JK Jugo iz Malog Lošinja 9. i 10. rujna još jednom je okupio vrlo lijepu flotu krstaša na svojoj dvodnevnoj regati koja uključuje navigacijsko jedrenje do Suska i okoline, te dva štapa unutar Lošinjskog zaljeva.

Popis sudionika brojio je 33 posade koje su jedrile na jedrilicama širokog raspona duljina, od Minija 650 - Portanka, pa do Molo Longa Tutta Trieste.

Regatu su pratili teški uvjeti kasnoljetnih bonaca, a više o svemu ispričao je član RO Vedran Kabalin:

41. Lošinjska regata krstaša, nazvana još i Regata Lošinjskih olimpijaca održala se kao i posljednjih pet godina drugog vikenda u rujnu. Skupilo se kao i lani, točno 33 posade. To je nekakav broj na kojem smo zapeli, ali trudit ćemo se da ga nadmašimo.
Lijepa stvar je da su od te 33 jedrilice čak 23 - 24 vrlo dobre, sportski nastrojene posade i da je malo onih klasičnih đitaša koji su okrenuti onom drugom segmentu jedrenja.
U petak smo imali uobičajenu promenadu tradicijskih barki - pasara, guceva i gajeta. Loger je bio usidren u dnu luke i na njemu je pjevao Đani Stipaničev, a kako je padao mrak tako su se oko njega pomalo okupljale barkice i plovile obasjane svjetlima reflektora.
Mi smo za to vrijeme primali prijave u uredu Regatnog odora.
Za subotu je bila najavljena bonaca i start u 11:00. Tu smo možda malo podbacili jer nismo čekali još sat vremena, već smo dali start baš po bonaci, ali računali smo da ako puhne da neće biti jače od dva čvora, pa da budu bar malo naprijed.
Jedrilo se prema bovi na Susku, pa prema bovi na Žaliću i natrag, oko dvadeset milja... uvijek ista ruta.
Čim su izašli iz vale puhnuo je maestralić... Molo Longo odvojio se već na startu po spomenutim bonacama... što sa znanjem, što sa srećom i on je do kraja ostao na čelu flote. Mislim da je u cilj ušao s prednošću od oko 15 minuta ispred drugoplasiranih.
Generali je zapeo u bonaci, pa je iz vale druga izašla Bravissima, pa DSK... Na Susku se to malo ispremiješalo, ali Generali je malo po malo lovio svih i jedino nije uspio sustići Molo Longa. I svi su uspješno dojedrili do kraja.
A u subotu navečer imali smo program koji je posljednjih godina postao sastavni dio ove regate, odnosno zajedničkog truda Turističke zajednice i Jedriličarskog kluba Jugo i dvotjednog festivala Losinala gdje je u sklopu Pomorske večeri bila prezentacija starih zanata, frigane ribice, brudeti, rižoti, razne delicije gdje su se jedriličari najeli i napojili... pobjednici navigacije čak su i razbijali Lošinjski krokant!
To je jedno tradicijsko slatko jelo od tamnog šećera, badema itd, koja se radi na sedam katova za posebne prilike za sreću i na tim posebni prilikama razbijaju se sabljom, to je ovog puta morao napraviti Rajko Kujundžić. Onda se okolo stavi plahta, pa se to pokupi i pojede.
U nedjelju smo štap startali po burinu koji se pomalo gasio. Igor Ružić, predsjednik RO skratio je plov na bovi od orce u drugom krugom, tako da je regatu uspjelo završiti oko pola flote.
A drugi štap odjedrio se po maestraliću od 7-8 čvorova. Prvi štap je pobijedio Molo Longo, a u drugom Generali.
Kasnije smo nagrade podijelili u caffe baru Stop. Probali smo mijenjati tu lokaciju, ali svi su nas uvijek čekali u Stopu, tako da smo zaključili da onda mora "brdo Muhamedu" :)
Među ostalim nagradama ponovno smo podijelili i jedan pršut. Ove godine dobio ga je Muha za svoje vjerno sudjelovanje i obećao je da će ga načeti na Viškoj :)

Vedran Kabalin, JK Jugo

Po pitanju konačnih rezultata, prvih pet posada se složilo po redoslijedu ulazaka u cilj na subotnjem navigacijskom plovu. Ostali ulasci u cilj su bili nešto šarolikiji, osim kad se priča o Molo Longu. Posada najveće jedrilice na regati zauzela je dva prva i jedno drugo mjesto i na kraju imala dva boda prednosti u odnosu na Generali koji je plovove finalizirao kao 2., 3. i 1.

Nešto napetije bilo je u borbi za treće mjesto. Tu su u konkurenciji bili Bravissima i DSK. Njihovom finalnom rasporedu presudio je posljednji plov. Nakon prva dva plova u vodstvu je bila Bravissima za jedan bod, ali u trećem plovu DSK ulazi u cilj kao treći, dok je Bravissima završila kao četvrta .

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, a u Facebook grupi JK Jugo možete pronaći i mnoštvo fotografija i kratkih filmova s regatnog polja.

Naslovna foto: Boris Klier

 

Back To Top