Uroš Kraševac je oceanski jedriličar iz Slovenske Bistrice koji je kao četvrti Slovenac sudjelovao na poznatoj Mini Transat regati za solo jedriličare. Uroš je u nedjelju 12. studenog 2023. u 4:13:08 sati GMT prošao kroz cilj ispred otoka Guadeloupe na francuskim Antilima.

Evo kratkog izvještaja od Uroševe PR službe:

Osvojio je ukupno 5. mjesto, što je najbolji slovenski rezultat u oceanskom regatnom jedrenju, a ujedno je bio i najbolji "početnik" među 90 jedriličara, odnosno najbolji jedriličar koji je prvi put preplovio Atlantik. Njegovo ukupno vrijeme Mini TransATa je 24 dana, 13 sati i 11 minuta. Jedrio je na jedrilici klase Mini650 Ashika II (6.5 metara duljine), koja spada u najmanju klasu za open sea racing.

Prvu etapu, koja je startala 24. rujna ispred francuske luke Les Sables d'Olonne, Uroš je završio nakon 9 dana, 22 sata, 18 minuta i 43 sekunde. Cilj je bio ispred Santa Cruza na Kanarskom otoku La Palma. Osvojio je 6. mjesto sa zaostatkom od samo dva i pol sata iza pobjednika! U drugoj etapi, koja je započela 28. listopada, a vozila se između Santa Cruza i mjesta Saint Francois na Guadeloupeu na francuskim Antilima, nakon nekoliko dana jedrenja bio je u vodstvu i uspješno branio vodstvo tri dana za redom! Kako je jedrenje tehnički sport i oprema trpi velika opterećenja dogodilo se ono najmanje što smo očekivali. “Baš sam krenuo spavati nakon 15-satne smjene za kormilom kad sam čuo jak udarac s pramca. Popeo sam se natrag na palubu i primijetio da gennaker i pennon slobodno lete u zraku. Ustanovio sam da je stezaljka na dnu pramca koja povlači uzicu popustila. Na kraju dana sam ga počeo popravljati, što se pokazalo prilično zahtjevnim. Čak sam i zaspao u jednom trenutku od iscrpljenosti u malom prostoru 'crash-box' na pramcu."

Foto: Vincent Olivaud

Popravak je trajao gotovo cijeli dan, a i nakon toga Uroš je pažljivo opterećivao brod, što znači da je plovio dosta sporo i tako izgubio nekoliko mjesta. Ipak, svojom borbenošću i tvrdoglavošću uspješno je završio svoj prvi prelazak Atlantika i postigao vrhunski rezultat. Pogotovo s obzirom na starost njegove jedrilice koja je iz 2009. godine, dok sva četiri jedriličara ispred njega plove na godinu-dvije starim jedrilicama koje su puno modernijeg i bržeg oblika. U zbroju dviju etapa prejedrio je 4628,6 NM i kaže kako mu ovo nije posljednje sudjelovanje na Mini Transatu. Uz pomoć svog kopnenog tima i jednog od najboljih jedriličarskih meteorologa, Jure Jermana, predviđa skok do samog vrha na Mini Transatu 2025. Idemo, Pohorski vikingu!

Naslovna foto: Vid Slapničar

 

Back To Top