La Rochell, grad u srcu Biskaja, bio je domaćin ovogodišnjeg seniorskog Europskog prvenstva za klasu Laser. S obzirom na pedigre lokacije koja obiluje vjetrovima i kurentima očekivala se teška regata u kojoj su natjecatelji morali pokazati svu svoju fizičku i psihičku spremu.

Naša reprezentacija je nastupila u dosta brojnom izdanju. U muškoj konkurenciji, Laser standardu, imali smo iskusne jedriličare Tonča Stipanovića i Filipa Jurišića iz JK Mornar, a koji su bili u pratnji mladih snaga koje tek skupljaju iskustva s velikih seniorskih regata. Ovaj put su to bili Dominik Perković (JK Labud), Mario Novak (JK Split), Alec Cvinar (JK Orsan), Stipe Gašpić (JK Split). Što se tiče ženske konkurencije u Laser radialu je jedrila Sandra Lulić (JK Mornar), Anđela De Micheli Vitturi (JK Split), Ivona Ercegovac (JK Split) i naturalizirana Hrvatica Elena Vorobeva (JK Labud). U muškom radialu smo imali samo Damira Bulića (JK Orsan) koji je ujedno bio i u konkurenciji za muški Laser radial U21.

Ukupno je od 5. do 12. svibnja u La Rochelleu bilo 330 jedriličara i jedriličarki iz 48 svjetskih zemalja!

Format natjecanja je bio klasičan za regate koje organizira ILCA. Prevedeno, nema medal racea, već se jedre klasične kvalifikacijske regate nakon kojih se formiraju jakosne skupine poznate kao zlatna, srebrena i brončana. Program regate je predviđao dva jedrenja dnevno s maksimalnih 12 plovova od kojih bi se kalkulirali rezultati. Program su u potpunosti ispunili svi osim standarda koji su odjedrili jedan plov manje.

Prvog dana regate puhalo je 10-14 čvorova s Atlantika. Drugi dan vrlo zahtjevnih 19-24 čvorova iz istog smjera, a idućih dana malo slabije, ali definitivno u konačnici vrlo zahtjevno.

Zanimljiva je analiza rezultata ako se promatra ljestvica u konkurenciji europljana i u konkurenciji otvorenoj za sve zainteresirane jedriličare i može se primijetiti kontinuirani značajan utjecaj Australaca, Novozelanđana i Amerikanaca uglavnom na vrhu bodovnih ljestvica.

U konkurenciji standarda jedrilo je 160 natjecatelja koji su bili podijeljeni u skupine od 54 jedriličara u zlatnoj i po 53 u preostale dvije skupine (nakon kvalifikacija). Ovdje je dominirao Australac Wearn Matthew s čak 6 pobjeda! Gledajući EU konkurenciju najbolji je bio Cipranin Pavlos Kontides koji je u generalnom plasmanu zauzeo 3. mjesto. Naš najbolji predstavnik je bio Tonči Stipanović, 8. u zajedničkoj i 5. u konkurenciji Europskih jedriličara.

Evo što je nakon povratka u Split izjavio Tonči Stipanović: Mislim da je generalno bilo dobra regata iako smo vidjeli da je kroz kvalifikacije trebalo malo bolje jedriti i skupiti što manje bodova, jer smo u finalnoj skupini bili svi podjednake kvalitete i svaki bod je bio važan. Tako da je bio težak posao nadoknađivati razliku prenesenu iz kvalifikacija. Ali generalno gledajući sve do posljednje regate je sve bilo zadovoljavajuće jer mi je najlošiji rezultat bio 18. mjesto. Posljednji, treći, dan kvalifikacija sam izgubio 6-7 mjesta, a prvog dana finala u prvom plovu sam se borio za prvo mjesto i na bovi druge orce ne uspjevam zapojati jer mi se škota zapetljala po 15 čvorova vjetra. Tako da sam i tu izgubio 6-7 mjesta pa kad se zbroje ta dva loša dana dobije se višak od petnaestak bodova koji su me dijelili od medalje. Ali kad se gleda generalno, mogu biti zadovoljan jer se nastavio dobar niz započet u Miamiju i očit je napredak u odnosu na prethodnu sezonu i povratak u formu s kojom sam na svakoj regati u konkurenciji za medalju, a ove godine je vrhunac sezone Svjetsko prvenstvo u lipnju.

Tončijev klupski kolega Filip, je također u uzlaznoj putanji po pitanju forme. Po njegovim riječima također je i kod njega očit napredak u formi i sve bliže je postolju, ali u toj zoni prevladavaju finese po kojima bilo tko od 10-15 najboljih svjetskih jedriličara može se ovjenčati odličjem. On je kvalifikacije završio na 13. mjestu, ali je u nastavku malo "usporio". Rezultati su mu bili vrlo dobri i imao je četiri finiša unutar prvih deset. U finalu mu je najbolji rezultat bio 13. mjesto. Uglavnom, u interkontinentalnoj konkurenciji regatu završava kao 19. dok je u Europskim okvirima zauzeo 11. mjesto.

Ostali naši predstavnici su finale jedrili u brončanoj skupini. Uglavnom je riječ o mladim momcima. Nekima od njih je ovo bilo i prvo prvenstvo u ovakvim uvjetima i ovakvoj konkurenciji. 120. generalno, odnosno 83. Europljanin je bio Dominik Perković. Mario Novak i Alec Cvinar su zauzeli 89. i 90. odnosno 127. i 128. mjesto. Na 97. mjestu je završio Stipe Gašpić, odnosno kao 137.

Samo jedna djevojka je jedrila u zlatnoj skupini. To je bila Labudova Ruskinja Elena Vorobeva koja je 35. Europljanka, odnosno 42. u generalnom plasmanu. U srebrenoj grupi je bila Sandra Lulić. Ona je završila kao 5. i Europljanka i u međunarodnoj konkurenciji. 7 odnosno 8 mjesta iza, 50. odnosno 60. je bila Anđela de Micheli Vitturi. Na 60. i 75. mjestu je finiširala Ivona Ercegovac.

Jedini naš jedriličar u muškoj konkurenciji radiala je završio na 56. mjestu.

Nastavak natjecanja na međunarodnoj sceni je trebalo biti finale Svjetskog kupa. Na toj regati treba jedriti 25 najboljih na prethodnim regatama Kupa, ali s obzirom da se Svjetsko prvenstvo organizira u bliskom terminu većina laseraša iz Australije, Novog Zelanda i SAD-a, a koji su trebali nastupiti su se zahvalili i vratili su svoje pozivnice organizatoru. Jednako su postupile i naše perjanice i kao zamjenu za finale Kupa i pripremnu regatu za SP su izabrali veliku regatu u Kielu nakon koje fokus svih svojih priprema usmjeravaju prema Danskoj.

Naše reprezentativce su vodili iskusni treneri. Mušku ekipu JK Mornara vodio je Jozo Jakelić, dok je za ženski dio tima bio zadužen Lovre Perhat. Ekipu iz Lučice je vodio Ante Česić, dok su Dubrovčani na put išli sa svojim trenerom Marijanom Pamukićem. A Labudašicu Elenu je u La Rochellu pazio superug Sergei Vorobev.

 

 

Back To Top