Optimisti iz jedriličarskih klubova Uskok - Zadar, Horizont - Poreč i Val - Crikvenica sredinu prosinca su proveli u srcu Mediterana, na otoku Malti. Prvih tjedan dana su brusili svoja znanja i vještine u međunarodnom kampu, dok su posljednja četiri dana sudjelovali na jakoj Mapfre Euromed regati na kojoj je ukupno jedrilo 147 jedriličar i jedriličarka sa svih strana svijeta.

Osim za klasu Optimist, regata je oglašena i za sve skupine klase Laser, samo što je laseraša bilo značajno manje u odnosu na kadete, a također nije ni bilo predstavnika iz Hrvatske.

Zanimljivo je da se na Malti prilikom bodovanja klase Optimist koristi i podjela koja nije prisutna na našim regatama. Riječ je o podjeli jedriličara na one koji jedre manje od godinu dana i na one koji jedre dulje od toga. Njihovi rezultati se boduju odvojeno, a ovaj put su obje skupine konačni skor dobile nakon 11 odjedrenih plovova. Razlika je još i u tome što "početnici" nemaju nikakve dodatne podjele, dok su ostali jedrili pet kvalifikacijskih regata i šest finalnih u zlatnoj i srebrenoj skupini.

Na obje ljestvice smo imali svoje predstavnike. Među "početnicima", u tzv. "Novice fleet" jedrili su Oliver Bilić i Vito Božović iz JK Horizont. Obojica su rođeni 2007. godine, a u konkurenciji su im bili kolege i kolegice rođeni između 2005. i 2010. godine.

Njih dvojica su u tih 11 plovova napravila samo po jedan ozbiljniji kiks, a to je bilo u drugom plovu kad su obojica dobili UFD, dok su se u svim ostalim plovovima izmjenjivali na 1. mjestu u skupini. Na kraju više nego zasluženo osvajaju prvo i drugo mjesto u svojoj skupini.

Foto: Rodrigo Modeira Rato

Što se tiče njihovih prethodnika, kolega s duljim jedriličarskim stažom, oni su imali i dobrih rezultata, a i manjka sreće.

Najmanje bodova su skupili, a samim tim se i najbolje plasirali, Noela Petešić iz JK Uskok i Edo Fike iz JD Val iz Crikvenice. Noela je u konačnom plasmanu zauzela 9. mjesto u zlatnoj skupini. Imala je dosta dobar prosjek ulazaka u cilj, a najbolji finiš joj je bio u posljednjem plovu kad je završila kao 2. Ujedno se Noela može pohvaliti s najboljim rezultatom među djevojčicama!

Foto: Rodrigo Modeira Rato

S druge strane Edo je imao čak dvije pobjede, ali do boljeg rezultata od 14. mjesta nije se moglo zbog ogromnog utega od dva BFD-a u kvalifikacijama!

Još četvero naših jedriličara je završilo u zlatnoj skupini. Tin Fike - JD Val, je završio 19. Vjerojatno je mogao biti nekoliko mjesta bolji, ali BFD u posljednjem jedrenju i jedno 58. mjesto to nisu dozvolili. Četiri mjesta iza Tina završio je Andria Marvin - JK Uskok. Solidan prosjek osigurao mu je i solidan rezultat, ali u svojoj dobnoj skupini je bio vrlo dobar i u kategoriji do 12 godina osvaja srebrenu medalju.

Foto: Rodrigo Modeira Rato

Na 42. mjestu završila je Nika Fornažar. I ona je uhvatila dva BFD-a, a najbolji rezultat joj je bio 4. mjesto u kvalifikacijama, ali je bila najbolja djevojčica u kategoriji "cadet", odnosno do 12 godina starosti. Malo niže, na 45. mjesto našao se Borna Krmpotić. On je briljirao u posljednjem kvalifikacijskom plovu kad je završio 3.

U srebrenoj skupini su završila naša četiri Optimista. Najbolja je bila Carla de Carina - JD Val, na 7. mjestu. I ona se može "pohvaliti" s dva UFD-a. Oba je zaradila u kvalifikacijama tako da bolje nije moglo... Zato je bila vrlo dobra u finalnim jedrenjima i knjiži jedno 3. i dva druga mjesta.

Klupska kolegica Nika Udovičić je 18. Po jedno 7. i 8. mjesto su joj bili najbolji rezultati. Još jedna Valovka, Barbara Perušić, završila je 36. dok je na 47. mjestu završio član JK Horizont, Mišel Milanović.

Ukupne rezultate klase Optimist možete pronaći na ovom linku, a evo što smo čuli i od voditeljice zadarskog dijela hrvatske ekspedicije:

Bili smo 15 dana na Malti, evo već drugu godinu za redom. Prvih šest dana smo sudjelovali u klinici, odnosno međunarodnom trening kampu. Zatim smo imali dan pauze i nastup na Mapfre Middlesea Euromed regati. Regata je trajala četiri dana. Dva dana su se jedrile kvalifikacije, a dva dana finala. Iz Zadra sam povela troje klinaca... Noelu, Bornu i Andriju. U kampu je sudjelovalo 36 djece iz cijelog svijeta... s Bermuda, iz Izraela, Švicarske... Što se same regate tiče s njom smo također zadovoljni. Noela je bila najbolja djevojčica, Andria drugi do 12 godina, a i Borna završava u zlatnoj skupini. Na početku regate, prva dva dana, puhalo je dosta slabo, 6 - 8 čvorova sa zapada. Posljednja dva dana je vjetar jačao, a najjači je bio u posljednjem plovu kad ga je bilo i do 18 čvorova sa sjeverozapada. Inače, ova godina za Optimiste iz JK Uskok je bila dosta dobra. Noela je prvakinja Hrvatske i reprezentativka, a jedino što nam u kolekciji nedostaje je medalja s ekipnog PH. Baza nam je ove godine dosta dobra. Trinaestak djece koji su stalno bili na regatama, kako u nas, tako i na gostovanjima u inozemstvu kojih je ove godine bilo nekoliko. Eto, mnogo radimo, pa dolazi i rezultat. Dogodine planiramo sličan program, naravno sudjelovanje na domaćim izbornim regatama, u inozemstvu jedrenje u Workumu, Crotoneu, na Malti. Nadamo se i da će se Noela ponovno plasirati u reprezentaciju. Eto, planova je dosta, ali ne bojimo se posla.

Daniela Gluhan, JK Uskok

Jedriličare sa sjevera je vodio trener JK Horizont, Luka Krivičić:

Na Malti su djeca bila ukupno 12 dana. Od toga je bilo 6 dana treninga i 4 dana regate.Trening je bio organiziran i dogovoren s kolegama iz Švicarske, Malte, Italije, SAD... bilo je 8-9 država. Za ovo putovanje smo se odlučili jer su temperature u ovo doba godine mnogo povoljnije na Malti nego kod nas, a vremenski uvjeti su stvarno bili povoljni i uspjeli smo napraviti stvarno mnogo posla. A također je ovo bila i nagrada za djecu koja su tijekom godine bila dobra. Što se mojih klinaca i regate tiče, ja sam stvarno zadovoljan. Nika Fornažar je bila najbolja djevojčica među kadetima. Među "optimistima" - djeci koja jedre manje od godinu dana, pobijedio je Oliver Bilić, a drugi je bio Vito Božović. Na moru nam je bilo ugodno toplo. Prva tri dana je puhalo do desetak čvorova bez vala jer smo jedrili unutra u uvali, a dok je posljednjeg dana puhalo do 20 čvorova uz oko metar vala jer nas je RO izvukao vani na otvoreno. Kao posebno lijepu stvar i nešto drugačiju od ostalih regata na koje idemo, istaknuo bi to što nam je program bio tako koncipiran da smo ustajali dosta rano i unatoč 4-5 sati treninga na moru imali smo vremena da svako poslijepodne idemo na izlet po okolici. Tako da je bilo i radno i edukativno i opuštajuće.

Luka Krivičić, JK Horizont

Šestodnevnu kliniku na Malti je vodilo troje trenera... Maurizio Benčić iz Slovenije, Danijela Gluhan i Damir Nakrst.

 

Naslovna foto: Rodrigo Modeira Rato

 

Back To Top