Kao što naslov kaže, nakon par kola s laganim vjetrom dubrovački jedriličari su dočekali da zapuše malo jače i da uvjeti na moru budu malo atraktivniji i za sudionike i publiku Lige Orsan. Naravno, riječ je o novom kolu najjužnije jedriličarske lige u Hrvatskoj i to o njenom 5. ovosezonskom kolu.

U nedjelju 23. siječnja jedrilo je ukupno 12 posada, a rutu im je pripremila ekipa s jedrilice Nave Loco. 

Nije u pitanju bio ništa komplicirano. Ruta se može ukratko opisati kao dva kruga oko Dakse i Grebena sa startom i ciljem ispred kluba, a o događanjima na moru ponovno je sve najvažnije ispričao Maroje Kurajica:

Uspješno smo odradili i 5. regatu sezone. Napokon je solidno puhnulo na jugu. Od starta, pa do kraja puhalo je konstantno bez nekih velikih zastoja.
Prognoza je ovaj put bila ispravna, u prosjeku smo imali srednji vjetar do 14 čvorova, u startu nešto slabiju buru koja je brzo prešla u tramuntanu uz mozda koji jači reful, ali je rijetko padalo ispod 9-10.
Uvjeti su bili stvarno hladni. Prije starta puhalo je 4-5 čvorova uz laganu buru u pojačanju.
Po takvoj hladnoći nije bilo lagano pripremiti sve na brodu pa su svi praktički u zadnji čas izašli na more.
8.6 milja dug kurs bio je primjereniji nešto laganijim uvjetima, pa su praktički svi dosta brzo završili regatu.
Vjerojatno smo mogli odraditi još jedan krug Daksa - Grebeni, ali organizator je ipak ostao pri prvotnoj odluci o dva kruga sa startom i ciljem ispred kluba.
Najbolje je startao Rosso, slijede ga Južni vjetar i Outsider, pa Grimi.
Do prve oznake, tj. Dakse, stiže Outsider koji ne ispušta prednost do kraja. Slijede ga Rosso i Južni vjetar koji se bore za drugo i treće mjesto realno cijelu regatu sve do pucanja genakera na Rossu.
Na kratko se i Lero uključio u borbu za drugo mjesto, ali na kraju ipak ga osvaja Južni vjetar.
U ORC-u Lero je prvi ispred AnaLea-e i Rossa, četvrta je Limonca, a peti Outsider.
Nakon regate imali smo dugo očekivani roštilj na otvorenom. Pohvale Draganu i ekipi na organizaciji!
Sljedeći vikend liga ima pauzu ali zato nam dolazi 10tak Melgesa 24 na prvoj regati sezone, a vikend iza imamo regatu Sv. Vlaha.

Maroje Kurajica, JK Orsan

Foto: Dragan Držanić

Potvrda Marojeve izjave o brzini regate su vremena ulaska u cilj. Outsider je regatu završio u 11:18:38, a kako je start signaliziran u 10:00 vidi se da je regata bila stvarno brza.

Najdulje na moru zadržala se jedna od najmanjih jedrilica, El Orada, koja je jedrila 20 minuta dulje od Outsidera. Kompletna vremena i poretke cijele flote možete pronaći na ovom linku.

Po pitanju ORC-a tu je Outsider na neki način stvarno outsider, jer iako je u realnom vremenu uvijek jedan od najbržih u cilju, ORC i ovaj put kaže da ga treba još brže voziti. Ovog puta matematika ga je postavila na 5. mjesto s deset i pol minuta zaostatka za apsolutnim vladarom ORC-a na Ligi Orsan, malenim Lerom.

AnaLea mu je bila najbliža s vrlo velikih korigiranih 5 minuta i 45 sekundi zaostatka, ali ipak s isto dobrih skoro, korigiranu, minutu i pol prednosti ispred Limonce. Obje ove jedrilice su osvojile vrlo vrijedne bodove za generalni plasman koji je sad u samom vrhu još gušći nego što je bio u prethodnom kolu!

Kompletne rezultate po ORC-u možete pronaći na ovom linku.

I za kraj, neizostavna foto galerija gđe. Roze Zakarija koja se nalazi na Facebooku na ovom linku

Naslovne foto: Roza Zakarija

 

Back To Top