Flash Back 4.1

REGATE ONLINEZadar ORC Cup

25 - 26.03.2017.

Otvaranje CRO ORC D-Marin Cupa je prošlo u vrlo optimističnom tonu po pitanju nastavka sezone. Deset jedrilica i savršeni uvjeti na moru su obilježili prvi proljetni vikend u ovoj godini.

 

Regata


Novi sponzori Kupa, D-Marin Grupa su nas ugostili u svojoj marini na granici Sukošana i Bibinja, D-Marin Dalmacija.

Početne najave i prikupljanje prijava je nagovještavalo dosta veći odaziv posada nego što smo naviknuli kad je u pitanju regata u Zadru, ali izgleda se ovaj put poklopilo nekoliko motivirajućih faktora. Osnovni razlog pomicanja termina Zadar ORC Cupa iz svibnja u ožujak je što turistička sezona počinje sve ranije i jedan dio posada i jedrilica koje jedre u Kupu u to vrijeme su zauzeti poslovni obavezama. Drugi razlog je što se ovakav termin regate može iskoristiti kao priprema za Uskršnju regatu, a sigurno je značajan razlog ulazak u Kup novog sponzora i prestanak naplate startnina za članove Udruge ORC jedriličara.

Od deset jedrilica koje su stigle u D-Marin Dalmaciju devet ih se prijavilo s ORC International svjedodžbama, a jedna s ORC Club svjedodžbom. Najdraža te jedina je na ovaj način službeno postala prva jedrilica koja je prijavljana po ovom kriteriju i nadamo se da će njen primjer slijediti i druge jedrilice koje imaju Club svjedodžbu, a njih je mnogo više nego jedrilica s International svjedodžbom. Naravno i jedrilice koje se nalaze u charteru, a posjeduju Club svjedožbu su više nego dobrodošle za sudjelovanje u Kupu. Tako da nema ograničenja po pitanju vlasništva nad jedrilicom i svi koji žele odmjeravati snage s najboljima su dbrodošli!

Kako je na ovoj regati Najdraža te jedina bila jedina jedrilica s Club svjedodžbom Regatni odbor ju je morao priključiti većinskoj skupini. Da je bila baš Club skupina možda bi njeni rezultati bili drugačiji, ali ovako je bila u dosta težem početnom položaju.

U subotu je iza 11 sati zapuhala tramontana. Na refule je bilo i do desetak čvorova. Vrlo lijep sunčan dan... vrhunski uvjeti za zagrijavanje i vraćanje u formu. Regatno polje je bilo duljine od oko 5.5NM i sva tri starta su išla brzo jedan za drugim.

Po ovako laganim uvjetima Biogradski X-Cite e bio dominantan u odnosu na ostatak flote i ulazio je u cilj sa značajnom vremenskom prednosti. Za njim su slijedile ostale jedrilice, skoro pa doslovno po svojoj veličini. Međutim, u korigiranom vremenu nekima d njih to nije bilo dovoljno za bolje pozicije na rezultatskoj ljestvici.

Dosta dobro je uvjete ne moru koristio i drugi "iks". Ramona (X-35) je pokazala da može razvijati poprilične brzine, ali po računalo je ispalo da je trebala biti još bolja.

Među ostalim manjim jedrilicama vrlo dobro jedrenje je pokazala i Ladies First. U ovu sezonu je ušla sa značajno pomlađenom posadom i izgleda da je to bio vrlo dobar potez. Vrlo dobrim jedrenjem subotu su završili na drugom mjestu u generalnom plasmanu! Veselje i užitak penjanja na pobjedničko postolje u nedjelju, pokvario im je Gringo 2 koji je nakon pet jedrenja i jednog odbacivanja imao jednak broj bodova kao i oni, ali s više drugih mjesta. Možda bi kao kuriozitet trebalo spomenuti da je Gringo 2 pobijedio Ladies za dvije sekunde, jer je u dva plova bio bolji za po jednu sekundu.

Imeđu X-Citea i Gringa, na drugom mjestu, završila je jedina Slovenska posada. Jedrilici Sky na kormilu je bio njen vlasnik Marjan Kočila, a u taktici mu je pomagao Tomislav Bašić. U subotu je ovaj veliki Elan 450 krenuo s 5. mjestom u prvom plovu i penjao se po jednu stepenicu u svakom idućem, a u nedjelju po jakom vjetru je pokazao sve svoje mogućnosti i čak pobijedio u 5. jedrenju.

Posada JK Medveščak, na bolidu Yellowpad, se slično kao i Sky polagano uigravala i kako je regata odmicala ostvarivala sve bolje plasmane. Ramona im je pobjegla za jedan bod te su završili kao 6. u generalnom poretku.

Nakon duže pauze u Kupu su jedrile dvije posade iz Pule. First 40.7 Orca i maleni Elan 333 Polaris. Zaninijeva posada je u subotu s 12 bodova držala treće mjesto generalno, ali nakon ozljede jednog od članova posade u nedjelju prije isplovljavanja nisu mogli kvalitetno nastaviti s natjecanjem, pa čak posljednji plov nisu ni startali.

Za razliku od njih posada Edija Golje nije imala takvih problema, ali bodovno su se stalno nalazili između 7. i 9. mjesta.

Jedno mjesto bolji od njih su završili momci koji inače jedre na jedrilici Mareus II. Ovaj put su nastupili s jedrilicom 01 Express jer na njihovom Firstu 40.7 još uvijek nisu završeni radovi s kojima se pripremaju za nastup na ovogodišnjem ORC Svjetskom prvenstvu.

S obzirom na broj jedrilica iz grupe B koje su zajedrile na ovoj regati u 2017. također će se odvojeno bodovati i grupa A i grupa B. Toga nije bilo u posljednje vrijeme, pa se nadamo da će i to biti dodatni motiv za sudjelovanje još više "manjih" jedrilica na ostalim regatama za Kup.

Iduća regata iz ovogodišnjeg ciklusa je za dva vikenda na Hvaru.

 

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa1. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa2. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa3. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa4. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa5. štapaaa

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

Zadar 2017 - dan 1 - 005Zadar 2017 - dan 1 - 017Zadar 2017 - dan 1 - 027Zadar 2017 - dan 1 - 049Zadar 2017 - dan 1 - 056Zadar 2017 - dan 1 - 079Zadar 2017 - dan 1 - 100Zadar 2017 - dan 1 - 121Zadar 2017 - dan 2 - 004Zadar 2017 - dan 2 - 020Zadar 2017 - dan 2 - 043Zadar 2017 - dan 2 - 061Zadar 2017 - dan 2 - 082Zadar 2017 - dan 2 - 097Zadar 2017 - dan 2 - 108Zadar 2017 - dan 2 - 117

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2017 Zadar ORC Cup

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr