Još jedna serija crtica iz povijesti kroz objektiv Ricka Tomlinsona. Ovog puta ponovno sa svih strana svijeta i iz raznih vremenskih epoha.

 

Dubois od 54 stope, imena Dump Truck, bio je jedan od najboljig bordova 1990ih godina. Na njemu je tada jedrila „all star“ posada, a ja sam ih fotografirao na The Solent, Scottish Series, Spi Quest i na La Nioulargue. Bilo je to mnogo zabave s vrhunskom posadom.
Nekako u to vrijeme, kormilar Dump Trucka, Bruce Savage, zajedno sa Shaun Carkeek-om (danas uspješnim jedriličarskim dizajnerom) zamolili su me da im napravim fotografije na njihovoj jedrilici klase Soling koje bi im trebale pomoći u prikupljanju sredstava za njihovu olimpijsku kampanju. Imali smo sreću što kad smo birali dan i vrijeme za fotografiranje da su se poklopili izvrni uvjeti i tada sam snimio ovu fotografiju na kojoj se probijaju kroz val na Brambles Bank-u.
Uvijek sam nastojao pomoći sa svojim fotografijama mladim ljudima koji su prikupljali sredstva za svoje kampanje. Od toga su obje strane imale koristi i ja sam često dobijao fotografije za kalendar, a koje inače ne bi bio u prilici snimiti.

 


 

 


 

Osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća bile su vrijeme jedrenja po IOR-u, a nove jedrilice su se pojavljivale svake sezone i to s imenima koja su se ponavljala.ž
Imena poput Jamarella, Fult Pelt i Oracle... Harold, Lawrie, Joe itd...

Allan Grey mi je dopustio vožnju u Jamarellinom gumenjaku na mnogim regatama. Tu su nastale mnoge lijepe uspomene, a posebno mi je draga fotografija Jamarelline posade na Admiral's Cupu 1989. Svi su tada bili tako mladi!

 

 


 

 


 

Ovdje možete vidjeti selekciju fotofgrafija s King's Cupa u Phuketu 1992. godine.

Malo više u odnosu na ostale, ističe se Buzzard čiji vlasnik je bio Bill Gasson.

 


 

 


 

IOR Maxiji su bili najmodernije jedrilice osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća.
Ove fotografije su uglavnom s Kenwood Cupa na Hawaima, Newport Maxi Series i čini mi se s maxi serije regata La Nioulargue u St.Tropezu.
Tri fotografije „iz zraka“, a na kojima su Boomerang, Condor i Kialoa snimio sam dok su jedrili ispod mosta u Jamestown-u.

 


 

 


 

Za mene je najfotogeničnija jedrilica na svijetu, 125 stopa dugački klasik Mariquita, izgrađena 1911. godine.
Tijekom Westward Cupa 2012. godine u Solentu, stavio sam ispred sebe izazov da fotografijama pokušam dočarati atmosferu iz ere klasika, iz vremena kad su ove jedrilice bile napravljene.
Kamere iz tog vremena nisu imale blende brze kao na modernim kamerama, pa sam zato to na svojoj kameri postavio da bude između 115-inke i 160-inke sekunde, radije nego na uobičajenih 11000-inku koja je potrebna da se dobije savršeno oštra fotografija.


Dosta fotografija mi nije ispalo dobro, ali zato ih je nekoliko izašlo stvarno dobrih.
Naravno, bilo mi je mnogo lakše fotografirati digitalnom kamerom sa skoro neograničenim resursima po pitanju kapaciteta, nego g.Bekenu koji je u svoje vrijeme fotografirao iz čamca na vesla na osam staklenih ploča. Svaka čast g.Beken!

 


 

 

 


 

Svi oni koji imaju želju vidjeti još tih starih fotografija mogu kliknuti na ovaj link.

Dok više informacija o djelovanju Ricka Tomlinsona, pa i mogućnost naručivanja njegovog kalendara, možete pronaći na njegovoj službenoj web stranici.