Na 57. Pulsku regatu, regatu koju je organizirao JK Uljanik uz pokroviteljstvo grada Pule, odazvalo se 30 posada koje su u nedjelju 2. svibnja po jakom jugu na regatnom polju između Carinskog gata i otočića Jerolim te na taj način proslavili dan svoga grada.

Osim Puležana na regati su sudjelovali i jedriličari iz Rovinja, Poreča, Raklja, Slovenije, ali uglavnom je riječ o posadama koje svoje jedrilice i inače drže u Pulskim marinama, a jedna posada je doplovila čak iz Senja.
S Pulskom regatom je praktički i otvorena regatna sezona za krstaše na sjeveru, ako pričamo o službenim regatama, jer od zime do sad su se uglavnom jedrile trening lige na kojima je sudjelovalo samo po nekoliko posada.

Već dulje vrijeme koristi se isti model jedrenja, a to je da se starta u gradskoj luci i ide oko otoka Jerolim koji se nalazi u Brionskom arhipelagu, ali da ne bi bilo zabune, on je tu odmah u blizini, ispred izlaza iz luke. Nakon obilaska Jerolima ruta vodi natrag u luku, do bove ispred Carinskog gata i nakon toga jedri se još jedan takav krug i onda je cilj na Riječkom gatu. S obzirom da je puhao jugozapadnjak dodali smo još i jednu bovu koja se morala okrenuti nakon obilaska Jerolima, između Briona i Muzila. Tako smo na taj način malo produljili rutu i s tom dodatnom orcom pokušali regatu napraviti malo atraktivnijom. Prije četiri godine regati su se priključili i Talijani koji uz to odjedre i regatu Pesaro - Pula, ali ove godine ih ponovno nije bilo zbog Kovida. Unatoč njihovom izbivanju moram napomenuti da smo mi kao organizatori stvarno zadovoljni što smo uspjeli okupiti ovoliki broj krstaša.

Petra Kliba, JK Uljanik

Jedrilice su bile podijeljene u 6 grupa, a pobjedu je odnijela posada predvođena Elvisom Kaićem na Bravissimi. Od starta do cilja, ukupno oko 19NM, trebalo im je 2 sata i 41 minutu. Riječ je o 9.70 m dugoj jurilici iz JK Uljanik, a dvije minute je iza sebe ostavila dva i pol metra duljeg Raceberryja iz JK Maestral, dok je Uljanikova za ORC optimizirana Orca ušla u cilj četiri minute iza Raceberryja kao trećeplasirana.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Ono što organizatori posebno žele istaknuti su vrlo dobre reakcije svih sudionika regate. Osim vrhunske organizacije i vremenskih uvjeta koji su omogućili vrhunsko jedrenje, razlog dobrim reakcijama su i poklon torbe koje su bile osigurane za sve jedrilice. Na to smo se manje više naučili na većini naših regata, ali ono po čemu se Pulska regata ističe ove godine je vrijednost tih poklona. Tu se među ostalim mogla pronaći butelja vina iz vinarije Arman, boca bio maslinovog ulja, tamna čokolada proizvedena u Istri i ekološka piva također proizvedena u Istri.

Ne treba niti spominjati što u ovim vremenima znači pronaći tako velikodušne sponzore, te želimo Uljaniku da tako uspješno nastavi sa svim segmentima organizacije i u godinama koje su ispred nas.

Fotogaleriju s 57. Pulske regate možete pronaći na Facebooku na ovom linku.

Foto: Petra Kliba

 

Back To Top