Posada jedrilice Nataly je imala težak zadatak da po uvjetima koji su navedeni u naslovu članka odrede rutu po kojoj je jedrilo 8. kolo Lige Orsan u Dubrovniku.

Start je dogovoren za uobičajenih 10 sati, a ruta koju je trebalo prejedriti je bila Orsan - Daksa - Grebeni - Kalamota - Orsan. Sve kontrolne točke trebalo je ostaviti desnim bokom. Međutim, uvjeti na moru su tražili izmjenu na Orsan - Daksa - meteo bova (uvala Lapad) - Daksa - metao bova - Daksa - Orsan, ukupne duljine od 7 NM, sve ostavljeno lijevim bokom.

Na startu su vladali teški uvjeti koji su tražili maksimalnu psihičku stabilnost od svih 13 posada. Vjetra je bilo upravo toliko da napuni jedra, a kurenta iz suprotnog smjera upravo onoliko da skoro pa poništi korisnu komponentu koju je stvarao vjetar u jedrima.

Ubrzo se i u Dubrovniku stabiliziralo jugo kao što je bio slučaj i na Splitskom "treningu". Naravno, počelo se jedriti i raspoloženje se instant poboljšalo. Premda bi trebalo provjeriti da li je tako ostalo do kraja i na jedrilicama Grimi i Marina koje nisu uspjele jedreći stići do cilja.

Najbrži realno, a i po ORC korekciji u 8. kolu je bio Lero Ive Kvestića. Minutu nakon Lera ciljnu ravninu je presjekla Felicita, ali nakon korekcije je završila tek na osmom mjestu s više od 50 korigiranih minuta razlike!

Zato je Rosso Nike Kmetovića s četvrtog mjesta u cilju nakon korekcije skočio na drugu poziciju, dok je Nataly i realno i korigirano bila na trećeplasirana.

Treća pobjeda u nizu je Lero učvrstila na vodećoj poziciji u generalnom poretku sa značajnom prednošću ispred Analee i Rossa koji imaju jednak broj bodova na drugoj i trećoj poziciji. Zanimljivo će biti pratiti i situaciju u derbiju začelja gdje je Luna koja je dobila novu ORC svjedodžbu i nada se da će nakon korekcija uspjeti proći Felicitu koja joj bježi za 5 bodova.

Slijedeće kolo Orsan lige je u planu 18. ožujka, organizirat će ga posada Lenobe. Do tada možete pogledati fotogaleriju i doživjeti uvjete po kojima su Dubrovčani jedrili ovog vikenda.

 

Naslovna foto: Edi Bobić

 

Back To Top