43. Južnodalmatinska regata jedrila se od 4. do 6. kolovoza na standardnoj ruti čije polazne i krajnje točke bili su Orebić, Pomena, Prožura i Dubrovnik, a organizatori su bili članovi JK Orsan i PSD Peliška jedra.

Unatoč tradicionalnom statusu jedne od najljepših ljetnih regata koja je nezaobilazni dio mnogih obiteljskih đita koje se organiziraju krajem srpnja i početkom kolovoza, ove godine je mogla dobiti i status prve jesenske regate. Lako je za pretpostaviti da su razlog tome vremenski uvjeti koji su tijekom jedrenja tek djelomično dozvoljavali ljetnu garderobu, već su zahtijevali da najtraženiji odjevni predmeti budu kišne jakne.

Analizirajući regatu na ovaj način najljepši i najugodniji dan bio je petak, dok su subota i nedjelja bili primjereniji prosječnoj Mrduji ili Jabuci...

Prva etapa ove godine krenula je ispred Korčule s obaveznim obilaskom bove ispred Orebića, pa potom još jedne podno Korčulanskih zidina, pa tek onda proizvoljnom rutom prema Pomeni.

Ovaj početni štap potvrdio je ono što se dalo zaključiti već letimičnim pregledom popisa jedrilica koje su se prijavile za sudjelovanje. Naravno, riječ o tome tko će voditi glavnu riječ, a konkretno to je su ovog puta bili Outsider, Dubrovnik, Mareus 3 i Ice. U floti je bilo još dobrih jedrilica, među kojima definitivno treba izdvojiti Akilariu 40 - Mowgli, Melgesa 24 - Universitas Nova, Sun Fasta 3300 - Munjek RS, over 33 - Južni vjetar... ali dosadašnji nastupi na Jadranskim regatama profilirale su ove četiri kao logičan izbor za osvajanje prvog mjesta u realnom vremenu.

Ono što je davalo dodatnu draž cijeloj ovoj priči je to što su Outsider, Mareus 3 i Ice jedrilice projektirane i napravljene za jedrenje na mirnijim jezerskim vodama, a vremenska prognoza za ovaj vikend je najavljivala skroz obrnute uvjete za jedrenje. Ta vremenska prognoza ujedno je bila i razlog relativno malog odziva, jer na ovoj regati redovito sudjeluje mnogo više od ovogodišnje 31 jedrilice.

Start prve etape bio je po ugodnih, sunčanih, 6-7 čvorova južina koji je pomalo jačao kako je flota obilazila drugu bovu i okretala prema Mljetu. Već u zoni Lumbarde jedrilice su naišle na val koji ih je dočekao ravno u provu, a nakon prolaska rta Ražnjić prosječna visina vala bila je oko metra.

Kako su ovo bili uvjeti jedrenja koji nisu nikom posebno dragi bilo je zanimljivo vidjeti na koji način su  se pojedine posade odlučile nositi s uvjetima ispred njih.

Jedni izabrali zapadniju varijantu koja je sa sobom nosila visočiji val, ali i čistiji vjetar, dok se većina odlučila na istočniju varijantu, bliže Pelješcu. Moguće da su ove posade očekivale da će zbog zaklona koji stvara silueta Mljeta val biti nešto niži, a vjetar jednako snažan. U svakom slučaju, jedrilica koja je prva izašla iz zaklona Korčule bila je Outsider, a prednost koju je ostvarila između Korčule i Lumbarde održavala je do cilja. Ova pobjeda u realnom vremenu ipak nije bila dovoljna i za pobjedu po ORC-u, službenom sustavu razvrstanja ove regate. Po ORC-u Outsider završava na trećem mjestu, dok je pobjedu odnijela posada jedrilice Dubrovnik, a drugo mjesto osvojila Universitas Nova.

Inače, ovog puta Dubrovnik je preuzela mlađa posada koja je bila sastavljena od klupskih snaga čiji prosjek godina je bio oko 20 slično kao i na Universitas Novi gdje je starosni prosjek također bio mnogo niži nego u CRO Melges 24 Cupu.

Na kraju, ovu etapu ne završavaju samo dvije jedrilice, pa je po tom kriteriju ovo bila najuspješnija etapa na regati!

Idući dan osvanuo je oblačan, ponovno s južinom, kojeg je na startnoj liniji bilo oko 10-12 čvorova. Nebo je bilo 100 postotno prekriveno oblacima, a posebno se isticao jedan oblak koji se nalazio na jugu u kanalu između Pelješca i Mljeta.

Nakon starta flota je sa spinakerima i genakerima jedrila ravno prema bovi postavljenoj ispred svjetionika Lirica na Pelješcu. Nakon njega ruta je predvidjela jedino cilj u Prožuri.

U etapi prema Lirici jedrilice s početka ove priče dojurile su prve, a neposredno iza najvećih bovu je okrenula Universitas Nova i jednako ozbiljno zajedrila prema Prožuri.

Dok je ostatak flote jedrio prema Lirici jugo je kontinuirano jačalo, a u isto vrijeme stizala je i nevera iz pravca oblaka koji se nalazio uz obalu Pelješca udaljen oko dvije milje. 

Dolazak nevere s desnog boka uzrokovao je da su se morali spuštati genakeri i spinakeri, ali neki to nisu uspjeli na vrijeme, pa su nastale i prigodne neželjene situacije koje su srećom prošle bez ozbiljnijih posljedica i ozljeda.

Nevera je zapuhala s vjetrom koji je u refulima išao preko 25-26 čvorova. Oni najspremniji su skratili jedra i krenuli dalje po planu regate, dok oni koji su se našli u problemima i koji nisu baš bili spremni za borbu s elementima biraju skrivanje u najbližoj zavjetrini.

Jedrenje u ovom dijelu druge etape nikom nije lagano i uglavnom je cilj da se prebaci uz Mljet i problematični oblak zaobiđe uz što manji doticaj.

Zanimljivo je bilo da je čak bilo i bezvjetrenih zona između oblaka i Mljeta i nije bilo ugodno jedriti po slabašnom vjetru i oštrom i visokom valu koji se valjao s juga.

Što se tiče redoslijeda na vrhu on je bio sličan onom od prethodnog dana. Outsider je ponovno uplovio prvi u cilj, ali ovog puta drugoplasiran je Mareus 3, dok je Dubrovnik stigao treći.

U ORC-a tu je pobjedu odnio Universitas Nova koji je u realnom vremenu dojedrio kao četveroplasiran u cilj, ispred mnogih mnogo većih jedrilica!

Treća etapa startala je u subotu, ponovno po oblačnom vremenu , a ovog puta kiša se očekivala da će stići flotu s krme. Startalo se po nekoliko čvorova, ponovno južina, uvjetima koji su definitivno odgovarali jezerskom trojcu, ali ništa slabiji u još jednoj etapi gdje se moralo orcavati, nije bila ni Orsanova perjanica - Dubrovnik.

Ulazak u Elafite prolaskom između Olipa i Jakljana još uvijek bio je suh, ali drugi dio flote pomalo hvata kiša. Približavanjem Dubrovniku vjetar slabi, a oblak s kišom neumoljivo se nastavlja približavati.

Utrka s kišom traje do par milja pred cilj kad je napokon cijela flota u pljusku. To ni ovog puta nije zaustavilo posadu Outsidera da dođe do etapne pobjede u realnom vremenu, jednako kao ni malenog Unija kad je ORC u pitanju.

Na kraju kad se sve zbrojilo, pitanje pobjednika po realnom vremenu nije uopće bilo teško. Ekipa Outsidera do te titule došla s idealnim rezultatom!

Jednako lagana matematika bila je i kad je ORC u pitanju, a tamo je najbrža bila posada Universitas Nove:

 

A plasman ostalih jedrilica možete pronaći na ovom linku kad su u pitanju rezultati po Openu, a na ovom linku za rezultate po ORC-u.

 

Playback

 

 

Back To Top