Flash Back 4.1

REGATE ONLINEXX. Uskrsnja regata

17 - 19.03.2016.

Otvorena je ORC sezona za 2016. godinu! Jednako kao i lani to je napravljeno na Uskršnjoj regati organiziranoj na otoku Hvaru.

 

Regata

 

Tri dana vrhunskog jedrenja i rezultatske neizvjesnosti od početka do samog kraja obilježili su ovogodišnju jubilarnu Uskršnju regatu.

Jedrilo se po već uhodanoj shemi, odvojeno ORC i Open skupina koja je bila podijeljena na Nauta i Race podskupine, dok je ORC dio imao svoje A i B grupe. Što se tiče vjetra prevladao je zapadnjak. U četvrtak je regatno polje postavljeno po levantu i tako je uspješno održan prvi plov.

Sredinom tog plova vjetar je počeo slabiti pa se morala skratiti ruta i postaviti charli, ali srećom je pojačao dovoljno da su svi uspješno stigli do cilja. Već u ovom jedrenju posada jedrilice X-Cite je dokazala da su njihove najave o osvajanju ove regate bile ozbiljne i da su radovi na jedrilici donijeli željena poboljšanja. Naime, na prošlogodišnjem Državnom prvenstvu su pokazali da što se tiče kvalitete jedrenja nimalo ne zaostaju za društvom na postolju, ali identični X-41, Nube, je imao nešto povoljnije podatke u svjedodžbi. Zato su kraj zime iskoristili za ubacivanje novih olovnih ploča u trup i neke promjene na snasti.

Slične akcije su poduzeli i momci s Yellowpada koji su također ddatno opteretili svog Grand Soleila 42R. To se također na ovoj regati pokazalo kao poboljšanje koje je donijelo pozitivan efekt.

Najdrastičnije promjene su napravili Zadrani s jedrilice Gringo. Oni su uz pomoć talijanskog dizajnera Mauruzia Cossuttija promijenili kobilicu. Skinuli su staru, serijsku sa svog Archambaulta 40 te napravili novi list i bulb po dizajnu svog talijanskog savjetnika. Rezultat su povoljniji brojevi u svjedodžbi i realno veća brzina jedrilice. Problem je jedino što se Gringo 2 vratio u more desetak dana prije odlaska na Hvar pa se posada i kormilar nisu uspjeli do kraja upoznati  novim performansama svog bolida. Također su se i oni vrlo zadovoljni uputili s Hvara.

Nakon završetka prvog jedrenja nastupila je skoro apsolutna bonaca i regatni odbor je pozvao jedrilice u Hvarksi kanal gdje je po prognozi ipak trebalo biti vjetra. Čealo se do ranih poslijepodnevnih sati. Tad se počeo dizati maestral i flota se prebacila na zapadni dio kanala gdje se pokušalo s nastavkom jedrenja. Nakon što su dani startevi Open skupinama vjetar je počeo brzo putovati u desno te je RO-u jedino prestalo prekinuti jedrenje i pozvati jedrilice na povratak na vezove.

Petak, drugi dan jedrenja, jutro tiho, sunčano s najavom vjetra iza podneva. Prognoza je pogodila i prvi start je dan u 12:59. Cijelo regatno polje je postavljeno u Hvarskom kanalu. Puhao je zapadnjak koji je oscilirao po smjeru pa je RO morao pravovremeno reagirati i sve te promjene pratiti da bi jedrenja bila regularna. Ekipe course settera s orca i gatea su definitivno zaslužili sve pohvale na uloženi trud!

X-Cite je nastavio s dobrim rezultatima i uknjižio je 2. mjesto ukupno, odnosno pobjedu u skupini A. Prvo mjesto u zajednikom bodovanju ovaj put je odnijela posada malene Salone 34, One. Oni su u prvom plovu bili 7. pa su s ovom pobjedom popeli se na 3. mjesto ukupno. Između One i X-Citea se smjestio Dehler 38, Blue Chip koji je sad imao dva 3. mjesta. Jednak broj bodova kao One imala je Anđela X koja je zauzela dva 4. mjesta u ova dva plova.

U drugom jedrenju su jedrilice skupine B apsolutno"pojele" veće jedrilice iz skupine A. Sva prva tri mjesta su mođusobno podijelili One, Anđela X i Blue Chip. To je učvrtilo One-a na čelu, dok im je Blue Chip puhao za vratom s jednakim brojem bodova, ali lošijim ulascima u cilj.X-Cite je sad izguran na 3. mjesto, dok je Anđela i dalje bila 4. Ove četiri jedrilice su nakon va tri jedrenja bila u razmaku od samo jednog boda! Sve ostale su bile iza njih s ogromnim razlikama, ali još je bilo rano za donositi zaključke jer nakon 4. jedrenja mogli su se odbacivati najlošiji rezultati a s obzirom na oscilacije u rezultatima dosta se toga moglo promijeniti.

Posljednji plov drugog dana je krenuo u 16:03 a jedrio se po najjačem vjetru. Po korigiranim podacima koje je izbacio softver za proračun rezultata, Altura, fiksirana vrijednost vjetra je 14.3 čvora. Naravno, stvarni vjetar većih i realno bržih jedrilica je bio i oko 16 čvorova, ali korigirano je X-Cite ostvario svoju drugu pobjedu, a Altura je izračunala da je to bilo po spomenutom vjetru. One, Anđela Xi Blue Chip su podbacili u ovom plovu, te je nakon prvog odbacivanja na regati X-Cite izgurao Onea na drug mjesto, a Blue Chip i Anđela su sad s jednim bodom razlike ostali na 3. i 4. mjetu.

Najstalniji uvjeti jedrenja su bili u subotu, trećeg dana regate. Ponovno zapadnjak i ponovno Hvarski kanal, skoro pa ista lokacija kao i dan ranije. Polje postaljeno na početku za start u 11:45 otalo je isto i za posljednje jedrenje koje je startalo u 13:32.

One, Anđela X i X-Cite ponovno u vrhu! Mali podbačaj Blue Chipa spušta ga na 4. mjesto u ukupnom plasmanu, a ostalih 11 jedrilica i dalje daleko od ove moćne grupice u vrhu... X-Cite je na korak do ukupne pobjede, ali posada One-a strpljivo čeka posljednji start! Ovaj put su se iskazalo još nekoliko jedrilica iz skupine A. Orion i Gringo su došli do 2. i 3. mjesta, a X-Cite je zbog lošeg starta završio četvrti. Takav kiks sebi nisu dozvolili na One-u i vrhunskim jedrenjem su stigli do jošjedne svoje pobjede u pojedinačnom jedrenju, odnosno do ukupne pobjede na Uskršnjoj regati!

Pobjedničku posadu je predvodio Karlo Kuret, a društvo u kokpitu su mu radili Ivan Kuret, Bogo Bugarin i Toni Bušić, dok su se od jarbola do prove rasporedili Domagoj Perković i Boris Bakotić.

X-Citeu je za kormilom bio Tonko Rameša, a od krme prema pramcu su se rasporedili Luka Šangulin, Antonio Arapović, Pave Pleslić, Duje Fržop, Teo Piasevoli, Martin Petković, Šime Markić, Edin Pilav i Marijan Uroda.

A najveselija posada Uskršnje regate, Anđela X, imala je Branka Iljadicu za kormilom, dok su u posadi bili Zvonko Jelačić, Dado Sekso, Mirko Ukas, Damir Desabota, Slaven Ribičić, Slaven Radovčić i Blaženko Friganović.

 

Ovo je Karlu Kuretu 3. pobjeda na Uskršnjoj regati! Ovaj put su za nagradu dobili Ford Fiestu i bačvicu Plavca malog, dok su drugo i treće plasirani uz lijepe materijalne nagrade podijelili i pozamašne novčane iznose!

Još jednom se pokazalo da su Petar Paštrović i njegove sponzorske ekipe, odnosno Sonja Vičević s organizacijske strane vrlo dobra ekipa i da su postavili standard u organizaciji koji niti jedna regata u Hrvatskoj još nije uspjela dostići!

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa1. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa2. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa3. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa4. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa5. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa6. štapaaa

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

Uskrsnja 2016 - dan 0 - 03Uskrsnja 2016 - dan 0 - 09Uskrsnja 2016 - dan 0 - 21Uskrsnja 2016 - dan 0 - 33Uskrsnja 2016 - dan 1 - 006Uskrsnja 2016 - dan 1 - 034Uskrsnja 2016 - dan 1 - 054Uskrsnja 2016 - dan 1 - 084Uskrsnja 2016 - dan 1 - 105Uskrsnja 2016 - dan 1 - 136Uskrsnja 2016 - dan 1 - 182Uskrsnja 2016 - dan 1 - 216Uskrsnja 2016 - dan 2 - 033Uskrsnja 2016 - dan 2 - 079Uskrsnja 2016 - dan 2 - 107Uskrsnja 2016 - dan 2 - 135Uskrsnja 2016 - dan 2 - 162Uskrsnja 2016 - dan 2 - 179Uskrsnja 2016 - dan 2 - 211Uskrsnja 2016 - dan 2 - 241Uskrsnja 2016 - dan 3 - 005Uskrsnja 2016 - dan 3 - 043Uskrsnja 2016 - dan 3 - 073Uskrsnja 2016 - dan 3 - 136Uskrsnja 2016 - dan 3 - 179Uskrsnja 2016 - dan 3 - 241Uskrsnja 2016 - dan 3 - 288Uskrsnja 2016 - dan 3 - 333

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2016 XX. Uskršnja regata

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr