Četvrta ovogodišnja regata koja se jedri za CRO Melges 24 Cup jedrila se u Trogiru, a organizirao ju je istoimeni jedriličarski klub. Datum održavanja bio je 6. i 7. svibanj i na njoj se okupilo 17 posada iz Hrvatske i Češke.

Premda je termin regate ušao u doba godine kad se svi organizatori susreću s ozbiljnim problemom okupljanja većeg broja posada zbog početka ljetne turističke sezone i popratnih poslova u nautičkom sektoru, u Trogiru se okupio stvarno lijep broj posada. Neke su bile u nešto promijenjenim sastavima, ali kontinuitet masovnosti se nastavio i nagovijestio da će i jesenska skupina regata biti vrlo dobro posjećena.

Da bi iščekivanje jeseni bilo još zanimljivije treba zahvaliti i tome da su još neke nove posade najavile ulazak u tour, također neke od posada mijenjaju jedrilice i s potezom nastoje povećati svoje šanse za bolje plasmane, a sigurno je jedan od motiva za sve ove akcije i potvrda organizacije Europskog prvenstva ove klase koje će iduće godine organizirati JK Split.

Test event pred događaj sezone u Europi iduće godine bit će prva iduća regata kod nas. Riječ je o regati čiji je službeni naziv "Split ESS & CRO Melges 24 CUP 2023.". Naravno, domaćini i organizatori bit će članovi JK Split, a termin održavanja 5 - 8. listopada. Inače, kratica ESS odnosi se na European Sailing Series, ciklus regata koje se boduju za Europskim kup. Ove godine broj regata koje će se bodovati za ESS bit će 13, a od toga su čak tri u Hrvatskoj. Sve ove regate su iz jesenskog ciklusa, što znači da će sve posade koje stignu s drugih Europskih adresa imati priliku jedriti na spomenutoj regati koju organizira JK Split, zatim na regati koju od 27 - 29. listopada organizira JK Mornar, te na Prvenstvu Hrvatske koje će se jedriti u Trogiru od 16. do 19. studenog.

Event koji se proteklog vikenda odjedrio u Trogiru sigurno ulazi u najuži izbor za top event koji je organiziran do sada u Hrvatskom touru. Izvrsno domaćinstvo i super entuzijastičan pristup domaćih jedriličara predvođenih posadom Matarana 24 bilo je upotpunjeno savršenom lokacijom koju je Trogir rezervirao za vez pristigle flote:

Proljetno vrijeme koje je dočekalo jedriličare stvorilo je uvjete koji su uz znanja tražili i određenu dozu sreće na regatnom polju. Vjetra nije bilo baš previše, pogotovo u nedjelju.

Za subotu se može reći da je bila ugodna, pa i atraktivna za jedrenje, a regatno polje bilo je smješteno neposredno nakon izlaza iz kanala između Trogira i otoka Čiova.

Na ovoj lokaciji se jedrilo po maestralu koji je puhao između 7 i 12 čvorova i koji je kontinuirano jačao kako je dan odmicao. Jedrenja su bila dosta brza i svaki plov je trajao to pedesetak minuta, a treći se čak i jedrio u tri kruga.

Razlog za ovako brzo/kratko polje je veliki pomorski promet u i iz Trogirskih marina s obzirom da je charter sezona ozbiljno krenula, pa Regatni odbor nije imao uobičajenu slobodu izbora mjesta gdje će postaviti regatno polje.

Unatoč gužvi na moru, domaćini su za sve sudionike pripremili i jedan vrlo atraktivni plov čiji cilj je bio ispred kule Kamerlengo, a nagrada za pobjedničku posadu bila je jedan vrlo dobar pršut. Slobodno se može reći da je žar borbe, pogotovo na startnoj liniji, u ovom plovu, bio rijetko viđen na regatama ove klase. Bilo je mnoštvo prijestupa, vraćanja, a s obzirom da se nakon starta jedrila kratka orca i mnoštvo zanimljivih situacija na privjetrinskoj oznaci. Jednako tako, jedrenje niz vjetar do Trogirske rive bilo je puno uzbuđenja, jer se trebalo proći kroz zone slabijeg vjetra, a jedrilo se i u jakom kurentu.... sve u svemu vrlo zanimljivo i za sve koji su se u tim trenucima našli u marinama i na štekatima na rivi, nesvakidašnja atrakcija. A ovu primamljivu nagradu osvojila je posada Point One-a. 

Drugi dan, nedjelja, odjedrila se sa zapadne strane Trogirskog zaljeva. Razlog više nije bio promet iz marina, već vrlo slab vjetar. Na početku je puhalo lagano jugo, a tek iza podne krenuo se podizati maestral koji je u nastavku klasično pratio kretanje sunca.

Osim vjetra koji je stalno bio na donjoj granici regularnosti, jedriličari su trebali biti svjesni zona u kojima se mogao korisno iskoristiti utjecaj morskih strujanja koja su ovog puta dolazila iz smjera Trogira i u smjeru suprotnom od kazaljke na satu pratila obale zaljeva. Uz ovaj utjecaj, koristio se i termalni utjecaj kopna s desne strane regatnog polja, pa su se mnogi odlučivali na promjene smjera tek u samoj blizini kopna.

U svakom slučaju, RO je uz veliki napor i tri presidravanja uspio organizirati tri dodatna plova.

Koliko su članovi regatnog odbora bili zaposleni najbolje govori podatak da se u prvom plovu morao postaviti Charlie, zatim se cijelo polje zarotiralo u desno za drugi plov, a za treći se povuklo sve do obale Seget Vranjica, da bi se taj plov na kraju još i skratio na drugoj orci koja je ujedno bila i korigirana, odnosno ponovno je trebala biti postavljena oznaka Charlie.

Kad se na kraju napravi revizija aktivnosti svih sudionika treba reći da je posada jedrilice Panjić više nego zasluženo stigla do pobjede. Kako se s obzirom na broj plovova mogao odbaciti najlošiji rezultat, pobjedu su odnijeli s tri pobjede i dva druga mjesta!

Drugoplasirana posada, domaći Mataran 24, imala je čak 11 bodova više, dok je trećeplasirani Razjareni imao još dodatna tri boda.

Inače, iza Razjarenog završile su još tri posade koje su sve bile na po jedan bod razlike i svi su imali priliku za osvajanje bronce.

Što se tiče "amatera", odnosno Corinthian skupine, u Trogiru su najbolji bili Zadrani s jedrilice Tutta Forza. Oni su generalnom poretku zauzeli deveto mjesto.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, a u nastavku možete pronaći linkove za uobičajenu detaljniju analizu svih održanih jedrenja.

 

Statistika 

 

 

 

Playbackovi

 

Back To Top