112 prijavljenih, a 110 jedrilica na startu je novi rekord najpopularnije jesenske odobalne Hrvatske regate!

 

Regata

 

Ovo je bila još jedna regata u nizu regata koje su s natjecateljske strane bile iznimno zahtjevne i neizvjesne, pogotovo što je dodatnu težinu donijela i atmosferska situacija s vrlo slabim vjetrom na regatnom polju. Vjerojatno je takva prognoza i jedan od razloga ovako velikom broju sudionika.

Unatoč tako velikom broju sudionika ove godine nije bilo prateće velike gužve u uredu Regatnog odbora. Tome je doprinijela obaveza za koju su se odlučili organizatori iz JK Tijat, a to je da je bilo obavezno plaćanje startne pristojbe prije dolaska u Vodice, kao i popunjavanje elektronskog obrasca za prijave koji se po potrebi mogao promijeniti ako je došlo do promjene u popisima posada od trenutka slanja prijavnice pa do dolaska posade u Vodice.

Start regate je bio u 22 sata. Klasičnim sistem koji se ponavlja iz godine u godinu s dva broda regatnog odbora na krajevima startne linije. Ona je rastegnuta maksimalno koliko se to može na danoj lokaciji. Jedan kraj je postavljen ispred hotela Punta, dok je drugi kraj ispred plićina na sjevernoj strani otoka Prvića. Da bi ove dvije ključne točke bile što vidljivije natjecateljima organizatori su na ova dva broda postavili dva svijetleća stupa. Naravno, s obzirom na noć, slabu vidljivost, broj jedrilica na startu i veliku želju natjecatelja za što boljom pozicijom na startu, za održavanje startne linije čistom brinu se dva gumenjaka koji upozoravaju sve jedrilice koje prijeđu preko startne linije. Da bi i oni bili što uočljiviji upomoć pozivaju pirotehnička sredstva, pa na tri minute prije starta pale "bengalke".

Kako je na startu puhao lagani noćni burin to su već trenuci u kojima se obavljaju posljednje pripreme za podizanje spinakera i genakera te nakon što isteknu ti posljednji trenuci uz klasični zvučni signal ispaljuju se i signalne rakete. Ovaj put je jedna od raketa imala vrlo problematičnu putanju. Umjesto da je odletjela visoko u zrak krenula je prema prvoj liniji jedrilica na startu, ali srećom gravitacija je spasila jedrilicu koja se našla na nišanu i raketa završava u moru samo par centimetara od njenog boka a nakon što je uspjela odskočiti jednom od morske površine!

U prvim redovima na startnoj liniji su bili uglavnom svi koji su pokazivali bilo kakve ambicije po pitanju rezultata. Osim što su bili u prvoj liniji najbrži su također izabrali i stranu do Prvića. Riječ je o sasvim logičnom izboru gledano s geometrijske strane i izborom što kraće rute, bar kad je u pitanju početni dio regate.

Već u slijedećih nekoliko minuta slijedi prvi ozbiljniji filter. Kako su ovi noćni startevi uglavnom po uvjetima laganog vjetra i samo se dva puta startalo u ranim jutarnjim satima, mogao se već davno primijetiti obrazac koji se ponovio i ove godine. Riječ o tome da se jedrilice trebaju što brže prebaciti do otoka Tijata ili bar u desni dio Prvičkog kanala, te od tuda nastaviti prema otočiću Komorica.

Ove godine je na ovaj način najviše profitirao Slovenski TP52, Generali. Malo manje su na taj taktički detalj pažnju obraćale ostale velike jedrilice, jer su s vrhovima jarbola imali ekskluzivni pristup zračnim strujanjima na visinama većim od 20 metara i tako se izvukli od ostatka flote.

Najveći napredak prodorom u vodeću skupinu, a suprotnom stranom Prvičkog kanala je napravio Fly 4, dok su se ostale jurilice držale sredine kanala.

Na Komorici je poredak bio ovakav:

1. Molo longo
2. Dubrovnik
3. Taja 2
4. Cleansport One
5. Generali
6. Toto
7. Crazy
8. Ola
9. Fly 4

Nakon ovog okreta slijedio je spust prema Jabuci i između nje i jedriličara se prostirala samo ogromno područje prošarano s velikim bezvjetrenim zonama.

Recept za ovaj dio regate nije postojao. Neki su birali jedrenje po najkraćoj liniji prema Jabuci, dok su drugi pokušavali prvi stići do najavljenog juga jedreći bliže otoku Visu. U svakom slučaju jedriličari su se susretali sa situacijama u kojima su na vrlo malim udaljenostima među jedrilicama jedni stajali s brzinom nula, dok su drugi prolazili oko njih s respektabilnih nekoliko čvorova... Koliko se sve to izmijenilo na putu prema jugu najbolje pokazuje redoslijed obilazaka Jabuke:

1. Generali - okrenuo u 11:08:35
2. Molo Longo
3. Ola
4. Wonderlust
5. Crazy
6. Taia & White Goose

7. Munjek
8. Austria One
9. Cleansport One

Na povratku natrag vremenska situacija je slična. Vjetar je i dalje slab, povremeno se nailazi na zone bez vjetra i posade moraju biti vrlo angažirane. Najbolje to pokazuje proboj VOR-a 60, Cleansport One koji do svjetionika Blitvenica uspijeva proći vodećeg Molo Longa i ostvariti prednost koju uspješno zadržava do cilja.

Za razliku od vodećih koji su morali taktički jedriti prema Blitvenici, većina flote koja ih je slijedila imala je jedrenje skoro pa po ravnoj liniji. Više pravog jedrenja jedriličari su u principu imali tek u dijelu regatnog polja između Žirja i Vodica gdje su po noćnom burinu morali jedriti u čistu orcu.

Na kraju je vjetra bilo dovoljno da skoro svi završe regatu, a samo dvije jedrilice (koje nisu ranije odustale) ne uspijevaju stići do cilja prije isteka ograničenog vremena.

 

 

Rezultati

 

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

Foto & video 

 

 

Naslovna foto: Antea Roca

 

Back To Top