Dubrovčani nastavljaju s obogaćivanjem svoje lokalne flote impresivnim jurilicama koje bi po svojim karakteristikama mogle igrati ključne uloge u raspletima mnogih Jadranskih open regata. Ovog puta novu akviziciju dobila je posada Arhimeda, osam metarskog bolida s canting keelom i ogromnom kvadraturom jedrilja.

Da bi se to moglo nadmašiti morali su se uputiti na izvor svih ekstrema, Švicarsku, u ovom slučaju na Ženevsko jezero.

Ova zona je u jedriličarskim krugovima poznata kao mjesto gdje se mogu pronaći tehnološki vrlo napredne jedrilice i tamo su mnogi moderni elementi, koji su kod nas još u domeni egzotike, poprilično uobičajeni i na mnogim jedrilicama nešto što se mora imati ako se želi postići vrhunski rezultat. Naravno, bitna razlika između Švicarske i ostalih zemalja je viša platežna moć lokalnih jedriličara, pa je samim tim i lakše pratiti sve novosti u tehnologiji. S druge strane tu je i vrlo razvijena obrtnička scena zahvaljujući kojoj Švicarci globalnoj jedriličarskoj sceni doprinose s mnogim inovacijama. Najbolji primjer za to je podatak da su dva North Sails noviteta potekla iz ove Alpske državice, a riječ je o 3DL i 3Di tehnologijama u izradi jedara.

U svakom slučaju, ekipa okupljena pod imenom Windfuckers Sailing Team sad će imati priliku jedriti na jedrilici koja je bez tanguna za 50% veća od Arhimeda, a na kojoj po potrebi mogu koristiti i trapeze. Ipak nije riječ o jedrilici klase Libera, a ovo joj nije ni prvi put da će biti i na moru. Jedrilica o kojoj je riječ je Psaros 40 i do sada je nastupala pod imenom "Outsider", a po prvim najavama u Hrvatskoj će se prepoznavati pod "Arhimed 3.14".

Uz sve adute koje ima tu je i iznimno dugačak baštun zbog kojeg je dobila nadimak "tata od Pinocchia":

Foto: Eugen Miljan

Što da kažem... ovaj Psaros 40, stvarno izniman brod. Evo prije nego smo krenuli iz Švicarske, Ivo Kvestić i ja smo zajedrili na jednoj lokalnoj regati na potpuno jednakoj jedrilici. Stvarno smo oduševljeni kako ide i u orcu i u krmu!
Rečeno nam je da su Psarosi 40 pobjeđivali u svojim grupama na Barcolani, a konkretno ovaj naš je 2004. i 2007. bio ukupni pobjednik Bol d'Or regate na Ženevskom jezeru, dok je 2019. kad je regatu uhvatila ogromna nevera, bio drugi od monotrupaca.
Od posebnosti koje treba istaknuti da ima canting keel s bulbom od 850 kg na tri metra dubine i dva tanka od po 450 litara, a jarbol od kolombe je dug 19.5 metara!
Prije nego je završio na jezeru, Outsider je bio u Francuskoj, na Mediteranskoj obali. 

Eugen Miljan, Arhimed 3.14

Po specifikacijama ne bi trebalo biti problema s posadom, jer unatoč veličini na njemu je standardan broj članova između 5 i 8.

Foto: Ivo Kvestić

Nadajmo se da će Windfuckeri pripremiti svoju novu akviziciju do Južnodalmatinske regate, a tko zna, možda tada svoju regatnu promociju u Hrvatskoj bude imala i Stravaganza koja je stigla u Dubrovnik prije par mjeseci.

U svakom slučaju, dobro more Arhimedu 3.14!

Naslovna foto: David Carlier

 

Back To Top