Najmasovnija Zadarska regata nazvana po srednjovjekovnom jedrenjaku Koki imala je uspješno izdanje i u 2020. godini. Unatoč svim problemima i komplikacijama vezanim uz Koronu i što je još važnije, uz vrlo vlažne metereološke uvjete prijavilo se sedemdesetak posada, a do cilja je dojedrilo njih 46.

Kako je riječ o festivalu jedrenja i poklonu članova JK Uskok svojim sugrađanima, regatno polje je standardno i postavlja se svake godine s jednakim oznakama na istim lokacijama, a cilj je da flota bude što dulje u blizini Zadarske rive. Dvije glavne bove, na krajevima regatnog polja, postavljene su ispred Punte Bajlo i Puntamike, a "približivači" regate publici postavljeni su ispred Foše i morskih orgulja.

Iskreno, nismo očekivali da će biti ovoliko brodova s obzirom na situaciju i s obzirom na prognozu. Jer prognoza je par dana ranije najavljivala kišu i nismo očekivali da će ljudi izaći na more.
Puhalo je za cijelo vrijeme trajanja regate, tek je pred kraj vjetar pao.
Na startu smo imali nekakav levanat od desetak čvorova. Prije starta je bilo i više... pola sata prije signala po polju se jedrilo i na oko 12 čvorova.
Nakon što je regata krenula vjetar je lagano oscilirao, ali nikad nije pao ispod pet čvorova, a nakon tog jutarnjeg levanta okretalo je na jugo.
Prvih sat vremena regate imali smo sreću po pitanju kiše, jer je tek kasnije počela padati. Zajedno s njenim početkom i vjetar je pomalo slabio i okretao na jugo. Uglavnom, prve jedrilice su već završile po OK uvjetima, a pravi pljusak je zahvatio većinu flote. Zadnji su stvarno dobro pokisnuli i smočili se!
Najzanimljivije je bilo do prve bove jer je nekoliko vodećih brodova do te oznake stiglo unutar desetak sekundi. Nakon toga se regata podijelila na tri regate. Za prvo mjesto su se tukli Furiosa 2, Gringo 3 (Farr 40) i Damaco (Swan 45).
Mislim da je Furioza nakon prve bove prošla obojicu i tu prednost da nije ispuštala do kraja. Njih dvoje stalno su bili blizu i stiskali su, ali mislim da nisu imali previše šanse da je uhvate jer je Furioza jednostavno bila brža.
Druga regatica je bila odmah iza njih. U njoj je bio Wish you were here (Solaris 36), Lucky (Swan 36) i Mr.J (J 111). Wish you were here stalno je bio ispred njih, a čini mi se da je Mr.J čak dvije oznake okrenuo i prije Swana. Poslije ih je on stiskao, a pokušao je i Solarisa, ali Solaris mu je uspio pobjeći.
A u trećoj regatici na čelu su bili Cest la vie II (ex Fly 4 - ILC 40) i Zenith (First 53), a stalno im je u blizini bio Malecki (T8).
I nakon njih kreće skupina u kojoj su bili Erco mali, Lucia X, Ruzina, Lero...
Skoro 50 brodova je završilo regatu. Neki su odustali zbog kiše i što je kasnije vjetar pao, ali u svakom slučaju moram sviju pohvaliti i zahvaliti im za sudjelovanje!

Josip Stipčević, JK Uskok

Organizatori su se pobrinuli i za publiku na obali kojima nakon nekog vremena nije više bilo jednostavno pratiti regatu jer su se počele miješati jedrilice koje su još jedrile u jednom smjeru s onima koje su završavale i vraćale se u svoje lučice, tako što su na jednom od pratećih brodova postavili mobilni studio s novinarima s jedne od Zadarskih radio postaja.

Oni su stalno pratili regatu, javljali se u živo i prenosili sve što se dešavalo na moru.

Navečer nažalost nije bilo zabave, ali obaveza organizatora bila je da se pridržava propisanih mjera a to je jedan od važnijih uvjeta koji mora biti zadovoljen. 

A što se tiče rezultat, možete ih pronaći na ovom linku gdje su poredani po redoslijedu ulazaka u cilj, a na ovom linku su rezultati po grupama. Što se tiče fotografija i video materijala, po tom pitanju organizatori nisu podbacili ni ove godine i sve što je objavljeno možete pronaći na ovom linku, odnosno na ovom od autora naslovnih fotografija, g.Leonarda Kvarantana.

 

Naslovna foto: Leonard Kvarantan

 

Back To Top