Čak 98 jedrilica klasa ILCA 4, ILCA 6 i ILCA 7 skupilo se u Uvali Baluni na platou JK Mornar na njihovoj Velikoj nagradi na kojoj je redovito veliki mamac mnogima sudjelovanje ponajboljih svjetskih jedriličara u klasi ILCA 7. 

Uvertira regati u Splitu bio je kamp koji je klasa organizirala u Splitu tijekom cijelog prethodnog tjedna, jer su tada bili u tijeku proljetni praznici, pa su juniori mogli bez stresa gubitka nastavnih dana biti apsolutno koncentrirani na jedrenje i treniranje.

Na ovoj regati trebali su pokazati do koje razine su podigli svoju formu i da li su naučili neke nove finese svojih klasa, a za to su bila rezervirana tri dana. Međutim, slično kao i u Biogradu na Karnevalskoj regati, jedrili su samo jedan dan. Konkretna razlika bila je jedino u tom što su ILCA-e jedrile u nedjelju.

Petak je u Splitu vladala apsolutna bonaca, a u subotu je puhala vrlo jaka bura po kojoj RO nije niti pozvao natjecatelje na more. 

U nedjelju je također bilo "škuro" i vjetrovito, ali oko podne ipak je signaliziran prvi start za ILCA 7 flotu.

Regatno polje postavljeno je između Čiova i Sustipana, a tijekom prvog plova vjetar je pomalo slabio tako da su pozvane i druge dvije flote.

Osim što je puhala uobičajeno hirovita bura, na moru je bio prisutan i vrlo jak kurent koji je išao od jugoistoka prema sjeverozapadu, a u određenim intervalima buru bi smijenio i jaki levanat, odnosno "bura iz Vrulja".

Nakon završetka prvog plova za ILCA 7 flotu krenula je serija predstartnih procedura za sve tri skupine. Prve su ponovno startale sedmice (standardi), a nakon njih šestice (radiali) koji su jedrili na istom polju, dok su četvorke (4.7) imali nešto kraću orcu.

Inače, polje je bilo u jednostavnijoj varijanti, pa se umjesto klasičnog trapeza jedrila dva štapa.

U kategoriji ILCA 7 sastav je bio izrazito međunarodnog karaktera. Od 22 jedriličara samo sedmorica bila su s CRO jedrima. Ostali su bili s Cipra, Rusije, Mađarske, Crne Gore, Srbije, Italije, Austrije i Slovenije. Među njima najbolje je odjedrio Tonči Stipanović koji je bio dva puta drugi i u drugom plovu prvi. Tri boda iza njega s pobjedom u prvom plovu završio je Mađarski jedriličar Jonatan Vadnai koji je za samo bod bio bolji od našeg Cipranina Pavlosa Kontidesa. Vrlo blizu Pavlosa završio je i Filip Jurišić, jednako kao i na posljednjoj održanoj Velikoj nagradi 2020. godine.

Možda kao najzanimljiviji kuriozitet ovogodišnje regate treba izdvojiti nastup Arona Lolića koji je unatoč dugom izbivanju iz malih klasa regatu završio među najboljih devet!

Najbrojnija flota bila je ILCA 6. Čak 39 jedriličarki i jedriličara prijavilo se za regatu, ali u nedjelju je na more isplovilo njih 27.

Najpostojanije jedrenje prikazala je iskusna Sandra Lulić koja je u prvom plovu u cilj ušla kao 3. dok je u idućem bila druga. Bolji od nje bili su Lovre Bakotić koji je pobijedio u prvom plovu, ali kojem je izbor lijeve strane u drugom plovu uništio sve izglede za postolje i Slovenac Luka Zabukovec koji je dosta dobro odjedrio i prvi plov u kojem je završio 6., te u konačnici osvojio srebro.

Postolje je i kod ove klase bile apsolutno međunarodno, jer se na treću stepenicu popeo i broncu osvojio Crnogorski jedriličar Nikola Golubović.

Treba spomenuti da su natjecatelji između 4. i 6. mjesta imali jednak broj bodova - 19, a dvoje od njih bili su brat i sestra Tomašević, Antun i Nađa. Antun je zauzeo bolju poziciju jer je u prvom plovu bio izvrstan drugi, dok je Nađi bolji plasman bilo peto mjesto iz drugog plova. Treći u skupini bio je Mađar Bendeguz Nagy.

A najmlađih u ILCA 4 skupini bilo je 37, a na more ih je izašlo 27. Jedino u ovoj skupiniji bio je jedriličar koji se mogao pohvaliti s apsolutnom dominacijom među svojim kolegama. Riječ je o Tediju Lenardelliju koji je na sigurnoj udaljenosti iza sebe ostavio drugoplasiranog Niku Jakelića i trećeplasiranog Jeru Bakotića.

Razlika između Tedija i Nike bila je šest bodova, a između Nike i Jere samo jedan bod. Također se i ovdje mogla primijetiti prisutnost velikih oscilacija u rezultatima, dok je najstaloženije jedrenje prikazala Lea Rakovac koja je s  5. i 4. mjestom bila najbolja među djevojkama i četvrta u generalnom plasmanu.

Kompletne rezultate Velike nagrade Mornara možete pronaći na ovom linku, a fotogaleriju jedinog dana na moru možete pronaći na ovom linku.