Flash Back 4.1

REGATE ONLINEWSC fleet race cup - race 3

 

17 - 18.12.2016.

Velikim finalom prvog godišnjeg ciklusa regata flotnog jedrenja koje su se organizirale u Šibeniku na Platuima iz Wave Sailing Centera završila je ova regatna sezona u Krešimirovom gradu.

 

Regata

 

U zimskom dijelu 2016. organizirane su dvije kvalifikacijske regate. Prva je bila prije 11 mjeseci, točnije 23-24. siječnja, dok se druga organizirala tri tjedna kasnije.

Sedam ekipa je jedrilo u siječnju, a četiri su zajedrile u veljači. Dio kvalifikanata je iskoristio mogućnost jedrenja u finalu, dok je "wild card" dobila ekipa mladića iz Kostrene. Za njih se može reći da su se stvarno dbro pripremili za jedrenje na Platuima jer su nekoliko vikenda prije regate dolazili u Šibenik na treninge. Inače je riječ o ekipi pod imenom Grego Sailing Team koji su članovi JK Galeb.

Favoriti već na prijavama su bili iskusni momci iz TB Race Teama koji su se uovaj put pojačali i ženskim članom posade, pa je umjesto Pave Pleslića zadatke na pramcu odrađivala bowgirl Lamjana Jurčec. Druga dva tima su bila u manj-više jednakom sastavu kao i na kvalifikacijskim regatama, a koja su točno imena u pitanju možete vidjeti u rubrici "Ekipe".

Tu se može primjetiti da su neke posade bile sačinjene od 4, a neke od 5 članova. Stvar je u limitu mase klase Platu 25. Pravilo pri kojem se to uzima u obzir kaže da masa posade mora biti manja od 400 kg, a nije bitno hoće li posade biti formirane od 4 ili 5 jedriličara/jedriličarki.

Krenulo se već od ranog jutra s okupljanjem, vaganjem i izvlačenjem jedrilica u klubu Azimut. Isplovljavanje je napravljeno oko 9:30 po levantu i burici ugodnima za jedrenje. Ali nakon što je postavljeno regatno polje i ušlo se u prvu predstartnu proceduru morao se podignuti kodeks.

Tek u 11:30 stekli su se uvjeti za novi pokušaj. Taj pokušaj je uspio, ali nakon ulaska posljednjih u cilj uslijedila je duga bezvjetrena pauza.

Nastavak regate je uslijedio nakon sunčanja koje je trajalo do 14:10. Tad je uspješno startao drugi plov i nakon izmjene jedrilica odmah se krenulo s trećom procedurom. I ovo jedrenje je doživilo svoj finiš, a posljednji je u cilj ušao s doslovno posljednjim daškom vjetra.

Program jedrenja je predviđao da se promjene jedrilica rade nakon svaka dva jedrenja. S obzirom da je prvi plov u nedjelju trebao biti četvrti ukupno posade su se u nedjelju ukrcale na iste jedrilice koje su imali u trećem plovu.

Organizatori su u programu regate predvidjeli održavanje 8 plovova nakon koji bi omogućili dva odbacivanja. Zato se ambiciozno očekivala nedjelja da se odjedri preostalih 5 plovova, pa je dogovoreno da se s prvim startom pokuša već u 8:00. Međutim, kao i uvijek priroda se ponaša po nekim svojim pravilima, pa je jedriličare na rivi dočekala apsolutna bonaca, temperatura ispod nule, led na palubama i smrznute cime. Pravi jezerski uvjeti i nije preostaloništa drugo nego potražiti topli kutak u najbližim ugostiteljskim objektima.

Oko 11 sati se kod Šibenskog mosta primjetio vjetar za kojeg se očekivalo da će se proširiti cijelom lukom. Ubrzo su se jedrilice odvezale i uputile prema brodu RO-a, ali... Bonaca je bila jača i agonija se nastavila.

Regatu je spasio maestral koji je zapuhao oko 14 sati. Na početu je dosta oscilirao i u smjeru, ali na kraju se ustabilio po smjeru i igrao se sa ivcima sudionika jedino svojom snagom. Kako su se jedrenja odvijala tako je maestral jačao. Do ograničenja koje je bilo predviđeno za 15:00 uspješno se startalo dva puta, ali su se svi sudionici dogovorili da odjedre još jedan plov koji je krenuo u 15:14.

Vjerojatno je nekima na kraju bilo žao što su pristali na to, ali želja za jedrenjem i nadmetanjem je ipak bila jača. Posljedica ovog posljednjeg plova je što su posade na 2., 3. i 4. mjestu imale jednak broj bodova, jednak broj 2. mjesta, jednak broj 3. mjesta i jednak broj 4. mjesta! Jednak broj prvih mjesta nisu imali jer su ona sva bila u rukama TB Race Team-a. S obzirom na izjedančenost u svim segmentima, jedriličarska pravila određuju da je redoslijed na ljestvici određen s ulascima u posljednjem jedrenju.

Što je to značilo u Šibeniku provjerite u rubrici "Flash Back".

 

Ekipe

 


Sailing Team Mareus

Kormilar Luka Jerčić, JK Špinut


Pramac Mladen Kuzmanić, JK Špinut

Trimer glavnog jedra Denis Stanojević, JK Val


Trimer prednjih jedara Andrej Šooš Maceljski, JK Špinut


 


TB Race Team

Kormilar Stipe Vitaljić, JK Labud


Pramac Lamjana Jurčec, JK Ventan


Trimer glavnog jedra Tomislav Bašić, JK Labud


Trimer prednjih jedara
Kolja Dumanić, JK Zenta


Pit Nenad Bugarin, JK Labud 


Grego Sailing Team

Kormilar Frane Grego, JK Galeb


Pramac Filip Baričević, JK Galeb


Trimer glavnog jedra Vedran Šapić, JK Galeb


Trimer prednjih jedara Joško Galović, JK Opatija 


Wave Sailing Team

Kormilar Luka Piasevoli, JK Val


Pramac Frane Beg, JK Val

Trimer glavnog jedra Nikola Ninić, JK Val

Trimer prednjih jedara Luka Novaković, JK Tijat


Pit Marko Bušac, JK Val


 

Flash Back

 


R - 1 R - 2 R - 3 R - 4 R - 5 R - 6 TOT NET


TB Race Team
1 1 1 1 1 1 6 5

Sailing Team Mareus
4 3 3
2 4 2 18 14

Wave Sailing Team
3 2 4 4 2 3 18 14

Grego Sailing Team 2 4 2 3 3 4 18 14

 

*Flash Back playback animacije se aktiviraju klikom na oznaku željenog plova.

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor fotografija:

WSC Christmas fleet race - dan 1 - 009WSC Christmas fleet race - dan 1 - 030WSC Christmas fleet race - dan 1 - 042WSC Christmas fleet race - dan 1 - 058WSC Christmas fleet race - dan 1 - 090WSC Christmas fleet race - dan 1 - 123WSC Christmas fleet race - dan 1 - 144WSC Christmas fleet race - dan 1 - 171WSC Christmas fleet race - dan 2 - 008WSC Christmas fleet race - dan 2 - 037WSC Christmas fleet race - dan 2 - 061WSC Christmas fleet race - dan 2 - 069WSC Christmas fleet race - dan 2 - 086WSC Christmas fleet race - dan 2 - 096WSC Christmas fleet race - dan 2 - 110WSC Christmas fleet race - dan 2 - 114

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2016 WSC fleet race cup - race 3

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr