Grad Biograd n/m je apsolutni hrvatski rekorder po broju gradova prijatelja. Da bi to bilo obilježeno i pod jedrima YC Biograd je krenuo s organizacijom regate koja se održava na dan nebeske zaštitnice grada kad predstavnici gradova prijatelja dolaze na tradicionalno druženje u Biograd. Naziv te regate je kako organizatori vole reći najduži na svijetu, a u potpunosti glasi "Regata Sv.Stošije i regata gradova prijatelja".

 

 

 

Ove godine se skupilo najveća flota do sada. Na startnoj listi je bilo ukupno 15 jedrilica, a na četiri među njima su jedrili službeni predstavnici prijateljskih gradova. Ruta i program koje je odredio Regatni odbor su bili polurevijalnog karaktera.

Neizbježni sastanak kormilara je organiziran u 10 sati u jednom caffe baru na rivi u neposrednoj blizini lanterne koja je zaštitni znak mnogih Biogradskih regata jer se ispred nje najčešće postavljaju starna linija i linija cilja. Kao što pretpostavljate, tako je bilo i ovaj put.

Na sastanku su objašnjene rute i start koji je inače bio najavljen za 11:00 pomaknut je na 11:25 zbog prolaska trajekta za Pašman.

Okupljena flota je bila šarolika i bilo je jedrilica od 54 stope, pa do malenih 8 metara, a na startu prvog plova bio je i jedan katamaran. Vrijeme je bilo prekrasno i savršeno za prvo jedrenje u 2018. godini. Sunčan dan i prva umjerena bura ove zime koja je puhala do oko 20 čvorova.

Prvi plov je zamišljen kao zagrijavanje za dužu, drugu etapu. Od Biogradske rive se krenulo u lašku orcu prema neizostavnoj oznaci usamljene opasnosti pod imenom "Kočerka". Nakon što se ostavila lijevim bokom ruta je vodila oko otočića Planac i Sv.Katarina, te natrag na rivu.

Nakon pauze od dvadesetak minuta krenula je procedura drugog jedrenja. Start je bio na istoj poziciji kao za prvi plov, ponovno do Kočerke u laškoj orci, te oko Planca i Sv.Katarine prema bovi koja je postavljena u visini jugoistočne punte Pašmana prema sredini kanala. Nakon njenog obilaska pravac cilj na rivi.

S obzirom na uvjete na regatnom polju očekivalo se da će jedrilice ostvarivati rezultate u skladu sa svojom veličinom. Tako je i bilo, osim što je u prvom plovu Kiki, Elan 350, pomrsio račune najvećima i stigao do pobjede. U drugom plovu Kiki je stigao treći u generalnom plasmanu, dok su Saray i Yeti uspjeli iskoristili prednost dulje vodene linije i u ovoj etapi stići ispred njega.

Ove tri jedrilice su u konačnom zbroju završile na vrhu ljestvice. Iza njih je završio Lanex. Realno je možda riječ o najbržoj jedrilici, ali ova Fiumanka 33 ima vrlo mladu posadu koja se treba još uigravati i sticati iskustvo tako da će se vrlo vjerojatno još čuti za njih na regatnim poljima i njihovo vrijeme definitivno tek dolazi. Oni su bili najkonstantniji u rezultatima i oba puta su završili na 4. mjestu.

Ostali sudionici regate su oscilirali s ulascima i bilo je zanimljivo vidjeti što će reći konačni obračun rezultata. U njemu bila dva napeta dvoboja. Za 5. mjesto je India pobijedila Zrno soli, a solidni dvoboj za 8. mjesto je imala jedina isključivo ženska posada, ekipa "Sponzoruše", na jedrilici Monika s tročlanom ekipom jedine drvene jedrilice, prekrasnog Katalinića 8.20 pod imenom Treska. Ovaj put je Treska imala bolje bolje mjesto u bodovnoj usporedbi, jer su imali jednak ukupni zbroj.

Svečanost proglašenja pobjednika je napravljena na mjestu održavanja sastanka kormilara s tim da je upriličena prava mala fešta od gradela. Uz vrlo veselu atmosferu podijeljeni su pehari, a kao još jednu akciju koja je pratila Regatu Sv.Stošije treba spomenuti da su članovi JK Samobor donijeli jednu maslinu koja će u znak prijateljstva između njihovog kluba i YC Biograd biti posađena za vrijeme održavanja regate Sv.Valentina.

 

Foto: Facebook YC Biograd

 

Rezultati

Generalni plasman
Jedrilica Tip Kormilar 1. plov 2. plov Ukupno
Saray Sun Odyssey 54 Marijan Lokmić 2 1 3
Kiki Elan 350 Ana Marušić 1 3 4
Yeti Dufour 44 Robert Jakovčev 3 2 5
Lanex Fiumanka 33 Ante Marinović 4 4 8
India Elan 340 Ivica Vuksan 6 5 11
Zrno soli Elan 333 Josip Jerolimov 5 6 11
Rosana Gib Sea 41 Zdenek Šuster 8 7 15
Treska Katalinić 8.20 Tugomila Kustić 7 10 17
Monika Elan 444 Željna Labinjan 9 8 17
Hotel Elan 340 Ivo Hajduk 10 9 19
Sylvia K Bavaria 41 Danijel Eškinja 11 12 23
Sinje sanje Elan 384 Martin Eškinja DNF 11 27
Zoran Lagoon 38 Anamarija Perić 12 DNF 28
Four M Sun Odyssey 39i Milivoj Eškinja DNF DNF 32
C Wave Feeling 36 Emil Paro DNF DNF 32

 

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

 

Foto & video 

 

 

Back To Top