U Puli se prošlog vikenda, 13. i 14. studenog odjedrilo Studentsko prvenstvo Hrvatske u klasi Laser Stratos. Organizirao ga je JK Uljanik a bilo je prijavljeno deset posada članova Sveučilišta Dubrovnik, Sveučilišta Split, Kineziološkog fakulteta Zagreb, Pomorskog fakulteta Split, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Nažalost dvije posade su u posljednji čas otkazale sudjelovanje, ali zato je preostalih osam sudjelovalo u vrhunskom eventu koji je osim prilike za kvalitetno monotip jedrenje svima pružio priliku i za vrhunsku zabavu i kvalitetno druženje.

Inače, JK Uljanik već neko vrijeme u suradnji s Kineziološkim fakultetom Zagreb organizira jedriličarska događanja za studente tog fakulteta, a ovog puta odlučeno je da se započne jedna nova priča koja bi trebala povezati sve studente željne jedrenja, kako u natjecateljskom smislu, a tako i kao mlade ljude koji mogu ovu vještinu dalje promovirati i prenositi stečena znanja.

Ovog puta na startnoj listi našli su se već vrlo iskusni jedriličari i jedriličarke koji svoja znanja i vještine stiču i demonstriraju već godinama u malim klasama, a sad su stigli i u studentsku fazu svojih života, ali to ne znači da će ove regate biti ekskluzivno rezervirane samo za najbolje. Na ovogodišnju konkurenciju može se slobodno gledati kao na izvrsne promotore studentskog jedrenja koji mogu dodatno zainteresirati svoje kolege studente za sudjelovanje i uživanje u svim aspektima ove vrste druženja.

Program regate obuhvaćao je jedan pripremni dan i dva natjecateljska. U petak su svi sudionici dobili priliku napraviti trening i iskušati ove dvosjede s centarbotom, a u subotu i nedjelju Regatni odbor trebao je postaviti bove i pratiti ispravnost predstartnih procedura.

Međutim, kao i na ostalim regatama tog vikenda, nije se imalo baš previše sreće s vjetrom. Subota je i u Puli, jednako kao i u Ičićima i Zadru bila oskudna po pitanju vjetra, ali zato su nedjeljni uvjeti spasili regatu i omogućili regularnost natjecanja.

Format jedrenja bio je flotni, jedrilo se u štap polju s dvije orce i dvije krme i uspješno je odjedreno čak 5 plovova!

Kako je Laser Stratos dvosjed, dizajner mu je predvidio i mogućnost jedrenja s genakerom u dionicama niz vjetar. To je donijelo dodatnu dozu atraktivnosti ovoj regati, ne samo zbog većih brzina jedrenja, već i zbog toga što većina sudionika nije do sada jedrila na ovom tipu jedrilice, pa je po jačim vjetrovima dolazilo i do prevrtanja.

Foto: JK Uljanik

Kako je u nedjelju puhalo između 10 15 čvorova iz istoka, ovakvih situacija bilo je poprilično, čak kad su u pitanju i pobjednici regate, posada Sveučilišta u Dubrovniku - Alec Cvinar i Damir Bulić koje možete vidjeti na gornjoj fotografiji.

Nakon što su se prva dva plova jedrila s genakerima i dosta prevrtalo, RO je odlučio da u trećem i četvrtom plovu zabrani njihovu upotrebu jer je tada vjetar dodatno pojačao. Naknadno je ta mogućnost vraćena u petom plovu, jer je pred njegov start vjetar oslabio, ali tijekom jedrenja ponovno jača i osigurava još atraktivnih situacija za publiku.

Rezultatski gledano regata je bila vrlo zanimljiva, jer niti jedna posada nije uspjela ostvariti bar dvije pobjede.

Prvu regatu pobjedu su odnijela braća Stipe i Bruno Gašpić, ovog puta kao predstavnici Pomorskog fakulteta u Splitu. U idućem su započeli niz od tri četvrta mjesta, a titulom najbržih ovjenčali su se Paolo Grgorinić i Andrea Miočić s Kineziološkog fakulteta Zagreb. Ova posada je na kraju bila i najbolje plasiran mješoviti tim, a osim čisto muških i mješovitih posada zajedno s njima u floti jedrile su i čisto ženske posade.

Paolo i Andrea su vro dobri bili i u prvom plovu, a u trećem su skoro ponovili uspjeh iz drugo, ali kroz ciljnu ravninu najbrže prolaze Marin Golem i Filip Miroić sa Sveučilišta u Splita. Taj i idući plov bili su njihov izraziti bljesak, jer su u četvrtom plovu i oni skoro ponovili najbolji rezultat, ali ga završavaju kao drugi. Ispred njih u cilj ulaze kolege im s istog sveučilišta Marko Žužić i Marko Židić. Njih dvojica se osim ovom pobjedom jedini mogu pohvaliti i s dva druga mjesta i iako gledajući samo ta tri rezultata njihova situacija je izgledala više nego izgledna po pitanju pobjede u generalnom plasmanu, matematika im je pokvarila šansu za trijumfom. Bolju matematičku sliku imali su pobjednici u posljednjem jedrenju - Alec Cvinar i Damir Bulić.

Njih dvojica u konačni zbroj su donijela po jedno prvo i drugo, te dva treća mjesta, jer su 7. mjesto kao najlošiji plasman mogli odbaciti. Na kraju imaju bod prednosti ispred Žužića i Židića koji regatu završavaju kao drugoplasirani ispred Grgorinića i Miočić koji su opet bili samo bod iza drugoplasiranih, a da bi sve bilo još napetije i četveroplasirani su bili na samo bod iza brončanih.

Foto: JK Uljanik

A evo što je o regati ispričao kormilar pobjedničke posade, Alec Cvinar:

Prije nego bilo što drugo kažem želim pohvaliti organizatore i cijelu inicijativu! Sve su organizirali na vrhunskoj razini i cijela ideja je odlična i baš smo svi bili presretni prezadovoljni, a prema nama su izlazili u susret po svakom pitanju, bili maksimalno ljubazni i sve je bilo savršeno te se nadam da će se natjecanje proširiti i biti onakvo kako oni to planiraju.
A ostalo... što se tiče regate, jedan dan smo trenirali. U petak smo svi dobili po dva sata da se upoznamo s jedrilicama, jer mislim da nitko od ekipe nije do sada jedrio na njima.
U subotu smo start trebali imati u 10:30, ali bilo je možda samo dva čvora vjetra uz vrlo jak kurenat.
Proveli smo cijeli dan na moru i pokušali smo startati, ali nažalost ništa nismo uspjeli napraviti. Uspjeli smo samo jedan start napraviti koji je bio brzo prekinut.
A u nedjelju smo na moru bili već oko 9, a prvi start je bio oko 10.
Mislim da je najbolja stvar na regati bila to što smo svi bili opušteni. Svi smo se došli opustiti na kraju sezone i probati nešto novo i zabaviti, ali kad je krenulo isto je bilo papreno :)
Tako da je bilo baš zanimljivo, vjerujem da se tmao nitko nije došao samo vozikati. Zanimljivo je bilo jer nitko nije posebno odskakao, pa da je bio posebno naprijed ili natrag.
Na kraju smo ja i Damir pobijedili, ali mislim da smo svi bili jednako dobri!
Prije regate smo svi tražili po internetu snimke jedrenja na Laser Stratosu i nismo našli nešto posebno, pa smo se i malo zezali da je ovo možda najjača regata ove klase ikada. Inače, u regati smo se nas dvojica čak tri puta prevrnula :)

Alec Cvinar, Sveučilište Dubrovnik

 

Foto: JK Uljanik

I za kraj još jedan mali detalj važan organizatorima i natjecateljima, a to je da su posade mijenjale jedrilice nakon dva odjedrena plova, jer nisu sve baš identične, pa da svi dobiju šansu jedriti kako u bržima tako i u sporijima.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Uljanik

 

Back To Top