Vilamoura u Portugalu bila je domaćin Europskog prvenstva za juniore i seniore u klasi RS:X, a od tamo se Labudašica Palma Čargo vratila s brončanim odličjem u kategoriji U21!

Kao i u mnogim drugim kako olimpijskim klasama ove godine su rijetke bile prilike za česta okupljanja na natjecanjima najviših rangova, pa su se tjedni pred održavanje takvih rijetkih regata najčešće koristili za razne oblike priprema. Tako je bilo i s Vilamourom. Osim Palme Čargo i Luke Mratovića koji su tamo otputovali zbog Europskog prvenstva i prethodnih priprema, u istom periodu tamo su boravili i naše posade u 49eru i 49erFX, a s pripremama planiraju nastaviti sve do kraja godine.

Europsko prvenstvo imalo je karakter seniorskog i juniorskog/youth.

U youth konkurenciji nije bila velika konkurencija. Jedrilo je po 7 djevojaka i momaka, a tu se mogao primijetiti studiozan pristup Izraelske reprezentacije koja je u svakoj youth kategoriji imala po jednog predstavnika, a na kraju prvenstva doma su otišli s čak tri medalje!

S druge strane Hrvatska reprezentacija imala je sve skupa samo dvoje predstavnika i to u "odrasloj" konkurenciji. Flota u kojoj je jedrila Palma brojala je 31 jedriličarku, a Luka je jedrio zajedno s još 42 jedriličara. Sve flote su odvozile po 9 jedrenja, a seniori su na kraju imali i medal race.

Osim Palme, u konkurenciji U21, jedrilo je još 6 jedriličarki, a posebno se istaknula talijanka Giorgia Speciale koja je osim pobjede u svojoj dobnoj kategoriji osvojila i peto mjesto u generalnom plasmanu!

Krenuli smo na put sigurni da će biti regate, a to je bilo važno jer se tijekom jeseni situacija pogoršavala, ali organizatori su potvrdili svoju nakanu.
Kad smo stigli tamo sve je bilo u redu, maske smo nosili u boat parku... malo više dok je trajala regata nego prije nje, a sve ostalo je bilo kao da se ništa drugačije ne dešava oko nas. Dobro, mi smo bili na moru, pa je to sve malo lakše.
Prije Europskog smo odradili kvalitetne pripreme zbog kojih smo i došli 10-15 dana ranije, jednako kao i svi ostali, a skupilo se stvarno puno jedriličara iz cijele Europe. Manje-više su svi bili zatvoreni i jedva su dočekali jedrenje i kvalitetan sparing.
Jedino su na pred sam početak prvenstva stigle velike reprezentacija poput Talijana, Francuza, jer to su veliki timovi koji i sami mogu imati super treninge.
Prvenstvo je trajalo pet dana s tim da predzadnji dan nismo jedrili.
Prvi dan smo imali mali vjetar, drugi dan je došla neka velika nevera s kišom, pa je vrtilo u desno, a kako je puhalo s mora bio je i vrlo veliki val.
Treći dan smo čekali dosta dugo i tek nas je u 15:30 zvalo na more. Tada nas je isto uhvatila nevera po kojoj smo odjedrili tri plova, a treći smo završili po mraku! Ja sam izašla na kraj u 17:30, a sunceje zašlo u 17:20, ali kako je cijeli dan bilo oblačno sunce uopće nismo vidjeli. MIslim da su iza nas startali juniori, oni su u cilj ulazili po mrklom mraku!
Četvrti dan smo cijeli proveli u čekanju, ali bila je totalna bonaca i onda je na kraju zadnji dan bio medal race.
U stvari u plovu za odličja jedri samo prvih deset, dok svi ostali imaju normalni plov. Naravno, ne startamo zajedno. Mi ostali smo startali prvi, a onda su iza nas krenuli oni. To stvarno bude animljivo i dosta ekipe dođe samo to gledati, jer jedre najbolji, a i bodovi im imaju duplu vrijednost, pa to može imati zanimljiv rasplet. I uvijek neki drugi format jedrenja.
Što se tiče mog jedrenja ja sam zadovoljna, ali uvijek može bolje :)
Regatu sam otvorila skroz solidno, ali zeznula sam sama sebe s one dvije dikvalifikacije i to me je malo udaljilo od norme za Olimpijadu, ali na kraju zadovoljna sam s ovim trećim mjestom za kraj jedrenja u RS:X-u.
Moja slijedeća klasa je IQFoil. To je daska na kojoj će se jedriti u Parizu.
U fiulu sam inače već dvije godine, a već sam i nabavila ovu novu olimpijsku dasku. Također, sad kroz prosinac očekujem da će mi stići i prateće jedro, tako da ću onda imati kompletnu opremu.

Palma Čargo, JK Labud - brončana na EP

Foto: privatna arhiva 

Regatno polje je bilo po ključu inside/outside - I2/O2, jer su na istom polju jedrili i muška i ženska flota i juniori, pa je to bilo nužno da bi ih se odvojilo, a medal race se jedrio slalom.

S klasom IQFoil prekida se monopol jedne firme (Neil Pride) na proizvodnju i dobavljanje opreme, jer će licencu dobiti više proizvođača. Očekuje se da će od toga najveću korist imati baš natjecatelji, jer bi oprema trebala biti dosta povoljnija, a cijene bi se trebale formirati klasičnom tržišnom utrkom.

Što se konkretnih brojeva tiče, odnosno bodova na regati, Palma je uglavnom u cilj ulazila oko dvadesetog mjesta. Najbolji rezultat joj je bilo 13. mjesto u šestom plovu, a spomenute dvije diskvalifikacije bile su u petom i osmom plovu. Ako bi malo kalkulirali s tim bodovima i pretpostavili da bi i u ta dva plova završila unutar prosjeka, u konačnoj sumi bi imala bar 20 bodova manje. To joj je otvaralo neke druge mogućnosti koje je u svojim dojmovima iz Portugala spomenuo Palmin trener, Marin Siriščević. Ovako, s postignutim bodovima osvaja ukupno 21. mjesto, a točne plasmane u pojedinim plovovima možete pronaći na ovom linku.

Realno ona jedri super, sve 5, ali imala je tih nekih gafova što su se desili. Jedan plov joj je stradala oprema, pa je morala odustati. Takve stvari se ne smiju dešavati... stradali su joj harner lines, čičci za trapez. Kad to pukne ne može se nastaviti jedriti regatu.
A druga situacija je kad je bila deseta i pratila je ove ispred sebe. Sve zajedno su bile dosta ispred ostatka flote, vjetar je dricao 30°, došla je magla i kiša i u rezultatima se može vidjeti da više od pola flote nije okrenulo bovu koju je trebalo! Okrenule su jedinicu umjesto dvojke i nastaje kažin... sve su plakale i bile uvjerene da su baš one obišle.
To su bila stvarno dva velika gafa i baš mi je žao što joj se to desilo! Mislim da joj je to jedna velika škola koju je teško platila. Nekad sve te škole koštaju puno, ali očito ih svi moraju proći.
Mlada je, ima još puno vremena ispred nje imislim da je vrlo kvalitetna jedriličarka... mislim, postoje stvarno velike nacije po ulaganjima u ovu klasu i te nacije imaju vrlo kvalitetne juniore... imaju ih po 200-300, ali ona ih bez problema sve pobjeđuje.
Mislim, u nekim državama daske su jače nego kod nas Optimisti, npr. Poljska, Izrael, Francuska, Italija...
Tako da smo bili dobri u toj juniorskoj fazi koja je završila 2018. godine. Bila je na Youth Svjetskom prvenstvu četvrta, na Europskom šesta, na "običnom" SP sedma... tako da je ona juniorsku fazu završila debelo u vrhu, samo joj je falila jedna medalja da to začini.
Žao mi je što ne ide na Olimpijadu, sad je opet bila prva ispod crte. I u Vilamouri je dobila neke nacije koje su kvalificirane, koje su na Gardi bile ispred nje. Tako da ponavljam da je ovo bila jedna velika, skupa škola koja neće donijeti novih "troškova". Mislim, to konkretno za sobom povlači razlike u kategorizacijama, financiranja i dotiranja od strane HJS-a i HOO.
Konkretno, Tokio smo na Gardi izgubili doslovno u posljednjem plovu, dok su nas ovdje toga koštale one dvije diskvalifikacije. Istina, još će se davati jedan wild card, a na ova dva posljednja eventa bila je prva ispod crte, pa tko zna :)
Mislim, nema nekih emocija, idemo dalje!
Evo plan je da krećemo s IQFoilom. Foilat sam je počeo učiti već prije dvije godine dok se još nije znalo da će foil biti na olimpijadi.
Kasnije kad smo od nekih kontakata iz velikih tvornica dobili inofrmacije da će doći do te promjene smao smo intenzivirali pripreme u tom smjeru. Mislim da smo ovog puta krenuli s tim baš u pravo vrijeme, prije nego je službeno donesena takva odluka.
2022. je prva godina kad će se službeno krenuti s IQFoilom, ali ne može se te iste godine tek započeti s treninzima, več bar 4-5 godina ranije.
Recimo ovog ljeta na Bolu se jedrila PWA regata i Palma je na njoj završila druga, što je mnoge iznenadilo, ali mislim da će ona u foilu biti puno puno bolja nego u RS:X-u!

Marin Siriščević, JK Labud - trener

Palma je trenutno najozbiljnija surferica kod nas i nada se da će njenim stopama uskoro krenuti još nekoliko djevojaka. Nada se da će joj se na treninzima pridružiti jedna surferica s Bola koja se inače natječe u slalomu, a istaknula je i jednu mladu jedriličarku iz Trogira koja je trenutno aktivna u klasi BIC Techno.

A naš jedini muški predstavnik na Europskom prvenstvu, Luka Mratović, završio je na 29. mjestu.

Njegovi rezultati dosta su oscilirali i imao je finiše između 13. i 30. mjesta. Gledajući bodovno nekoliko jedriličara je bilo u svega 5 bodova, tako da je uz malo sreće mogao biti i nekoliko mjesta bolji.

On je također ostao kao i Palma prvi ispod crte za odlazak u Tokio. Po riječima trenera jedrio je dobro, ali on se suočio s jednim drugim problemom. U muškoj konkurenciji broj nacija je u odnosu na Rio smanjen s 35 na 25. Tako da se nije lako kvalificirati s obzirom na broj ljudi koji općenito jedre na wind surfu!