Mlada reprezentativka iz Zadarskog Uskoka, Noela Petešioć, je unatoč velikom teretu BFD-a iz prvog plova na Trofeju Primoštena, osvojila prvo mjesto u konkurenciji 78 svojih vršnjaka u Optimistima.

Regatu je organizirao JK Primošten, a imala je kategoriju 3+, što bi u prijevodu značilo da je kriterijskog karaktera. Inače su kriterijske regate za klasu Optimist, na osnovu kojih se slažu reprezentacije za Europska i Svjetska prvenstva, posljednje dvije godine podijeljene na regiju sjever i regiju jug.

Kriterij u ovom terminu je ranije organizirao JK Zenta, ali je ove godine Zenta povukla svoju namjeru organizacije i Primoštenci su uskočili i prihvatili se organizacije.

S obzirom na kategoriju regata je trodnevna, pa se jedrilo od petka do nedjelje.

Vremenski uvjeti nisu bili baš naklonjeni jedriličarima, ali može se to s druge strane reći da se od Dalmatinskih kadeta očekivalo da pokažu raskoš svojih jedriličarskih vještina po svim vremenskim uvjetima. U petak se nije jedrilo zbog totalne bonace, u subotu je lagano i zapuhalo, pa su se odjedrila čak tri plova, a u nedjelju po vrlo jakoj buri su odjedrena još dva plova.

Teški uvjeti jedrenja u subotu su natjerali jedriličare na vrlo riskantne poteze već od starta. To je rezultiralo velikim brojem BFD-ova u prva dva plova.  Ovaj teret  je već od prvog plova imala i Noela. Međutim izdržala je pritisak i kvalitetno odjedrilo pa je u slijedećim plovovima osvajala 2., 2., 3. i pobjeđuje u posljednjem.

Pet bodova iza nje završava Lovre Bakotić, a još dva iza njega Jere Bakotić, oboje iz JK Split. Oni nisu niti jednom prestupili, ali prosjek im je bio lošiji nego Noeli.

Možda je najviše propustila jedriličarka JK Mornar Petra Marendić. Ona je jedina imala dvije pobjede, ali matematika je bila nemilosrdna s obzirom da je uz BFD iz drugog plova (kojeg je odbacila) imala 16. mjesto iz prvog plova. Na kraju završava 4. ukupno.

Posebno teško je bilo jedrenje u nedjelju. Prvi plov je odjedren po relativno ugodnih petnaestak čvorova. Najbrži su u cilju bili za koji minut više od pola sata. More je već tada postalo valovito i stariji jedriličari i jedriličarke su dominirali u odnosu na svoje mlađe i laganije kolege. Ta razlika u fizičkim karakteristikama je još više došla do izražaja u posljednjem plovu kad je bura jačala i do 20 čvorova. Pred kraj jedrenja refuli su dosezali i preko 23-24 čvora, a konstano je puhalo 21-22 čvora.

Tada RO odlučuje podignuti "alfu" i poslati flotu na kopno što su sigurno najviše pozdravio velik broj malinih koji se nisu baš najbolje pripremili za jedrenje po hladnim uvjetima i izašli su na more u ljetnoj opremi.

Konačne rezultate možete pronaći na ovim linkovima: 1. - 27. mjesto, 28. - 59. mjesto, 60. - 76. mjesto.

Slijedeći kriterij za Optimiste na jugu organizira JK Uskok od 9. do 11. studenog.