U subotu i nedjelju , 15. i 16. svibnja jedrilo se i u Zadru u organizaciji JK Uskok, na njihovoj tradicionalnoj Zadarskoj regati.

Regata je bila klasičnog navigacijskog karaktera s jedrilicama podijeljenim po Open sistemu, odnosno po duljini trupa. Ukupno je u službenoj konkurenciji sudjelovalo 13 jedrilica, a uz članove Uskoka na njoj su još jedrili i jedriličari verificirani u HJK Siscia, te u YC Biograd.

Regatni odbor im je pripremio dvije različite rute koje su uključivale jedrenje i Zadarskim, Rivanjskim i Srednjim kanalom, kanalima sa sjeveroistočne, te zapadne i jugozapadne strane Ugljana.

Prvi dan smo startali po par čvorića smjera iz Poljana, to bi bio nekakav jugozapadnjak i nakon nekih dvije milje jedrenja to okreće u tramuntanu s kojom smo jedrili do kraja. A tramuntana je puhala od oko 8 čvorova, pa još nekoliko više.
Na toj etapi jedrili smo od klupskog mula, kroz Ždrelac do otočića Paranak i istim putem natrag.
U nedjelju smo startali po jugu i završili po istom. Puhalo je do 15 čvorova. Ponovno se startalo ispred kluba, ali sad se jedrilo do otočića Školjić i natrag... jedne male sike s lanternom, ispred Neviđana.

Robert Sandalić, JK Uskok

Za one koji nisu upoznati s toponimskim pojmovima Zadarskog akvatorija rute su izgledale na ovako:

Prva etapa: START (ispred JK Uskok) – Otok Paranak veliki (ostaviti lijevo) – CILJ (ispred JK Uskok), ograničeno vrijeme završavanja je do 19:30 sati.

 

Druga etapa: START (ispred JK Uskok) – Otok Školjić (ostaviti lijevo) – CILJ (ispred JK Uskok), ograničeno vrijeme završavanja je do 19:30 sati.

Flota je bila različitih performansi, od openaša Furiose, pa do malenog oldtimera Kicoša, pa su u skladu s tim i Open rezultati.

U obje etape prva do cilja stiže Furiosa. Jednaku stabilnost u obje etape postižu Gringo 3 i Ruzina na drugom i trećem mjestu, dok su svi ostali bili različito raspoloženi u subotu odnosno nedjelju.

Generalne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče grupa, njih je bilo četiri. Spomenuti Furiosa i Gringo bili su u svojoj skupini, dok je trećeplasirana Ruzina konkurenciju imala u najbrojnijoj skupini u kojoj se nalazilo još pet jedrilica.

Najbrži od preostalih pet, a druga u konačnici bila je posada jedrilice Najdraža te jedina, a pravo na pehar ostvarila je i ekipa Malube.

Druga grupa po veličini jedrilica, a također i druga po broju jedrilica koje su bile svrstane u nju, sastojala se od njih tri. Pobjedu su odnijeli momci i djevojke s Lovejoya ispred stalnih konkurenata s Dušice i Jadranke.

A dvije najkraće jedrilice jedrile su u skupini šest i u tu najstariji Gringo pobjeđuje Tihu.

Službene rezultate po grupama možete pronaći ovdje, a fotogaleriju regate koju je snimio g.Leonard Kvarantan možete pronaći na ovom linku

Naslovna foto: Leonard Kvarantan

 

Back To Top