Još jedna jedriličarska sezona za male klase, ne samo u Hrvatskim već i u Europskim okvirima, završila je s Novogodišnjom regatom u Hvaru. Regatu su obilježile bura i sunce, a kadete u Optimistima, te juniore i seniore u sve tri kategorije klase Laser, domaćini iz JK Zvir su ispratili na trajekte s čak 35 podijeljenih nagrada!

Već dugi niz godina jedriličari iz Hrvatske, a i iz inozemstva rezerviraju termin između 28. i 31. prosinca za boravak na našem najsunčanijem otoku. Osim što se boravak na Hvaru koristi za jedrenje, mnogi jedriličari doputuju s pratnjom koja ovaj izlet iskoristi i za doček Nove godine u ugodnom Mediteranskom okruženju. U svakom slučaju dobitna kombinacija kako za jedriličare, tako i za domaće. Naravno, to je već godinama, premda se može reći i desetljećima, jednako standardna priča kao sve vezano uz regatu, osim onog dijela koji je direktno vezan uz dinamiku vremenskih prilika i stanje mora uz kombinaciju s natjecateljima koji dojedre do regatnog polja.

A što se tog dijela tiče ova godina neće biti zabilježena po najbrojnijem izdanju kako po pitanju ukupnog broja jedriličara, tako i po broju nacija sudionica. U svakom slučaju riječ je o jednoj od masovnijih regata u nas.

Daleko najbrojnija klasa je i ovaj put bila klasa Optimist sa 61 prijavljenim, međutim jedrilo ih je 49. Oni su odjedrili ukupno 7 jedrenja na regatnom polju koje im je bilo smješteno u kanalu između Hvara i Paklenjaka.

Foto: JK Zvir

Na rezultatskoj ljestvici najviše privlači pažnju podatak da je prvi plov završilo samo 20 jedrilica. Razlog je vrlo hladno vrijeme i jaka bura. Slično je bilo i u iduća tri plova, dok je tek u posljednja tri bilo više od 45 jedara u cilju.

Osim hrpe DNS-ova u rezultatima se može pronaći i zanemariv broj UFD-ova, a po pitanju bodovne situacije ovog puta se pokazala neumoljiva snaga statistike i kontinuirano dobrog prosjeka, te koliki teret može imati jedna velika pogreška.

Ovaj uvod se odnosio na Josipa Tafru koji je tri puta ušao u cilj kao pobjednik, jednom je bio drugi i jednom peti, ali jedno 27. mjesto ga je izbacilo iz konkurencije za medalju bilo kojeg sjaja. Čak je na kraju imao sumu bodovu jednaku kao i Paolo Butorović, ali na Josipovu stranu su prevagnule pobjede u plovovima.

Zato je Roko Čepić-Zokić (JK Omiš) imao matematiku na svojoj strani. Samo je posljednji plov završio ispod desetog mjesta (12.), ali kako je bilo jedno odbacivanje tako je na kraju suma bila 25. Prvi iza njega, Marin Ljubičić (JK Labud) imao je šest bodova više. Na prvi pogled je bio bolji od Roka i njegovi su svi finiši bili u top ten, te je odbacio 9. mjesto kao najlošiji rezultat. Slično kao i kod Tafre, ovdje je matematika pokazala sve svoje draži. Marin je završio na tako visokom mjestu, a najbolji pojedinačni rezultat na regati mu je bilo jedno treće mjesto.

Samo jedan bod iza Marina završava trećeplasirani u generalnom poretku, ukrajinac Dmytro Karabadzhak. On je po broju pobjeda bio drugi najuspješniji jedriličar regate s dvije pobjede. Svejedno su i njega ostali rezultati spustili niđe od onog što je očekivao.

Najbolji jedriličar do 12 godina je bio još jedan jedriličar iz Ukrajine, Danyil Mykhailichenko. U generalnom poretku završio je na visokom 7. mjestu. Od naših predstavnika u ovoj kategoriji najbolji je bio Toma Smirčić (JK Split), 14. ukupno.

Što tiče naših djevojaka, one su bile bolje od inozemnih jedriličarki. Najbolja djevojčica generalno je bila Aurora Palko (JK Split), a najbolja do 12 godina je bila domaća jedriličarka Nina Marušić. Ona je završila na 18. mjestu.

Da je regata na Hvaru velika i po pitanju podijeljenih nagrada govori to da su se Optimistima podijelile čak 21!

UKUPNI PLASMAN

1. Roko ČEPIĆ ZOKIĆ, JK OMIŠ
2. Marin LJUBIČIĆ, JK LABUD SPLIT
3. Dmytro KARABADZHAK, SC ZATOKA, UKRAJINA

UKUPNI PLASMAN ZA DJEVOJKE

1. Aurora PALKO, JK SPLIT
2. Nora GOTOVAC, JK SPLIT
3. Lucija DOMAZET, JK SPINUT SPLIT

UKUPNI PLASMAN ZA NATJECATELJE DO 12 GODINA

1. Danyi L MYKHAILICHENKO, YC ODESSA, UKRAJINA
2. Sviatlosav MADONICH, SC ZATOKA, UKRAJINA
3. August SOBCZAK, SZKWAL LEGIONOWO, POLJSKA

UKUPNI PLASMAN ZA DJEVOJKE DO 12 GODINA

1. Nina MARUŠIĆ, JK ZVIR HVAR
2. Marta LOLIĆ, JK SPLIT
3. Marta TUDOR, JK ZVIR HVAR

UKUPNI PLASMAN ZA NATJECATELJE JK ZVIR-a

1. Nina MARUŠIĆ
2. Danica VUČETIĆ
3. Marta TUDOR

NAJMLAĐI NATJECATELJ

Ignacy SOBCZAK, SZKWAL LEGIONOWO, POLJSKA

NAJMLAĐA DJEVOJKA

Liliana DYMAKOVA, YC VYSOKE MYTO, ČEŠKA

POSEBNE NAGRADE​

Najbolji u ukupnom poretku: JARBOL / Roko ČEPIĆ ZOKIĆ JK OMIŠ
Najbolji strani natjecatelj: JEDRO / Dmytro KARABADZHAK, SC ZATOKA, UKRAJINA
Najbrojniji tim: TENDA / JK SPLIT (9 jedriličara)
Najmlađi natjecatelj koji je dovršio barem 1 plov: JEDRO / Ignacy SOBCZAK, SZKWAL LEGIONOWO, POLJSKA

 


Regatno polje za sve tri kategorije klase Laser nalazilo se s vanjske strane Paklenjaka. Svi oni, za razliku od Optimista, odjedrili su po pet plovova, također s jednim odbacivanjem.

U olimpijskoj inačici, Standardu, jedrilo je 12 jedriličara. Bili su podijeljeni u skupine do 19, do 21 i preko 21 godinu. Jedini koji je imao više od jedne pobjede u pojedinačnim jedrenjima bio je Alec Cvinar (JK Orsan). Jedini kiks mu je bio u posljednjem plovu kad je završio 8., ali taj rezultat je ionako odbacio. Evo što on kaže o nastupu na Hvaru:

Prvi dan regate puhala je dosta jaka bura, do 35 čvorova i nismo ništa napravili. Proveli smo par sati na moru i vratili smo se natrag. Drugi dan smo isplovili s cilj da obavezno napravimo tri plova, ali isto je jako puhalo. Bilo je dosta promjenljivo i hladno i na kraju smo odjedrili samo jedno jedrenje. Vjetar je dosta okretao i padao je sa snagom, tako da je vjetar u tom jedinom plovu bio snage od 20, pa do u jednom momentu 0.6 čvorova. Bio je dosta forsiran plov, ali uspjeli smo ga završiti. Treći dan smo izašli po dosta stabilnijim uvjetima. Puhalo je oko 12, pa do 20 čvorova i bilo je dovoljno stabilno da završimo tri plova. A zadnji dan smo izašli malo kasnije i jedini plov smo odjedrili po laganoj tramuntani od oko 5-6 čvorova. Što se tiče mog jedrenja vrlo sam zadovoljan kako je to izgledalo po jakom vjetru. Zato jer sam se upravo vratio s priprema na Malti gdje sam jedrio s Tončem, Gašom i cijelom ekipom koju trenira Jozo Jakelić. Tamo sam bio dvadeset dana i trenirali smo po uvjetima od 20 i više čvorova vjetra s vrlo velikim valovima. Tako da sam bio u formi po pitanju te specifične snage "višenja" i jedrenje na Hvaru mi je bilo nekako prirodno iako nije bilo nekog velikog vala. Vjetar mi nije bio prejak, sa snagom sam bio odličan, imao sam odličnu brzinu i mogao sam čak sebi priuštiti neke taktičke pogreške. Po mješovitim uvjetima prvog dana sam napravio drugo mjesto, drugi dan sam ulazi 1., 3. i 1. pa sam u zadnji dan ušao s velikom prednošću. Ostali su imali dosta mješovitije rezultate, pa se ta moja konstantnost pokazala nedostižnom. A zadnji plov sam malo zabrljao. Našao sam se u lošoj poziciji i do prve bove sam stigao 8. ili 9. Još sam dobio i penal u krmu i sva sreća pa se to moglo odbaciti :) Što se tiče konkurencije najveća prijetnja su mi bili dva Ukrajinca, Stipe Gašpić (JK Split), Marko Smolić (JK Val) i Ilija Marković iz Crne Gore. A u budućnosti se nadam jednako dobrim nastupima, jer sad idem na drugi krug priprema na Malti, ponovno s istom ekipom i htio bi iskoristiti ovu priliku da se zahvalim svom klubu (JK Orsan op.a.) koji me prati na mom putu, kao i Jozi i cijelom timu koji su pristali da surađujem s njima.

Alec Cvinar, JK Orsan
Foto: Jan Mastrović

Opasniji od dva Ukrajinca bio je Ivan Zhukalin. On je završio na drugom mjestu sa sedam bodova iza Aleca. Od drugog do šestog mjesta je bila zanimljiva gužva u kojoj su odlučivale doslovno nijanse. Jedriličare u ovoj gužvi dijelila su samo tri boda!

Najbolji u kategoriji do 21 godine bio je Stipe Gašpić, ujedno trećeplasiran, a odmah iza njega završio je najbolji do 19 godina, Crnogorac Ilija Marković.

Šesti u generalnom plasmanu i treći od hrvatskih jedriličara bio je Marko Smolić kojem je ovo mjesto bilo dovoljno za ukupnu pobjedu u Europa Cupu za 2019.!

Najbrojnija flota Lasera bila je s Radial jedrom. Natjecalo ih se 38 i bili su podijeljeni na standardne načine... U17, U19, U21 i stariji. Najbolji je nakon pet jedrenja bio Roko Stipanović iz JK HRVATSKA, a uz njega su na postolju bile dvije djevojke... Lin Pletikos iz Slovenije i Sandra Lulić (JK Mornar).

Samo dvije jedrilice manje su se natjecale u konkurenciji Lasera 4.7. Njihova podjela je bila nešto skromnija, samo U16 i U18. Ovo je ujedno i jedina klasa u kojoj nismo imali svoje predstavnike na pobjedničkom postolju. Najbliža mu je bila Nika Manestar (JD Val) na četvrtom mjestu, a prvo iduće CRO jedro je bilo od Eleonore Borgin (JK Tijat).

Od jedriličara najbolji je bio Luka Hagenauer (JK Zagreb) na 8. mjestu.

S obzirom na sve spomenute kategorije podijeljena je vrlo velika količina nagrada. Tko je sve s osmjehom otišao doma možete vidjeti u ovom popisu preuzetom s web stranice JK Zvir:

LASER STANDARD OVERALL

1. Alec CVINAR, HRVATSKA
2. Ivan ZHUKALIN, UKRAJINA
3. Stipe GAŠPIĆ, HRVATSKA

LASER STANDARD UNDER 21

1. Stipe GAŠPIĆ, HRVATSKA

LASER STANDARD BOYS UNDER 19

1. Ilija MARKOVIĆ, HRVATSKA

LASER RADIAL OVERALL

1. Roko STIPANOVIĆ, HRVATSKA
2. Lin PLETIKOS, SLOVENIJA
3. Sandra LULIĆ, HRVATSKA

LASER RADIAL FEMALE OVERALL

1. Lin PLETIKOS, SLOVENIJA
2. Sandra LULIĆ, HRVATSKA
3. Ursula BALAS, HRVATSKA

LASER RADIAL GIRLS UNDER 21

1. Lin PLETIKOS, SLOVENIJA

LASER RADIAL GIRLS UNDER 19

1. Ursula BALAS, HRVATSKA

LASER RADIAL GIRLS UNDER 17

1. Petra MASTELIĆ, HRVATSKA

LASER RADIAL MALE OVERALL

1. Roko STIPANOVIĆ, HRVATSKA

LASER RADIAL BOYS UNDER 19

1. Roko STIPANOVIĆ, HRVATSKA

LASER RADIAL BOYS UNDER 17

1. Andrew VERDYSH, UKRAJINA

LASER 4.7 OVERALL

1. Nikola GOLUBOVIĆ, CRNA GORA
2. Joao PONTES, PORTUGAL
3. Dutra LEONOR, PORTUGAL

LASER 4.7 BOYS UNDER 18

1. Nikola GOLUBOVIĆ, CRNA GORA

LASER 4.7 BOYS UNDER 16

1. Nikola GOLUBOVIĆ, CRNA GORA

LASER 4.7 GIRLS UNDER 18

1. Dutra LEONOR, PORTUGAL

LASER 4.7 GIRLS UNDER 16

1. Lea RAKOVAC, HRVATSKA

 I za kraj nam je ostao razgovor s onim bez koga teško da bi bilo ovako duge priče o Novogodišnjoj regati na Hvaru, g. Nikša Ive - Čane:

Pripreme za regatu su krenule već na ljeto, naravno u suradnji s EURILCA-om, jer sve prijave idu preko njih. Do 20. prosinca, kad su se zatvorile prijave, prijavljeno je 92 lasera, a došlo ih je 86. Prijavljeno je bilo 17 zemalja, a stiglo ih je 15. Kao i ranijih godina, naša regata je bila završnica Europa Cupa za tekuću godinu. Jedrilo se 4 dana. Prvi dan je bila mala tarapana od bure, kasnije je bilo malo manje, ali smo uspješno odradili regatu. Podijelili smo pokale za Novogodišnju regatu i za završnicu Europa Cupa. Ovog puta s nama nije bio predsjednik EURILCA-e, Jean Luc Michon, već je organizaciju predstavljao dopredsjednik, Zlatko Jakelić. Proglašenje pobjednika i podjele nagrada su bile u Arsenalu. Uz natjecatelje su nazočili i Hvarani, tako da je to bilo vrlo lijepo. Što se stranaca tiče oni su najavili da će doći i dogodine, samo što je sad na potezu EURILCA koja je podijelila Europu na neke zone. Mi smo upali u tzv. Balkansku zonu, gdje uopće ne pripadamo, a s druge stane bilo je i previše regata. Tako da su neke od njih, npr. u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj bile slabo posjećene. Ranije je bilo 6 regata, kasnije 12... tako da će EURILCA morati smanjiti taj broj jer u nekim zemljama dolaze samo domaćini. Vjerojatno će se sad nešto rješavati po tom pitanju da bi se regate ponovno omasovile. Tako su sad bile najmasovnije regate u Francuskoj, na koje dođu samo Francuzi... a prije je takvih regata bilo i u Italiji, pa i u nas. Na Hvaru je znalo jedriti po 150 laseraša, a sad ako ih bude stotinjak to je super. Zato mislim da oni to moraju pod hitno riješiti, jer će se inače Europa Cup razvodniti i ljudi će prestati dolaziti na regate. Istina, mi smo sad imali 15 zemalja, ali nasuprot 27 zemalja i preko 200 laseraša koje smo imali rekordnih godina je velika razlika. Po pitanju Optimista situacija je takva kakva jest. Hrvatska je podijeljena na zone sjever i jug. Osobno mislim da je to dobro. Može se stići i na regate vani, nije više previše regata u nas, ali nema masovnosti na regatama. U nas je najmasovnija regata u Puli. Njima je mnogo lakše jer su na položaju gdje im mogu doći i talijani i austrijanci i svi ostali, a nas ne podržavaju oni koji bi nas trebali podržavati. Mi smo sad na regati imali 65 Optimista, a na regatama regije jug bude ih i samo 40. Malo se ulaže u djecu. Puno klubova uopće ne vodi Optimiste na regate! Trogir više uopće ne ide na regate, Šibenik ne ide na regate, Vodica nema nigdje, Cavtat, Helios, Špinut... ostalo nas je 6-7 klubova koji idemo redovito na regate. Evo mi sad imamo Ninu Marušić koja je osvojila Kup Hrvatske, prva je djevojčica do 12 godina, osvojila je 17 pokala što prvih, što drugih i trećih mjesta. Dobra nam je škola jedrenje, a i ostvarili smo sad dobre kontakte s Poljacima i Ukrajincima i imamo u planu razvoj dodatne suradnje s njima po pitanju nastupa na regatama i razvoju u natjecateljskom smislu. Uglavnom, imamo jednu mladu ekipu koja radi i trudi se i mislim da s te strane nema straha za budućnost Novogodišnje regate!

Nikša Ive, JK Zvir

 


Detaljne rezultate 43. Novogodišnje regate možete pronaći na mrežnim stranicama JK Zvir, za klasu Optimist na ovom linku, dok su za Lasere rezultati na ovom linku.

 

Naslovna foto: JK Zvir

 

Back To Top