Flash Back 4.1

REGATE ONLINESibenik ORC Cup 2017

29 - 30.04.2017.

Prvi dio ovogodišnje ORC sezone je uspješno završen sa skoro pa maksimalnim učinkom!

 

Regata

 

Hrvatska ORC flota se okupila u Šibeniku u marini D-Marin Mandalina na trećoj regati za ovogodišnji Kup. Nakon prve dvije regate bilo je zaniljivo vidjeti nastavak natjecanja, odnosno tko će sve stići u Šibenik i pokušati ugroziti početnu dominaciju jedrilice X-Cite i njene posade. Za očekivati je bilo da će se na startu naći 10-12 posada, ali olujno jugo koje je haralo cijelim Jadranom je nekolicini posada poremetilo planove.

Da bi se najupornijima omogućio što laganiji transfer u Šibenik dogovoreno je da u subotu neće biti starta prije nego što svi stignu i da imau vremena do 14 sati. Gringo 2 i Orca su stigla u petak u večernjim satima, dok su Mareus II, X-Cite, Ladies First i Yellowpad u Mandalinu uplovili u subotu ujutro. Osim njih na regati je nastupila još i većinski ženska posada, ekipa Stribora koja se s ovom regatoom vratila u Kup nakon duže pauze.

Regatno polje je tradicionalno postavljeno u akvatoriju otoka Zlarina, a u subotu je postavljeno u kursu 25° po dosta stabilnoj, umjerenoj, buri. Regatno polje je postavljeno s orcom od 1.45NM što je omogućilo dva brza "štapa". U nedjelju je vjetar bio za točno 90° u lijevo, odnosno puhala je umjerena i jaka tramontana.

Uvjeti su bili skoro pa idealni. Definitivno je bilo šteta što na regati nije bilo više jedrilica, a s druge strane bilo je zanimljivo vidjeti i kako će se snaći oni što su stigli na regatu jer većina ekipa je bila nepotpuna i bez standardnih članova posada. Najekstremnija situacija po tom pitanju je bila na jedrilici X-Cite. Od jedanaest članova posade samo petrica su bila standardni, dok su ostalu šestorku činili mladi laseraši iz JK Val. Na palubu X-Citea ih je doveo njihov trener Teo Piasevoli koji je inače trimer glavnog jedra i taktičar X-Citea, a na ovoj regati je bio i za njegovim kormilom. Sigurno je riječ o potezu o kojem bi mnogi vlasnici i kormilari trebali razmisliti. Svi bi trebali ulagati u mlade jedriličare. Flota kvalitetnih regatnih krstaša u nas nije baš malena i kad se treba nastupiti na bilo kojoj regati višeg stupnja kompetitivnosti javlja se problem kompletiranja posada.

Ova kadrovska situacija na X-Citeu na moru se skoro nije ni osjetila. Ekipa je vrhunski odjedrila i od četiri jedrenja je tri puta pobijedila!

Najveći konkurenti su im bili na Yellowpadu i Mareusu. Ove dvije posade su se izmjenjivale na drugim i trećim pozicijama. Pri tom posada JK Medveščak možda može biti nešto zadovoljnija, jer im je forma rasla iz plova u plov. Da li je tome razlog uigravanje posade ili jedrenje po sve jačem vjetru ostaje za vidjeti na idućim regatama CRO ORC D-Marin Cupa. Činjenica je da su u posljednjem plovu, kad je vjetar konstantno puhao preko 20 čvorova a na udare i preko 25, Jan Winkler i ekipa odjedrili najbolje i ušli s u cilj minutu i pol prednosti u realnom vremenu, što im je omogućilo deset korigiranih sekundi bolje vrijeme od X-Citea.

Što se tiče Mareusa može se reći da je ova regata bila vrlo zanimljvi test ove jedrilice. Nakon radova na kolombi, koji su završeni uoči Uskršnje regate, ovo je bilo prvo jedrenje po jakom vjetru. Mareus se na moru ponašao neočekivano dobro i čini se da bi u jesenskom dijelu sezone svoju posadu mogao dovesti u mogućnost borbe za ukupnu pobjedu u Kupu.

S druge strane, jedrilica Orca, također First 40.7 nije uspio ponoviti dobre rezultate iz Sukošana. Ali Puljani imaju ispred sebe cijelo ljeto za trening.

Ladies First, posada kluba domaćina, također je bila u nepotpunom sastavu. Nekoliko taktičkih grešaka, malo neuigranosti u manevrima doveli su je do 5. mjesta ukupno. S obzirom da su bili najmanja jedrilica na regati i uvjete na moru, možda im se neke stvari mogu tolerirati, ali definitivno će ih biti zanimljivo vidjeti u jesenskom dijelu sezone.

Gringo 2 se također može pokušati izvući na sastav posade, a kormilar Robert Sandalić je u šali rekao da ni svima ne zna imena. Za njih se može reći da su pokazali najkonstantnije jedrenje. U prvom plovu su podijelili peto mjesto s posadom Orce, au svim ostalim plovovima su završili na četvrtom mjestu.

I za kraj je ostao Stribor. S obzirom na velićinu jedrilice i količinu energije koju je potrebno uložiti za rad na palubi, a i korisnog balasta za sjediti na boku, nedostajalo je sigurno još 5 članova posade. U svakom slučaju Ana Gojčeta i društvo su kvalitetno jedrili i obećali da nastavljaju s Kupom i u jesenskom dijelu sezone.

Taj drugi dio ovogodišnjeg Kupa se nastavlja 30. rujna i sve preostale tri regate će se jedriti u Šibeniku s bazom u D-Marin Mandalina. Do tada prvo veliko ORC natjecanje je Svjetsko prvenstvo koje će se organizirati u Trstu od 30. lipnja do 8. srpnja.

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa1. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa2. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa3. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa4. štapaaa

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

SOC 2017 - dan 1 - 004SOC 2017 - dan 1 - 031SOC 2017 - dan 1 - 054SOC 2017 - dan 1 - 077SOC 2017 - dan 1 - 098SOC 2017 - dan 1 - 114SOC 2017 - dan 1 - 135SOC 2017 - dan 1 - 158SOC 2017 - dan 2 - 004SOC 2017 - dan 2 - 024SOC 2017 - dan 2 - 049SOC 2017 - dan 2 - 072SOC 2017 - dan 2 - 090SOC 2017 - dan 2 - 111SOC 2017 - dan 2 - 132SOC 2017 - dan 2 - 154

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2017 Sibenik ORC Cup 2017

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr