Udruga ORC jedriličara je na sastanku održanom za vrijeme održavanja prošlogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u Šibeniku iznjedrila jednu zanimljivu inicijativu s ciljem popularizacije jedrenja po ORC sustavu. Riječ je o formiranju nove rang ljestvice isključivo za navigacijske regate.

Do sada se organizirano pratilo stanje samo na štap regatama gdje je za nastup i kvalitetno vrednovanje dobivenih rezultata nužno posjedovanje ORC International svjedodžbe za čije izdavanje je, uz klasičan premjer jedara i snasti, potrebno napraviti i zahtjevni pokus nagiba jedrilice. Ovakvih šest regata je izabrano za formiranje godišnje ljestvice, a cijelo natjecanje od lani nosi naziv CRO ORC D-Marin Kup. Naravno, po generalnom sponzoru ovih regata.

Jedriličari koji za svoje jedrilice imaju izdane ORC Club svjedodžbe na neki način su bili malo zapostavljeni od strane svoje matične organizacije, ali svejedno trenutno se u Hrvatskoj vozi dosta regata čiji rezultati se analiziraju uz pomoć jednostavnijih ORC formula. Njihovo povezivanje nad zajednički nazivnik još nije napravljeno, pa će biti zanimljivo pratiti kako će to izgledati u ovogodišnjem premijernom izdanju.

Za one koji do sada nisu bili pretjerano uključeni u praćenje ORC-a, već su na njega gledali kao na nešto što zahtjeva velika ulaganja u opremu i ljudstvo, ovo bi trebao biti projekt koji bi im otvorio drugačije perspektive i približiti ORC sustav. Naime, ORC International i ORC Club su dvije strane iste medalje, a ako se gleda s financijske strane, ORC Club se može smatrati jednostavnijom verzijom koja je namijenjena širokoj bazi. Usporedbe radi, ORC Club svjedodžbe su izdane ogromnom broju charter jedrilica koje na ovaj način mogu sudjelovati na "turističkim" regatama.

Prilikom biranja regata koje su uključene u ovaj projekt vodilo se s mišlju da se naziv "offshore" opravda bar duljinom rute jer većina regata se kod nas vozi unutar otoka dok ih je svega nekoliko odobalnih i koje mogu s opravdanjem nositi taj naziv. Također, su se uvrstile i regate koje su izrazito popularne među jedriličarima, a već se od ranije rezultati kalkuliraju na ovaj način.

Regate koje su izabrane za 2018. godinu su slijedeće:

 Datum Regata Okvirna duljina
26.04 - 01.05. 12. Jadranska regata 220 NM
25.05 - 27.05. Komiška regata 70 NM
03.08 - 05.08. Južnodalmatinska regata 50 NM
07.09 - 09.09. 5. Trka oko Krka 55 NM
23.09 - 26.09. 6. Regata 1000 otoka - 1. etapa 280 NM
27.09 - 30.09. 6. Regata 1000 otoka - 2. etapa 280 NM
28.09 - 30.09. 36. Galijola 80 NM
12.10 - 14.10. Viška regata 55 NM
26.10 - 28.10. 5. Regata oko Dugog otoka 110 NM
09.11 - 11.11. 16. Jabuka 90 NM

Princip bodovanja za ljestvicu je na osnovu ostvarenog plasmana nakon što je regatni odbor regate iskalkulirao rezultate regate i njene duljine koju je također definirao RO regate. Ova dva elementa će se međusobno množiti, a poanta ovog način bodovanja je da se veća vrijednost dodijeli regati koja je jedrena na duljoj ruti.

Naravno, primjenjivat će se Sustav niskih bodova prema dodatku A RRS-a, a jedrilicama koje ne nastupaju na nekoj regati dodavat će se bodovi koji uzimaju u obzir ukupan broj jedrilica na ljestvici.

S obzirom da je realno za očekivati da mnoge posade zbog raznih razloga neće biti u mogućnosti nastupati na svim regatama organizatori su odredili da će se moći odbaciti 4 najlošija rezultata!

Regate su raspoređene od sjevera do juga Hrvatske, s tim da je uvrštena i Regata 1000 otoka koja se dijelom jedri i u akvatoriju Crne Gore. S obzirom na vrlo dugu rutu i trajanje regate, a koja i inače dozvoljava bodovanje svake etape za sebe, tako je postavljena i na ovoj ljestvici. Također se može primjetiti da se druga etapa ove regate poklapa s ovogodišnjom Galijolom. To je jedino detektirano kritično mjesto sustava, ali išlo se na pretpostavku da svaka od ove dvije regate je isprofilirala određene tipove sudionika. Da li će to možda dovesti do povećanja broja sudionika na jednoj, a na štetu druge ostaje nam da vidimo...

Osim Regate 1000 otoka još su tu i Viška, Komišta te Južnodalmatinska regata a koje se sastoje od više etapa. Kod njih će se za ljestvicu uzimati generalni plasmani.

Što se tiče odgovora na pitanje po kojoj formuli će se bodovati rezultati na regatama to će ovisiti o organizatorima regata i njihovom izboru. Za CRO ORC Offshore ljestvicu je bitan samo konačni redoslijed.

Iskreno se nadamo da će ova inicijativa polučiti pozitivne kritike i da će pomoći organizatorima navedenih regata da privuku još više jedrilica na startnu liniju! 

Organizatori regata za CRO ORC Offshore kup su: JK Host - Vis, JK Labud - Split, JK Orsan - Dubrovnik, JK Jadro - Selce & JK Burin - Novi Vinodolski, RJK Rijeka - Rijeka, JK Opatija - Opatija, YC Zlarin - Zlarin i JK Tijat - Vodice.

 

Back To Top