Treća regata CRO Melges 24 Cupa za 2023. nadmašila je sva očekivanja i pokazala da je rad svih koji su uključeni u klasu Melges 24 u Hrvatskoj priznat ne samo od domaćih, već i od inozemnih jedriličara, a razlog takvom zaključku je što je u Opatiju stiglo čak 11 posada iz Italije, Slovenije i Mađarske iako regata nije imala status eventa koji se boduje za Europski kup!

Da sve još bude ljepše po pitanju cijele ove priče je to što je posada iz Mađarske - Chinook, HUN 850, nositelji naslova pobjednika Europa Sailing Series za 2022. u Corinthian kategoriji odlučila da ovu i iduću sezonu sudjeluju i u Hrvatskom Melges 24 ciklusu. Ali vratimo se Opatiji.

Regatu je kao i prethodna dva puta organizirao YC Croatia, a logistička podrška bila je osigurana od strane ACI marine u Ičićima. Uz spomenutih 11 inozemnih posada na regati je jedrilo još i 13 domaćih posada, tako da je flota brojala ukupno 24 ove atraktivne jedrilice.

Vremenske uvjete koje se očekivalo u Opatiji dobro su znani svim jedriličarima s istočne obale Jadrana, kao i susjedima sa sjevera, a to je da je vrlo vjerojatna opcija jedrenja bila na ranojutarnjoj Vološčanskoj tramontani. Ove godine tramontana je iskorištena u nedjelju, dok se u subotu jedrilo po maestralu koji je stizao iz Velih vrata, kanala između Cresa i Istre. Najavljeni prvi start u 10 ujutro nije se održao zbog nedostatka vjetra, ali zato je RO po savjetu lokalnih jedriličara pozvao flotu da doplovi do Mošćenice koja je poprilično udaljena od Ičića. 

To se u nastavku dana pokazao kao izvrstan potez jer je u toj zoni bila granica maestrala koji je stigao oko 13 sati i odmah zapuhao preko 10 - 12 čvorova.

Snaga vjetra bila je prilično stabilna, a ujedno ni smjer nije oscilirao i tek je u drugom dijelu drugog plova vjetar otišao malo u lijevo, pa se smjer jedrenja morao korigirati charlijem.

U ova dva plova odmah se isprofiliralo koje će posade jedriti u vrhu flote, a konkretno riječ je o Mađarima na Chinooku, Talijanima na Arkanoe by Montura i našim Panjićima. U ta dva odjedrena plova, Chinook je osvojio malenih pet bodova, dok su Panjić i Montura bili bodovno izjednačeni sa po šest bodova, ali posada iz Biograda imala je plasman na drugom mjestu u drugom plovu kao prevagu da nedjelju otvore s određenom prednošću.

Vrlo dobru su jedrile i dvije posade koje za ovaj akvatorij mogu reći da ga poznaju vie nego dobro. Riječ je o ekipama iz JK Opatija - Fjonda i Cro-a-sail. I one su dan završile bodovno izjednačene i to sa po 10 kaznenih bodova svaka s tim da je Fjonda odnijela pobjedu u drugom plovu, a Cro-a-Sail je bio drugi u prvom.

Do trećeg plova nažalost nije došlo jer je ulazak u cilj u drugom plovu bio po vjetru koji je pomalo ali sigurno gubio na snazi, a na obzoru se nije pojavila nikakva nova crta koja bi nagovijestila dolazak nekog svježeg refula.

Vremenska prognoza za nedjelju bila je klasična za ovaj akvatorij, odnosno nije bilo dileme po pitanju da li se treba probuditi iznimno rano i s prvim dnevnim svjetlom zajedriti u samom kutu Kvarnerskog zaljeva, ispred Voloskog.

Najsnažnije je puhalo dok se jedrio prvi ranojutarnji plov, a u svakom idućem vjetar bi neznatno oslabio. Pritisak je bio poprilično ujednačen, osim što je izbor lijeve strane regatnog polja bio geometrijski bolji. Koliko je bolje bilo startati na pin strani startne linije najbolje se vidi na interaktivnim playback animacijama u nastavku.

Tri posade koje su bile u vrhu prethodnog dana u istom ritmu nastavile su jedriti i u nedjelju.

Ovog puta Arkanoe by Montura imala je najbolji dnevni prosjek složen od dva druga i jednim četvrtim mjestom, ali na kraju je ipak ostala na trećoj poziciji s istim brojem bodova kao i Panjić koji je srebro osvojio zahvaljujući pobjedi u posljednjem jedrenju.

Što se tiče Mađara, oni su dan otvorili pobjedom i zadržali vodeću poziciju do kraja, dok je preostalu pojedinačnu pobjedu odnijela Fjonda koja je na kraju zauzela četvrto mjesto.

Treba istaknuti da je među najboljih 14 posada, čak 11 bilo s CRO registracijom. Generalno gledajući, naše posade imale su dosta oscilacija u prikazanom jedrenju. Da li je razlog veličina flote i potreba za drugačijim pristupom jedrenju nego kad se jedri u značajno manjim flotama ili nešto drugo ostaje za vidjeti.

Ono što je trenutno sigurno je to da ekipa Matarana 24 sve bolje upoznaje svoju jedrilicu i pomalo se vraća na pozicije na koje su nas naučili, dok mnogo posla oko utrimavanja svoje nove jedrilice ima posada Iggyja. Naime, njima je neposredno pred Opatiju stigla nova jedrilica (763) s Balatona.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok su u nastavku statistike i playbackovi svih pet jedrenja, a foto galerije možete pronaći na ovom linku.

 

Statistika 

 

 

 

Playbackovi

 

Back To Top