ORC

Posada Jedriličarskog kluba Uskok iz Zadra na klupskoj jedrilici Archambault 40 pod imenom Gringo 2 je treća na redu predstavljanja naših predstavnika na ovogodišnjem ORC svjetskom prvenstvu.

Od svih posada koje sportski jedre na Jadranu ovo je ekipa koja, ako nije s najduljim stažom onda je sigurno jedna od najdugotrajnijih. Prošle sezone su obilježili 20 godina zajedničkog regatnog jedrenja!

Cijelu svoju jedriličarsku priču, bar po pitanju jedrenja u krstašima, započeli su još prije Domovinskog rata kad su jedrili na prvom Gringu i s njim obilazili skoro sve regate na Jadranu. Na njemu je napravljeno mnogo posla, školovale su se mnoge generacije mladih jedriličara koji su nakon sticanja znanja u malim klasama na njemu naučili kako se timski jedri.

Taj krstaš jedri i danas, samo što je promijenio klupske boje i sad je pod zastavom JK Siscia iz Siska, ali je i dalje vezan u Uskokovoj lučici, a glavni razlog ovog transfera je bio iskorak zadrana i nabavka nove jedrilice o kojoj će ipak više biti riječi u ovom kratkom predstavljanju.

Podaci s kojima je Gringo 2 registriran za SP u Šibeniku su slijedeći:

Skupina:     ORC B
Tip:    Archambault 40
GPH:     571.2
CDL:     10.823
Godište:     2003.
Broj na jedru:     CRO 6482
Klub:     JK Uskok
Vlasnik:     JK Uskok
Kormilar:     Robert Sandalić
   

Njihov regatni put po pitanju svjetskih smotri je sličan onome posade Mareusa, odnosno nanizali su mnogo nastupa na Creskim tjednima jedrenja, a među njima i na Svjetskom prvenstvu, a također su preskočili SP u Anconi, dok su sudjelovali na onom u Trstu.

Na Cresu su jedrili u skupini ORC A, a završili su na 25. mjestu od 56 jedrilica u skupini. Nažalost, početak regate nije prošao pretjerano dobro i malo bolji rezultati su krenuli tek nakon povratka s navigacijskog plova.

Slična bodovna situacija se desila i u Trstu gdje su u floti 49 jedrilica skupine ORC B završili na 32. mjestu. 

Što se tiče novosti, dvije su glavne. Prva je da ćemo nastupiti s genakerom kojeg očekujemo da će stići ovih dana i za kojeg se nadamo da ćemo ga isprobati već na prvog regati D-Marin CRO ORC Cupa koju naš klub organizira u Sukošanu. Uz regatu u Sukošanu planiramo nastupiti i na ostalim regatama za Kup do Svjetskog prvenstva i to će nam biti glavna priprema i testiranje naših mogućnosti s tim genakerom... kako će nam se to odraziti na rejting, kako će se Gringo ponašati... Ovo nije naše prvo iskustvo s ovom vrstom jedra, redovito ga koristimo na Open regatama, ali nismo ga nikad do sada koristili u regatama po premjeru. U ORC-u smo uz spinaker do sada koristili i drifter i code 0, ali ovo će nam biti prvo iskustvo s genakerom kao glavnim jedrom za jedrenje dionica niz vjetar. Inače je Archambault 40 jedrilica koja voli laško jedrenje, a pogotovo po jačem vjetru kad postižemo vrlo dobre kuteve i brzine, a jedrilica glisira. Kako će se to pokazati na regatnom polju ove vrste, to nam je sad jedna vrsta eksperimenta, pogotovo što je jedan dio posada odlučio ostati na spinakerima, dok se drugi odlučio za genakere. Tko od nas će najbolje uskladiti rejting, uvjete na moru i jedrenje pokazat će rezultati. Druga novost je ta što smo za ovu sezonu dodatno opteretili brod. Kobilica je maksimalno otežana, a ubačeni su i dodatni olovni blokovi u trup. Posljedica je da je Gringo stabilniji nego što je bio prethodne dvije sezone od kada jedrimo s optimiziranom kobilicom. Naravno i to nam je novi moment kojeg moramo istestirati zajedno s genakerom. Prošlih sezona nas je tako lagan i nestabilan brod "kažnjavao" po vjetrovima od oko 8-10 čvorova, a to je vjetar koji ima veliki udio u prosjeku hrvatskih regata.

Zrinka Grancarić, trimer prednjih jedara

Promjena na popisu posade ne bi trebalo biti jer su Gringosi zadovoljni dugogodišnjim ulogama i raspodjelom dužnosti i ne preostaje ništa drugo nego zaželjeti im što bolje brojeve u ORC scoring softveru.

 

Back To Top