. Okruglih 8 minuta kasnije do Češnjeva stiže početak "vlakića". U ravnomjernim intervalima od po minut - dva završavaju skoro sve ostale jedrilice. Samo nekoliko njih stiže s nešto većom pauzom jer su uhvatili manje pravih driceva od ostatka flote. Ono što je najvažnije, svi uspješno završavaju regatu!

 

Naslovna foto: Facebook Sonja Jelača

 

Back To Top