ORC

Kakva bi to regata bila kad klub organizator ne bi imao bar jednog svog predstavnika u prijavljenoj floti? Na startnoj listi su trenutno čak tri jedrilice pod Valovom zastavom, a prvu od njih koju ćemo predstaviti je trenutno jedina koja se može pohvaliti sudjelovanjem na regatama ORC Cupa od njegovih samih početaka 2011. godine, a za kormilom joj je najiskusniji ORC jedriličar u Šibeniku.

Ovo je jedna od rijetkih situacija u kojoj vlasnik jedrilice nije i kormilar, a činjenica je i da ga se rijetko viđa na regatama, ali zato njegovi prijatelji imaju apsolutni pristup jedrilici i slobodu samostalnog planiranja odlaska na regate. Velikodišni vlasnik je šibenski arhitekt Zoran Popović, član Izvršnog odbora HJS-a već drugi mandat.

Za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu prijavili su se među prvima, a podaci koji su ih svrstali u skupinu ORC C su prikazani u tablici: 

Skupina:     ORC C
Tip:    First 34.7
GPH:     638.3
CDL:     8.676
Godište:     2007.
Broj na jedru:     CRO 1640
Klub:     JK Val
Vlasnik:     Zoran Popović
Kormilar:     Damir Desabota
   

Prije jedrenja na ovom Firstu, Desabota i društvo su bili redoviti sudionici ORC regata i s jedrilicom Lulu, Dufourom 34. U to vrijeme još nije bio organiziran CRO ORC Kup, već se jedrilo za IMS ljestvicu i u svojoj skupini su bili praktički nedodirljivi. Ta dominacija je trajala dok se nije oformila skupina većih jedrilica u koju je silom brojeva upala i Lulu, a tada nekako kreće i prelazak na Ladies First.

Tijekom ovog dugog niza godina u posadi obje jedrilice su se izmijenili mnogi članovi kluba, neki su se zadržali kraće, neki duže, a u trenutnom sastavu s kojim Desabota planira nastup na SP jedriti će Marko Budiša, Marin Desabota, Ante Jušić, Krešimir Trklja, Luka Novaković, Nikola Ninić i Marjan Uroda.

Ove godine nažalost nismo jedrili u Zadru na prvoj regati Kupa, a nećemo nastupiti ini na Uskrsnoj regati, tako da će nam prvi pravi trening pred Svjetsko biti na Pre-Worlds koji se jedri početkom svibnja. Jedna smo od rijetkih posada koja na brodu nije radila nikakve optimizacije. Broj je onakav kakav je izišao iz tvornice, a jedino na što smo pazili je bilo kakva jedra ćemo naručiti. Istina, ovo SP ćemo jedriti sa starim jedrima, ali što je tu je. Inače s Ladies jedrimo od 2010. i u stvari jedino što smo na njoj promijenili je to što smo produžili prednji štraj za tridesetak centimetara i tako inkrmali jarbol. To je bilo 2017. i ta godina nam je rezultatski bila najplodnija.

Damir Desabota, kormilar Ladies First

S Ladies First Desabota je jedrio na SP na Cresu 2011. godine. Tada su bili u skupini ORC B i završili su kao 49. od 63 posade. 2013. godine su imali namjeru jedriti i na SP u Anconi, platili su startninu, ali na kraju se posada nije uspjela okupiti i morali su ostati doma. Taj neodlazak im je posebno teško pao jer su te godine ORC koeficijenti za Firsteve 34.7 bili izrazito povoljni. U kombinaciji s uvjetima na moru, koji su im stvarno bili naklonjeni, jedan od malenih Firsteva je dio prvenstva čak bio i u generalnom vodstvu, a na kraju je u skupini završio na 4. mjestu.

Od tada im je forma u konstatnom usponu, a vrhunac po pitanju rezultata u ORC Kupu imali su 2017. Te godine je u Kupu sudjelovao veći broj jedrilica nego što je uobičajeno, pa se flota mogla podijeliti na ORC A i ORC B. U svojoj skupini, ORC B, imali su izvrstan prosjek i u finalnom skoru nakon šest odjedrenih regata osvojili su naslov prvaka.

Uz sudjelovanje na regatama ORC Kupa društvo s Ladies može se često susresti i na klasičnim Open regatama i to po cijelom srednjem Jadranu. Redoviti su na Zlarinskoj, Viškoj, Komiškoj, Mrduji, ali možda ipak posebnu draž imaju tri penjanja na postolje regate Jabuka, također u ORC skupini.

 

Back To Top