Umjereno do jako jugo puhalo je u nedjelju u Splitu, a kao što se na fotografiji vidi bila je i prigodna naoblaka... uglavnom, pravi jesenski uvjeti, kao da nije riječ o mjesecu svibnju. Ali splitskim jedriličarima to nije toliko smetalo i 14 jedrilica se poluspontano okupilo ispred lučice Zenta na startu još jedne Covid "regate". 

Glavna inicijativa po pitanju lokacije i termina je bila regata povodom blagdana Sv.Duje, a koju je inače trebao organizirati JK Zenta dan ranije da nisu na snazi zabrane zbog proglašenja globalne pandemije virusa Covid 19.

Zentani su u more bacili bovu koja je zajedno s lanternom na ulazu u njihovu lučicu označavala liniju starta, a potom se jedrilo put Stobreča i pripadajuće komunalne bove. Nakon njenog okreta slijedio im je spust do bove ispred Instituta na punti Marjana i natrag do Zente.

Kompletna ruta je bila duljine 12.7NM, dok se manjim jedrilicama kojima je jugo predstavljalo ozbiljan problem, prolazak pored bove ispred Instituta registriralo kao prolazak pomoćnim ciljem.

Flota je bila uobičajeno šarolika i manje više je riječ o ekipama koje smo navikli redovito viđati na treninzima ispred Splita... od malenih 5.5m dugih Ančice i Sinbada, pa do 13.65m duge Mile 8. Inače, Mila 8 je bila najbrža u realnom vremenu, ali dosta dobro se držao i skoro tri metra kraći Magnum X3 koji je osvojio drugo mjesto s dvije i pol minute duljim jedrenjem, dok je Blue Lady II trebalo 7 minuta više nego Magnumu za osvajanje trećeg mjesta.

Posljednji koji je dojedrio do Zente je bio Kain kojem je trebalo skoro sat vremena više nego Mili 8 za kompletiranje cijele rute.

Za razliku od njih, dvije jedrilice su iskoristile mogućnost bilježenja prolaska na pomoćnom cilju, a to su bili Ančica i Red Arrow, koji su samim tim zauzeli 13. i 14. mjesto.

Što se tiče službenog premjera splitskih jedriličarskih regata, THC-a, pobjedu je uvjerljivo odnio maleni Sinbad. On je bio za čak 10 korigiranih minuta brži od drugoplasirane Kane 31 i 11 minuta od Mile 8. Inače, s obzirom na mjere koje je izdao Stožer civilne zaštite o ograničenom broju osoba koje se mogu naći na nekom području u isto vrijeme, na jedrilicama su i ovog puta bile posade do 5 osoba u obiteljskim vezama, odnosno dvojci bez ovog ograničenja.

Treba spomenuti da Je Sinbad bio u "doublehanded" kategoriji i da su se Tonći Đogaš i Marin Lišić dan ranije vratili s cjelonoćnog jedrenja na ruti oko Šolte, a u sklopu treninga koje možete pratiti u živo putem Flash Back tracking sustava.

Osim ovog dvojca u jednako brojnom sastavu jedrili su i Ančica i Red Arrow, a također i bračni par Ozretić koji je u jednakom sastavu pokušao odjedriti tjedan ranije, ali su zbog prejakog vjetra odustali na samom startu. Ovog puta su imali više hrabrosti i izgleda da su probili tu psihološku barijeru, pa su nakon korekcije čak zauzeli i vrlo dobro 7. mjesto sa svojom jedrilicom Runaway. Evo što je o njihovom jedrenju napisao jači član tima, Vicko:

Vrlo teški uvjeti za nas danas. Napravili smo ključnu izmjenu, pa sam ja bio na timunu, a Mila na floku. Rezultat toga je da smo “preživjeli” do Stobreča bez odustajanja. U krmu me bilo strah dignuti genaker, učinili smo to tek pred Zentu kad je malo palo. Naravno da sam u pripremi krivo provukao muru. Kad se sve namjesti kako treba brod ide zaista super. Oko Kašuna je opet diglo, tako da smo spustili, nisam imao hrabrosti za pojalabandu.
Do kraja smo orcu odradili bez problema, malo je vjetar pao, a najveća korist od treninga je da smo se aklimatizirali na jaki vitar. A da nismo izašli na more prošli put i odustali, odustali bi sigurno danas. Idući put najavljujemo i pojalabandu na jačim uvjetima. Prezadovoljni. Puno još stvari trebamo popraviti.

Vicko Ozretić, Runaway

Nadamo se da ćemo Vicka i Milu nastaviti viđati u ovoj kombinaciji, a i da će se uskoro popustiti kočnice koje ne dozvoljavaju organiziranje službenih regata po kalendaru HJS-a.

Inače, na službenim web stranicama HJS-a jučer je objavljen članak s preporukama i smjernicama za organiziranje treninga u uvjetima trenutne stvarnosti, a u najavi je i neka vrsta pravilnika/vodiča kojim bi se regulirala i pravila koja bi zadovoljila Stožere po pitanju epidemiološke sigurnosti za organiziranje regata kako malih klasa, tako i krstaša.

 

Naslovna foto: Alenka Alujević

 

Back To Top