Duga zimska poslijepodneva i večeri u Dubrovniku i na Malom Lošinju su se zanimljivo iskoristila i poslužila su za osvježavanje znanja onih koji su ponešto zaboravili kao i za upoznavanja novih malenih mornara s vještinama izrade čvorova i upletki.

Radionice u Dubrovniku organizira i vodi mladi Orsanovac Lovre Peović. Svoj rad je usmjerio prvenstveno na osnovnoškolce, ali dosta interesa pokazuju i stariji. Teme kojima se bave uglavnom se odnose na osnovne čvorove kao što su pašnjak, zastavni, muški, vrzni... pa kad svladaju osnove kreću s izradom narukvica, "lanyard" čvora itd...

Ovakvim radionicama Lovre školuje Dubrovčane posljednje tri godine, a organizira ih po dvije godišnje za po 15-20 polaznika. Uz matični klub, JK Orsan, najveću potporu mu pruža Hrvatska zajednica tehničke kulture Dubrovnik i gđa. Jelena Vlahović.


Radionice za djecu idu u dva dijela, dok je za starije dosta bogatiji program i svaka radionica bude u pet termina od po sat i pol.

Sve ovo je uvod za neke druge projekte koje Lovre ima u planu, a sad samo preostaje vidjeti koliko će ga grad kao glavni izvor onog što pokreće svijet, nastaviti pratiti.

U ovih nekoliko godina koliko Lovre radi s djecom, došao je i do jednog zanimljivog mjerila uspješnosti odrađenog, a to je broj pitanja na kraju sata koja glase "barba, smijemo li kući odnijeti konop".

U isto vrijeme na Malom Lošinju članovi JK Jugo u suradnji s Klubom pomoraca koji im je ustupio prostorije, organizirali su radionicu posvećenu izradi klasičnih čvorova, slično kao u Dubrovniku, kao i napredniju radionicu na kojoj se učila izrada upletki na usukanim konopima. A također su se posebno obrađivali čvorovi i upletke na tradicionalnim, a posebno na modernim konopima.

Polaznike radionica su činili i početnici i iskusni pomorci, jer mnogi ipak nisu upoznati s vještinom izrade upletki koje se mogu iskoristiti na mnogim mjestima na brodovima i jedrilicama, a mogu se napraviti dosta brzo s jednostavnim alatima.

Foto: Vedran Kabalin

Moderator radionica JK Jugo je bio predsjednik kluba, naš minista Vedran Kabalin, a voditelji vježbi su bili kapetani Zoran Tomić i Goran Franulović, te jedriličar Gilberto Fazlić.

Na tradicionalnim konopima su se radili pašnjak, sidreni, plutačni, osmica, vrzni čvor, te pjombadure kao završetak i oko nečeg. A među novim materijalima koji su izabrani mogli su se naći Dyneema, Vectran i Technora. Alati koji su korišteni su šuplja igla za upletke, "d-splicer" igla i škare.

U radu su korišteni i moderni izvori informacija, za "mekane" omče, krajeve itd, te za dijamantne čvorove.

 

Naslovna foto: Marjan Žitnik

 

Back To Top