Flash Back 4.1

REGATE ONLINEXXI. Uskrsnja regata

06 - 08.04.2017.

Nakon ORC uvertire u Sukošanu uspješno je odjedrena i legendarna Uskršnja regata.

 

Regata

 

Uskršnja regata sigurno nije jedina regata ove vrste na Jadranu. Postoji još mnoštvo regata na kojima se zajedno okupljaju ORC jedrilice i "openaši", postoje i regate koje su brojnije po startnoj listi, ali ova regata ima kultni status i njeno osvajanje je jedan od najprestižnijih ciljeva u Hratskom jedrenju.

U pozadini cijele priče, na čelu Organizacijskog odbora regate, nalazi se g.Petar Paštrović ispred PBZ-a. Veliki trud skupine ljudi kojima je on na čelu i ulaganje ogromnih financijskih sredstava u nagradni fond svake godine privlače najbrže jedrilice na Jadranu. Mjesto održavanja se mijenjalo tijekom godina od Biograda, Primoštena, Hvara, Vodica, ponovno Hvara i ponovn Vodica, pa trenutno do drugog povratka na Hvar. Mijenjanjem lokacije mijenjale su se logističke mogućnosti, a jedna od osnovnih je količina vezova koji su na raspolaganju. Tako su "kopnene" varijante uvijek bile najmasovnije jer su uvijek pri ruci bile marine sa svojim smještajnim kapacitetima.
Na vječnoj listi jedriličara osvajače regate nalaze se imena najboljih jedriličara na Jadranu, a posebno prestižno je osvojiti ORC skupinu.

Tako je bilo i ove godine na Hvaru. Obje ekipe su bili kandidati za ukupnu pobjedu i bilo je vrlo napeto pratiti razvoj bodovne situacije. Na regatnom polju uglavnom nisu griješili i morali su samo što brže odjedriti zadanu rutu da bi nakon unosa jedrenog vremena u rezultatski softver imali što bolje korigirano vrijeme jedrenja.
Prvi dan, četvrtak, uspjelo se postaviti polje samo za jedan plov po vrlo laganom vjetru i rubnim uvjetima. Pobjedu je odnio X-Cite s više od minute prednosti po korigiranom vremenu.
U petak su uvjeti bili dijametralno suprotni i Regatni odbor je uspješno signalizirao tri maksimalna plova za jedan dan. Nube je bila bolja, ali s obzirom da su se ukupni rezultati zbrajali na osnovu četiri jedrenja dozvoljeno je odbacivanje jednog najlošijeg rezultata. Tako da je nakon dva dana jedrenja i četiri plova Nube bila ispred X-Cite s jednim bodom razlike. Da bi situacija bila još napetija pobrinuo se Karlo Kuret sa svojom One na trećem mjestu i s dva boda razlike u odnosu na X-Cite.
Za posljednji dan su predviđena dva jedrenja. Regatno polje je bilo skoro na istoj poziciji kao i dan ranije i po vrlo sličnim uvjetima na moru. Jedrilo se oštro od samog početka a One, Karpo i Mareus su zauzeli prva tri mjesta dok su Nube i X-Cite bili iza njih. Nakon tog jedrenja Nube i X-Cite su imali jednak broj bodova, a One je bio jedan bod iza njih. Idući, posljednji, start jednako napet a jedrenje jednako oštro i oba iksa su morala ići na sve ili ništa, pogotovo jer je nakon ulaska u cilj petog jedrenja Yellowpad podignuo protest na Nube. Saslušanje i odluka sudaca se trebala obaviti nakon povratka s mora pa posada JK Mornar nije smjela izgubiti ni u kojem slučaju jer nisu znali kakva će biti odluka Odbora za prosvjede.
Jednako tako i posada X-Citea je bila svjesna situacije te da i oni ako žele pobjedu u ukupnom plasmanu moraju biti najbolji u posljednjem jedrenju.
Oni su to i uspjeli i nakon korekcije rezultata bili su pobjednici ovog jedrenja s 15 korigiranih sekundi prednosti ispred drugoplasirane Nube.
Konačni zbroj ih je postavio i na prvo mjesto u generalnom plasmanu, a Nube i One su završili na drugom i trećem.
Nakon povratka na kopno obavljeno je najavljeno saslušanje nakon kojeg je jednoglasnom odlukom sudaca utvrđena povreda pravila sa strane jedrilice Nube te su diskvalificirani u 5. plovu, pa su tako u generalnom plasmanu pali na treće mjesto, a One je izbila na drugo.
U svakom slučaju još jedna vrlo napeta završnica na Uskršnjoj regati, a ono što je najvažnije čista pobjeda posade X-Citea!

Što se tiče ostalih jedrilica posebno treba pohvaliti ekipu s Elana 450, Karpo, koji su u generalnom poretku zauzeli vrlo visoko četvrto mjesto! Ostale jedrilice su pokazale ujednačenu formu jer kod sviju se mogu pronaći i visoki i niski plasmani na bodovnoj ljestvici. Možda bi se jedino moglo primjetiti da se ovogodišnja Zadarska regata koja je održana kao uvertira pred Uskršnju regatu dosta isplatilo svim svojim sudionicima. Posade Ladies First i Gringa 2 se sigurno mogu izdvojiti po tom pitanju. Obje su osvojile medalje u svojim skupinama.

Također treba istaknuti i nastup Mareusa II s novom kolombom. Projekt kojeg je potpisao Maurizio Cossutti realiziran je tijekom protekle zime, a Mareus je spušten u more neposredno pred regatu. Jedrilica je dosta brža, a o brojevima ne treba posebno trošiti riječi. Peto mjesto u generalnom plasmanu je sigurno dobar uvod u nastavak sezone i motivirajući faktor za ovogodišnje ORCi Svjetsko prvenstvo što će se održati u Trstu.

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa1. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa2. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa3. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa4. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa5. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa6. štapaaa

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

Hvar 2017 - dan 1 - 007Hvar 2017 - dan 1 - 038Hvar 2017 - dan 1 - 065Hvar 2017 - dan 1 - 095Hvar 2017 - dan 2 - 007Hvar 2017 - dan 2 - 037Hvar 2017 - dan 2 - 064Hvar 2017 - dan 2 - 089Hvar 2017 - dan 2 - 117Hvar 2017 - dan 2 - 162Hvar 2017 - dan 2 - 187Hvar 2017 - dan 2 - 216Hvar 2017 - dan 2 - 225Hvar 2017 - dan 2 - 243Hvar 2017 - dan 2 - 269Hvar 2017 - dan 2 - 283

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2017 XXI. Uskrsnja regata

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr