Ovaj vikend se može uzeti podrazumijevati pravim početkom proljetnog dijela jedriličarske 2018. godine. Vrlo zanimljive regate se održavaju u Splitu, Šibeniku, Zadru i Opatiji.

Zadarski JK Usko će biti domaćin popriličnoj floti dvosjeda. Mladi jedriličari i jedriličarke iz klase 420 su se okupili u Vitrenjaku na pripremamam koje će imati finalni dio u vidu dvodnevne regat ekoja će se organizirati od petka do nedjelje 16-18. veljače.

Uz JK Labud, JK Uskok je trenutno jedini klub koji njeguje jedrenje u jedrilicama koje moraju imati dvočlanu posadu. Posljednjih godina su imali najbolju reklamu u svojoj olimpijskoj posadi Kostov - Cupač u klasi 49er, a koji su lani završili svoje zajedničko jedrenje i okrenuli se novim privatnim i sportskim izazovima. Posade u 49erima su regrutirali iz nešto manjih 29era koji su zamišljeni kao prijelazna klasa prema ovoj olimpijskoj disciplini.

Osim ova dva skifa u Uskoku su se ranije mogle pronaći i jedrilice klase 470, dok su trenutno najaktivniji u manjoj varijanti, 420.

U Splitu će se jedriličari u klasi IOM okupiti na Zenti na drugoj ovogodišnjoj kriterijskoj regati. Nakon regate u Rogoznici i pauze od oko mjesec dana RU jedriličari ulaze u finalni dio priprema pred Europsko prvenstvo koje će se u travnju organizirati također u Rogoznici.

Zentani svojur egatu tradicionalno organiziraju na Žnjanu, pa svi koji se nađu u Splitu mogu iz neposredne blizine pratiti natjecanje jedne od najboljih svjetskih reprezentacija.

Slijedeća kriterijska regata klase je za dva tjedna u Opatiji u kojoj se ovaj vikend planira održati kvalifikacijska regata klase optimist pod imenom Carnival Cup.

I kao najatraktivnijii k tome međunarodni jedriličarski događaj je European Match Race Tour - Stop Šibenik, prva regat aovogodišnjeg ciklusa match regata za najbolju Europsku posadu. Sedam posada iz Hrvatske, Slovenije i Danske od petka do nedjelje planira u Šibeniku odjedriti dva Round Robina, odnosno kruga svakog protiv svakog i nekoliko finalnih jedrenja.

Trenutno je u Šibeniku pravo proljetno vrijeme s nestabilnim laganim vjetrom, pa će biti dosta teško odraditi cijeli zamišljeni program. Koliko će organizatorima iz JK Val i Wave Sailing Centera poći za rukom da ga ispune ostaje nam da vidimo, a svi oni koji ne mogu u Šibenik imaju na raspolaganju mogućnost praćenja regate u živo putem Flash Back tracking sustava. na ovom linku.

 

 

Back To Top