Otvaranje D-Marin Hrvatske jedriličarske lige je proteklo u najboljem mogućem obliku! Teški uvjeti jedrenja po vjetrovima iz nekoliko kvadranta, različitih snaga, po značajnom kurentu i u različitim tipovima jedrilica... čestitke svima koji su se odvažili i okrenuli novu stranicu klupskih natjecanja u nas.

 

 

Osam jedriličarskih ekipa iz osam različitih klubova iz cijele Hrvatske se okupilo u Šibeniku  3. i 4. veljače na prvoj regati iz ovogodišnje serije koja je ujedno i prva sezona D-Marin Hrvatske jedriličarske lige.

Već smo se naučili na monotip jedriličarske događaje koje organizira Wave Sailing Center iz Šibenika, a od ove sezone su u priču uključene i jedrilice iz D-Marin čija marina se nalazi u Šibenskoj Mandalini. Wave Sailing Center je vlasnik četiri Platua 25, a D-Marin četiri J 70. Na ovom projektu su udružili flote i pružili hrvatskim jedriličarima priliku da probaju jedan novi stil jedrenja i uspoređivanja vještina.

Nekoliko dana prije samog natjecanja ždrijebom je određeno koja posada jedri na kojoj jedrilici. Tako je pružena šansa svima da se maksimalno psihički pripreme za uvodni, kvalifikacijski dio regate. Pravilnikom natjecanja određeno je da Act 1 ima najviše četiri kvalifikacijska plova, dok se za finale predvidjelo najviše osam jedrenja po svakoj skupini. 

S obzirom na loše vremenske uvjete u petak, dan pred početak regate i otkazivanja službenih treninga, početak jedrenja u subotu je pomaknut da bi se natjecateljima pružila prilika za kraći trening. Međutim, nije odmah krenulo sve idealno. Isplovljavanje iz marine Mandalina je zaustavljeno u posljednjim trenucima zbog nailaska nevere sa zapada. Srećom, odgoda je trajala kratko i već oko 11 sati su svi bili na moru.

RO je od podne radio na postavljanju regatnog polja, ali zadatak nije bio lagan zbog poprilično nestabilnih uvjeta. Nakon nevere ostalo je umjereno do jako jugo, a problem je stvarala struja koju inače stvara rijeka Krka, a u subotu bila izrazito jaka.

Prvi start je signaliziran par minuta prije 13 sati i to za flotu J 70. Minut nakon ovog starta krenula je procedura za Platue 25. U ovom ritmu se nastavilo do kraja.

Uvjeti na moru su odgovarali prvoj floti jer su za jedrenje niz vjetar opremljeni s genakerima. Posadama u Platuima je bilo nešto teže jer je vjetar bio na granici da li će im se dozvoliti jedrenje sa spinakerima ili će krmu morati odraditi bez njih. Organizator je odlučio da je dozvoljeno jedrenje sa spinakerima. To se u nastavku pokazalo dobrom odlukom, jer je vjetar tijekom plova malo oslabio, dok do kraja dana više nije bilo potrebe za razmatranjem te odluke.

U skupini J 70 dvije ekipe su se izdvojile već u prvom plovu. To su bile ekipe iz Šibenika i s Murtera. Na kraju prva četiri jedrenja imali su jednak broj prvih i drugih mjesta, a po jedriličarskim pravilima pobjednici skupine su postali momci iz JK Val jer su pobijedili u posljednjem plovu.

Kod Platua je bila slična situacija. RI Crew iz JK Neverin i ekipa Mareus iz JK Split su dominirale grupom, osim što je u posljednjoj kvalifikaciji pobjedu odnijela posada JK Bura iz Makarske.

Nažalost, u subotu se nije krenulo s finalnim jedrenjima. Vjetar je cijeli dan bio izrazito nestabilan, tako da je Regatni odbor bez prestanka na postavljanju regatnog polja. Za sve četiri odjedrene serije polje se moralo postavljati iz početka. Jedino što je bilo relativno konstrantno je snaga vjetra. Nakon spomenutog jakog izdanja do kraja dana je prevladavalo ugodnih 10 - 14 čvorova.

Nakon povratka u D-Marin Mandalina obavljen je novi ždrijeb s kojim je određeno na kojim jedrilicama će jedriti zlatna, a na kojima srebrena skupina. Fortuna je prvoplasiranima dodijelila flotu J 70, dok su treće i četvrto plasirani dobili flotu Platua 25. Slijedeći korak je bio novi ždrijeb kojim se pojedinoj posadi dodijelila točno određena jedrilica.

Nedjeljno jutro je započelo kraćom kišicom i nastavilo se prekrasnim sunčanim danom uz povremeni prolazak kojeg gustog oblaka. Vrijeme kao stvoreno za šetnju, ali ne i za jedrenje jer vjetra je bilo u minimalnim količinama.

Po ovim uvjetima  uspjela su se odjedriti samo tri plova koja su bodovno bila zanimljivija od onih u subotu. Većina sudionika je bilježila razne ulaske u cilj, dok se ekipa Mareusa čvrsto držala 3. mjesta i Primoštena 4.

Kad se sve zbrojilo i oduzelo pobjeda na prvoj regati je ostala u domaćim vodama u vlasništvu momaka iz JK Val, a kako su se plasirali ostali i kako su jedrili pogledajte pod Rezultati & Playback.

 

 

Ekipe

JK Bura
Kormilar: Branko Miloš
Pramac: Nikola Mihaljević
Trim glavnog jedra: Mate Mrkušić
Trim prednjih jedara: Dinko Brkulj
Pit: ---
   

 

Purgeri - JK Medveščak
Kormilar: Jan Winkler
Pramac: Mislav Kirac
Trim glavnog jedra: Jadran Lukas
Trim prednjih jedara: Boris Tomić
Pit: Marino Grozdek
   

 

RI Crew - JK Neverin
Kormilar: Hrvoje Petrović
Pramac: Sven Šojat
Trim glavnog jedra: Dario Jušić
Trim prednjih jedara: Niki Keser
Pit: Tea Keser
   

 

JK Primošten
Kormilar: Miroslav Kožuh
Pramac: Ante Jadrijević
Trim glavnog jedra: Jurica Perkov
Trim prednjih jedara: Petar Drušković
Pit: ---
   

 

Mareus - JK Split
Kormilar: Luka Jerčić
Pramac: Mladen Kuzmanić
Trim glavnog jedra: Denis Stanojević
Trim prednjih jedara: Andrej Šooš Maceljski
Pit: Josipa Prosinečki
   

 

Val Youth - JK Val
Kormilar: Luka Piasevoli
Pramac: Martin Petković
Trim glavnog jedra: Marin Desabota
Trim prednjih jedara: Juraj Radačić
Pit: ---
   

 

YC Kornati
Kormilar: Duje Fržop
Pramac: Ante Jušić
Trim glavnog jedra: Jure Fržop
Trim prednjih jedara: Kolja Dumanić
Pit: Marin Golem
   

 

YC Zlarin
Kormilar: Filip Miroić
Pramac: Roko Buneta
Trim glavnog jedra: Mario Lulić
Trim prednjih jedara: Luka Novaković
Pit: ---
   

 

Rezultati & Playback 

Google Chrome omogućava najbolji doživljaj korisničkog sučelja i playbacka. Izbor playbacka željenog plova se ostvaruje klikom na izabrani plov u izborniku "Races".

 

 

 

Foto & video 

 

 

 

Back To Top