U nedjelju 9. svibnja odjedreno je 12. kolo Lige Orsan, a ujedno je organizirano i svojevrsno predstavljanje nove jedrilice pod klupskom zastavom. Riječ je o malenom H22 imena Foton.

Ruta na koju se startalo ujutro u 10:05 izgledala je ovako: startalo se ispred kluba, Daksu se ostavljalo desno, žuta bova u uvali lijevo, zatim Daksa lijevo, te bovu ispred Frape lijevo i tako još jednom prije ulaska u cilj.

Dan je bio prekrasan i okupio je posade 12 jedrilica. Nažalost ponovno nisu sve uspjele prejedriti cijelu rutu, s DNF bodovane su dvije, a razlika između najbrže i najsporije bila je sat i deset minuta.

Na početku je čak bilo i pitanje da li ćemo moći uopće jedriti, jer po prognozi nije trebalo ništa puhati. Ali na kraju je na cijeloj ruti od starta do cilja povuklo nešto za suncem. I bilo ga je cijelo vrijeme.
Uspjeli smo odjedriti oba kruga na zadanoj ruti... oko bove, uvale i natrag...
Stvarno je bio lijep dan za jedriti!

Denis Vukas, JK Orsan

Foto: Roza Zakarija 

U ovom kolu, nakon duge sušne sezone, Arhimed je napokon došao do pobjede po ORC-u. Ovo je bila njegova nedjelja i osvaja prvo mjesto kako u stvarnom, tako i u korigiranom vremenu. Posada predvođena Vedranom Kosovićem definitivno se dobro snašla u danim uvjetima, jer su do cilja stigli s čak 14 minuta i 8 sekundi prednosti ispred Južnog vjetra. A što se tiče korigiranog vremena, tu im je prednost iznosila također vrlo velikih 10 minuta i 25 sekundi, a najbliža pratnja im je ovog puta bila na palubi jedrilice Rosso.

Razlike među ostalim finišima nisu bile toliko velike, ali kako je flota različitih performansi uglavnom su svi bili na očekivanim pozicijama. Možda se može reći da je samo Limonca nekog iznenadila svojim ulaskom u cilj na trećem mjestu, pogotovo jer je Rossu pobjegla za pola minute. Ali na kraju, nakon što su obavljene odgovarajuće matematičke korekcije, ipak joj je to bilo nedovoljno da bude brža i po ORC-u. Tu je situacija bila obrnuta i kasnila je za Rossom za tri korigirane minute.

Točne rezultate i vremena ulazaka u cilj u ovom kolu možete pronaći na ovom linku, dok su korigirani rezultati dostupni ovdje.

A po pitanju generalnih rezultata, u skupini realnih ulazaka u cilj, Arhimedu je ovo bila čak 7. pobjeda od 11 nastupa (na trećem kolu nisu jedrili) i tako su svoje vodstvo dodatno učvrstili i po svemu sudeći nekoliko stvari se mora poklopiti da bi ih Rosso prestigao.

Nešto napetije je između trećeg i petog mjesta, gdje su Južni vjetar, Limonca i Lero unutar tri boda. Na samo bod razlike nalaze se Kana i Analea na 6. i 7. mjestu, dok je u nastavku gužva dosta manja. Točne bodove i plasmane po Openu, nakon 12 kola možete pronaći na ovom linku

Što se tiče glavne ljestvice, unatoč propuštanju 11. i 12. kola, u vodstvu je i dalje Lero. Južni vjetar je i dalje u iščekivanju ORC certifikata, a Rosso, Arhimed, Analea, Limonca i svi ostali iščekuju kraj ove sezone poprilično dobro "ušančeni" na svojim pozicijama.

Službene rezultate po ORC-u nakon 12 kola možete pronaći na ovom linku, a fotogaleriju koju je snimila gđa.Roza Zakarija možete pronaći na ovom linku.


Potencijalni termini za kraj lige su 6. i 13. lipnja, jer je riječ o terminima koji su slobodni od nekih popularnih regata za krstaše u aranžmanu Splitskih klubova, a na kojima Dubrovčani tradicionalno jedre.

Naslovna foto: Roza Zakarija

 

Back To Top