Ni sudionici najstarije trening lige u Hrvatskoj nisu posustali s jedrenjem tijekom početka godine. Pojedinci su jedrili i na dnevnoj bazi, ali na moru bi se našli u većem broju uglavnom vikendima, a jednako kao i u Splitu počeli su bilježiti vremena jedrenja, pa se tako spontano nastavila i 8. sezona koja je bila prekinuta u studenom prošle godine kad je odjedreno drugo kolo.

Prvo jedrenje u 2021. s registriranim vremenima obilaska trening polja zbilo se u nedjelju 17. siječnja. Flota se okupila između otočića Daksa i hotela President, a oznake ograničenja brzine na ove dvije lokacije predstavljale su krajnje točke linije starta. Istina, malo poveća linija, ali u danim uvjetima ovakva rješenja su više nego dobra. Kako je puhala lagana bura start je bio prema Rijeci Dubrovačkoj gdje je bila jedna bovica nakon čijeg obilaska s njene desne strane se obilazila Daksa, također da se ostavi lijevo. Isti krug trebalo je napraviti još jednom i nakon drugog prolaska oko Dakse presijecala se zamišljena linija cilja koja je tradicionalno bila zamišljena ispred Orsana.

Između Dakse i Presidenta se okupilo 11 jedrilica, a 8NM dugu rutu nisu uspjele završiti tri posade. Vrijeme se počelo računati od 10:20, a do cilja najbrže stiže Rosso. Posada Nike Kmetovića do cilja stiže za 02:51:00, dok je nakon korekcije vrijeme jedrenja trajalo 02:47: 35. To je ujedno bilo i najkraće korigirano vrijeme, te se svi ostali finiši uspoređuju s njim.

Drugi u cilju i realno i po ORC korekciji je posada jedrilice Lero koja je u cilju kasnila 24 realne, odnosno 19 korigiranih minuta. Jedina posada koja je imala koristi od ORC-a bila je ona s J80 - Regina, koja je u cilju bila četvrta realno, a korigirano treća. S trećeg mjesta istisnuli su Limoncu, a koja su vremena i brojevi točno u pitanju možete pronaći na ovom linku. Treba napomenuti da je Regini ovo bio premijerni nastup u Ligi Orsan! Inače, jedriličari su se složili da je presudnu ulogu igrao kurenat i da ga je Niko majstorski iskoristio.

A što se tiče ORC svjedodžbi, situacija je manje više uobičajena. Većina posada je na vrijeme obavila potrebne akcije oko pribavljanja novih izdanja, dok je nekima još uvijek stanje u rezultatima "pending". Što se tiče Regine, kako je riječ o J80 sa standardnom opremom propisanom pravilima klase, scorekeeper je iskoristio mogućnost korištenja "one design" svjedodžbe. Naime, jedrilice iz većine svjetski priznatih monotip klasa, ako koriste standardno jedrilje i nisu radile izmjene na trupovima, mogu koristiti tu vrstu svjedodžbi za ORC korekcije rezultata.

Foto: Igor Šimunović

Dva tjedna kasnije jedrilo se četvrto kolo Lige Orsan. Na more je izašlo 12 jedrilica, a ruta im je bila izrazito kratka, točno 4.82NM. S obzirom na jednake vremenske uvjete na startu kao i u prethodnom kolu, ponovno su se okupili između Dakse i Presidenta, a i s jedrenjem su počeli ponovno u 10:20.

Ruta na kojoj se jedrilo bila je donekle slična. Prva oznaka koju  se obilazilo bila je kod Kuće Manenica (nasuprot Mandrača, prema sjeveru). Nakon nje se išlo oko Dakse (ostavljala se lijevim bokom, kao i bova), zatim se jedrilo prema Grebenima (ponovno lijevo) od koje se išlo prema već spomenutoj bovi. Nakon nje je ponovno slijedio krug oko Dakse i Grebena, te cilj u Orsana.

Sve ove nabrojane točke činile su rutu dulju od 9 milja, ali vjetar je razlog skraćivanja na samo jedan krug i spomenutih 4.82NM.

Po tako laganim uvjetima do cilja uspješno stiže deset jedrilica, a po rezultatima dostupnim na ovom linku možete vidjeti da je pobjedu odnio Lero, inače trećeplasiran u realnom poretku. U realnom vremenu do Orsana prvi je dojedrio high tech Arhimed i to nakon jedrenja dugog 01:48:37. Šest i pol minuta iza njega završava Rosso iza kojeg jednu minutu i jednu sekundu ciljnu ravninu presijeca Lero.

ORC Scorer je presudio da je Lero nakon korekcije minutu i sedam sekundi brži od Arhimeda i 02:21 od Rossa.

Regina je ponovno bila vrlo blizu ponavljanja uspjeha iz prethodnog kola. Ovog puta je završila četvrta i pokazalo se da je Nikola Zečević napravio dobar izbor prilikom ove investicije. Regina je u realnom vremenu završila 6. ali bilo je bitno da vrijeme koliko je zaostala za pobjednikom nije bilo preveliko i da je njena posada u stvari odjedrila dosta dobro. Da su do cilja stigli desetak minuta brže možda bi ozbiljnije ugrozili Rossa...

Foto: Edi Bobić

Nažalost, Felicita i Južni vjetar još nisu napravili ORC svjedodžbe, pa su i dalje nedostupni u rezultatima, a kako je ipak riječ o trening druženju s ciljem usavršavanja jedriličarskih vještina lako će se prekalkulirati rezultati s njihovim podacima kad dostave potrebne podatke.


Samo tjedan dana kasnije, u subotu 6. veljače, trebala se jedriti službena regata iz kalendara HJS-a, a posvećena zaštitniku grada Dubrovnika, svetom Vlahi. Inače je ta regata stalno dio Lige Orsan.

Tog ponedjeljka stupilo je na snagu i novo slabljenje epidemioloških mjera, a među njima je bila i dozvola izlaska na more u svrhu treniranja, međutim nije bilo ni riječi o dozvoljavanju organiziranog mjerenja vremena prolaska kroz cilj... U svakom slučaju, Dubrovčani nisu htjeli prekinuti svoju tradiciju i ovog puta u formi službenog treninga okupljaju se ispred Orsana na ruti koja je uključivala obilazak Dakse, Grebena, Sv.Andrije i Lopuda, odnosno 17 NM jedrenja u idealnom slučaju.

Arhimed, Rosso i Lero i u ovom kolu pokazuju da su njihove posade u top formi ove sezone. Njih troje su ponovno u samom vrhu u realnom vremenu, a idilu im kvari Analea svojim rezultatom nakon korekcije.

Arhimed, najbrži na ovom treningu rutu prelazi za 02:59:03, ali matematika kaže da je ipak mogao biti brži. Čak 10 minuta i 49 sekundi je kasnio iza prvoplasiranog po ORC-u, jedrilici Lero. Jedino je Rosso zadržao drugo mjesto na obje ljestvice.

Regina je nastavila sa svojim vrlo dobrim jedrenjem i ponovno je bila na korak, ali ovog puta nekako se više ističe Analein rezultat. Inače je Analea završila kao 5. u realnom vremenu i u konačnici bila bolje nego u prva dva kola Lige kad je osvojila dva četvrta mjesta. Jedino što joj kvari dobar prosjek je izostajanje s 3. i 4. kola.

A što se tiče "iznenađenja kola" treba izdvojiti Grimija, koji je kao izrazito obiteljski/charter krstaš izborio respektabilno sedmo mjesto.

U ovom kolu ukupno je jedrilo 14 jedrilica, a čak dvije među njima su imale prvi nastup u ovoj 8. sezoni lige, tako da su se Južnom vjetru s pending statusom u ovim rezultatima pridružili Cardea i Mia Mia.

Osim što je ovo kolo bilo posvećeno Sv.Vlahi, ističe se i po multimedijalnim sadržajima u kojima posebno mjesto zauzima video materijal snimljen na jedrilici Arhimed. Video snimljen u tehnici 360° s najvažnijim telemetrijskim podacima dostupan je na YouTubeu preko ovog linka.


Potom je uslijedila pauza od dva tjedna do jedrenja 6. kola Lige Orsan. Ponovno se okupilo 14 jedrilica na startu, a ovog puta ih je pratilo mnogo sunčanije i ugodnije vrijeme.

Foto: Periša Zakarija

U ovom kolu rutu je odredila posada jedrilice Sara. Zamišljena linija starta bila je između Orsanovog mula i prove kruzera na suprotnoj obali. Potom ravno prema bovi na izlazu iz Rijeke. Ta bova se ostavljala lijevim bokom, jednako kao i Daksa i Grebeni. Zatim se ponovno obilazila Daksa, ali desnim bokom, jednako kao i bova s početka rute i pravac u cilj.

Organizatori su predvidjeli još jedan krug u slučaju da vjetra bude dovoljno, ali u tom slučaju se oko spomenute bove trebao napraviti okret na način da se ona ostavi lijevim bokom i ponovi sve nabrojano.

Gledano na karti to bi izgledalo ovako:

Malo više o ovom kolu, a i o cijelom zimskom dijelu Lige popričali smo s jednim od najangažiranijih Orsanovaca, Marojem Kurajicom:

Prošli tjedan završili smo 6. trening regatu od planiranih 15.
Za vrijeme zadnjeg lockdowna odradili smo dvije neformalne regate. Odaziv je bio odličan, pa smo i njih scorali, pa u ožujak ulazimo s dvije regate zaostatka koje možda i nadoknadimo ako bude interesa.
Većina regata je održana u laganom vjetru pa i udaljenosti nisu nešto za pohvalit se, odstupa 5. regata koju smo odradili po srednjem jugoistočnjaku koje je imalo potencijal da pređe i u jako ali se isto nije ostvarilo.
Odazivi na sve regate su bili dobri, lijepo je vidjeti 15 brodova na startu. Žao nam je što regatu sv. Vlaha ove godine nismo mogli organizirati jer se natjecanja ne uklapaju u trenutne mjere.
Zadnju regatu se pojavio jedan problem koji vučemo odavno, a to je da trening lige zapravo nisu prave regate pa bi i očekivanja na organizacijskoj razini trebalo ipak malo smanjiti. Naime organizatoru se uz najbolju želju što dužeg mogućeg kursa potkrao jedan problem u definiciji okreta bove i broja krugova.
Nadamo se da mozemo pronaći neku razinu koja može zadovoljiti i one željne rezultata, naravno sve uz neke minimalne resurse.
Trenutni poredak je: Lero, Rosso, Arhimed. Nakon prvog odbacivanja Lero vodi 4 boda ispred Rossa i 7 bodova ispred Arhimeda.
Slijedi ih Limonca s 23 boda te Kana, AnaLea i Regina s 31, 32 i 34 boda.
Sljedeca regata je u planu za 7.3 i nadamo se da nas korona neće još jednom prekinuti.

Maroje Kurajica, JK Orsan

U rezultatima ovog kola participiralo je 50% sudionica, jer ih čak sedam nije dojedrilo do cilja. Arhimed je još jednom predvodio flotu i prvi stigao do cilja, ali ORC je zaključio da je posada Vedrana Kosovića mogla još brže jedriti, jer ih je plasirao na treće mjesto sa 07:18 zaostatka iza Rossa kojeg su u cilju ostavili iza sebe tri i pol minute.

Lero se smjestio između njih, a Regina još jednom na peto mjesto, jer se Analea ponovno umiješala, ali ovog puta kao četveroplasirana.

U ovom odabranom društvu završili su još Limonca i Kana, a točna vremena o kojima je riječ možete pronaći na ovom linku, dok su generalni rezultati nakon šest kola dostupni ovdje.

Naslovne foto: Roza Zakarija