Flash Back 4.1

REGATE ONLINEWSC fleet race cup - race 1

 

23 - 24.01.2016.

Otvaranje sezone jedrenja u Wave Sailing Center-u je obavljeno s odgodom od tjedan dana, a ovaj put s novosti u ponudi, a to je flotno jedrenje.

 

Regata

 

Izvorni termin flotne regate u aranžmanu Wave Sailing Center-a iz Šibenika je bio tjedan ranije, 16-17. siječnja. Razlog odgodi je dogovor svih prijavljenih natjecatelja koji su se složili da nema pretjeranog smisla da se svi smrzavaju u uvjetima orkanske bure koja je tih dana puhala na cijelom Jadranu.

Taj potez se pokazao vrlo dobrim, jer je vrijeme nekoliko dana kasnije bilo skoro pa proljetno. Subota je bila malo tea za jedrenje jer nije bilo pretjerano mnogo vjetra, ali zato je ostatak programa odjedren u nedjelju.

Prvotno je bilo prijavljeno 8 ekipa koje su se trebale podjeliti u dvije podjednake skupine, naravno, ždrijebanjem. Ali jedna ekipa je morala odustati od novog termina, pa je zato jedna kvalifikacijska grupa bila sastavljena od samo 3 posade. Jednako kao što su se grupe dobile ždrijebanjem tako su se i jedrilice dobivale na jednak način. Da bi sve zajedno bilo jednostavnije, a samim tim i lakše za organiziranje što većeg broja plovova, odlučeno je već prilikom oglašavanja regate da će pojedina ekipa cijele kvalifikacije jedriti na istoj jedrilici.

Sam format natjecanja je izabran s ciljem populariziranja ekipnog jedrenja na jednakim jedrilicama. Da bi cijela ova priča bila zanimljivija što širem krugu sudionika društvo iz WSC-a je u službeni kalendar HJS-a prijavilo 4 ovakve regate. Prva je ova regata o kojoj se ovdje izvještava, iduća je u planu 12-14.02. a treća 17-19.06.

Ove tri regate imaju kvalifikacijski karakter za četvrtu regatu koja je zamišljena kao veliko finale za najuspješnije posade na uvodnim regatama. Termin velikog finala je 9-11.09.

Ono što je također zanimljivo u propozicijama natjecanja je to što se rezultati ne vezuju uz kormilara, već uz ekipu. Najbolji primjer je već ovo prvo izdanje regate na kojem u TB Sailing Teamu za kormilom nije bio njihov standardni kormilar Tomislav Bašić koji je u istom terminu jedrio na Državnom prvenstvu klase IOM u Rogoznici, već Stjepan Vitaljić. Definitivno ovo daje slobodu ekipama da mogu imati širi krug svojih članova, pa ovisno o obavezama uvijek mogu skupiti odgovarajući broj jedriličara za pojedini termin. Slobodno se može reći da je to i format koji je izuzetno zanimljiv i jedriličarskim klubovima koji na ovakav način također mogu oformiti svoje ekipe.

Naravno, jedrilo se na jedrilicama Beneteau Platu 25. Za razliku od match race regata koje ste mogli pratiti u 2015. kad su se posade sačinjavale od po 4 člana, za flotna jedrenja je dozvoljeno imati i 5. člana. Da ne bi bilo zabune, Platu 25 je i predviđen za jedrenje s peteročlanim posadama, ali je npr. za match race regate oglašeno da se jedri s četiri jedriličara da bi se cijela priča učinila još zanimljivijom za publiku i zahtjevnijom za sudionike.

Ali vratimo se prvoj regati iz ovogodišnjeg WSC kupa u flotnom jedrenju.

U subotu je puhala vrlo lagana tramontana koja je dozvolila prvi start tek iza podne i po! Da bi se pokušalo napraviti što više jedrenja regatni odbor je već nakon 7-8 minuta nakon ulaska posljednjeg u cilj dao signal za početak druge predstartne procedure. Ovaj put je i regatno polje skraćeno, a jedrilo se u jednakom kursu.

U prvom plovu najbrži je bio tim Squalo Bianco Racing, dok su u drugom vodeću poziciju prepustili Murter Sailing Team-u. Treći plov je donio jednak poredak na ciljnoj liniji, pa su se ove dvije ekipe kvalificirale u finale. Preostala dva tima, Moruzgva i Wave Sailing su bili konstantniji u rezultatima. Društvo iz Wave-a je sva tri puta u cilj ušla kao trećeplasirana, dok su Moruzgve imale dva 4. mjesta i jedan DNF. Taj DNF su zaradili u drugom plovu zbog tehničkih problema.

U Oglasu regate je bilo predviđeno da se odjedre po tri kvalifikacijska jedrenja, ali zbog uvjeta u subotu i prognoze za nedjelju, odlučeno je da se kvalifikacije skrate na po 3 jedrenja. U svakom slučaju, u prvoj kvalifikacijskoj skupini je sve bilo čisto i nakon ova tri jedrenja tako da 4. plov ne bi mogao donijeti nikakvih promjena u redoslijedu.

Nedjelja je krenula s kvalifikacijama druge grupe. U njoj su se nalazile 3 posade. Prvi start im je dan u 10:06 po vrlo laganoj buri. U iduća dva plova vjetar je polagano jačao, ali ujedno i mijenjao smjer, pa se regatno polje konstantno moralo korigirati rotacijom u lijevo. Zato su jedriličari bili konstantni u prikazu svojih vještina, pa je tako posada TB Racing Teama upisala sve 3 moguće pobjede, u finale ih je slijedila ekipa Prototype Sailinga. Momci iz Šibenika su upisali dva druga mjesta i jedno treće, dok je ženska Šibenska posada She Teama osvojila dva treća i jedno drugo mjesto.

Idući korak je bilo novo ždrijebanje za jedrilice na kojima će se jedriti finale i oko 11:30 se krenulo s prvim finalnim jedrenjem. Međutim, u 11:45 je podignut "N". Slijedila je korekcija polja koje je sad postavljeno u kurs 290° po vjetru od 4 čvora i start je signaliziran u 12:37. Redoslijed u cilju je bio Murterini, Opatijci, Zadrani, pa Šibenčani.

Iduća tri plova su bila svaki put u novim kursevima sa sve jačim vjetrom koji se sad ustabilio na desetak čvorova. Konstantno najbolji je bio Murter S.T. koji su smao u posljednjem plovu ušli kao drugoplasirani, što im je nakon odbacivanja oiguralo pobjedu s minimalnim brojem bodova!

Ostale tri posade su imale različite permutacije preostalih ciljnih pozicija i nakon odbacivanja srebreni su bili članovi TB R.T. a Squalo Bianco i Prototype su zauzeli 3. i 4. mjesto.

Od 14 sati vjetar se napokon ustabilio i po smjeru, pa je preostali trojac mogao u stabilnim uvjetima jedriti malo finale i videti kako će se podijeliti pozicije od 5. do 7. mjesta.

9 čvorova zapadnjaka je najviše odgovaralo Wave S.T. koji su u oba plova pobijedili. She T. i Moruzgve su pokazale jednaku kvalitetu i u jednom plovu su jedni bili drugoplasirani, a u trećem ovi drugi. Unatoč jednakom broju bodova pobjeda je otišla Morzgva Teamu jer su oni bili uspješniji u posljednjem jedrenju.

 

 

Ekipe

 

 


Squalo Bianco Racing

Kormilar Frane Barbieri, JK Croatia


Pramac Lamjana Jurčec, JK Ventan


Trimer glavnog jedra Nikola Topić, JK Croatia


Trimer prednjih jedara Danijel Špehar, JK Istra


Pit Marko Valetić, JK Delfin 


Moruzgva Team

Kormilar Damir Desabota, JK Val


Pramac Krešo Trklja, JK Val

Trimer glavnog jedra Marko Smolić, JK Val

Trimer prednjih jedara
Ante Jušić, JK Val

Pit Marko Budiša, JK Val


 


Wave Sailing Team

Kormilar Teo Piasevoli, JK Val

Pramac Jakov Dabov, JK Val

Trimer glavnog jedra Juraj Radačić, JK Val

Trimer prednjih jedara Blaženko Friganović, JK Val

Pit Luka Novaković, JK Tijat 


She Team

Kormilar Ana Gojčeta, JK Šibenik


Pramac Tamara Dabov, JK Šibenik

Trimer glavnog jedra Ana Lovrić, JK Šibenik

Trimer prednjih jedara Maja Šantić, JK Šibenik

Pit Lora Burzić, JK Šibenik


 


Prototype Sailing Team

Kormilar Simon Triva, JK Val


Pramac Frane Beg, JK Val

Trimer glavnog jedra Luka Piasevoli, JK Val

Trimer prednjih jedara Mario Skroza, ---


Pit Nikola Ninić, JK Val


 


TB Racing Team

Kormilar Stipe Vitaljić, JK Labud


Pramac Pave Pleslić, JK Zadar


Trimer glavnog jedra Ivan Ivanković, JK Croatia


Trimer prednjih jedara Goran Ivanković, JK Croatia


Pit Roko Copić, JK Val


 


Murter Sailing Team

Kormilar Tonko Rameša, JK Kornati


Pramac Marijan Uroda, JK Kornati

Trimer glavnog jedra Jure Fržop, JK Žal


Trimer prednjih jedara Antonio Arapović, JK Kornati

Pit Mato Mužević, JK Uskok 

Flash Back

 

G r u p a  A  -  K v a l i f i k a c i j e
R - 1 R - 2 R - 3
Squalo Bianco Racing 1 2 2 5
Moruzgva Team 4 DNF 4 13
Wave Sailing Team 3 3 3 9
Murter Sailing Team 2 1 1 4

 


G r u p a  B  -  K v a l i f i k a c i j eR - 1
R - 2
R - 3Prototype Sailing Team
2
2
3
7


- - - - - - - - -


She Team
3
3
2
8


TB Racing Team
1
1
1
3

 

 


F i n a l eR - 1
R - 2
R - 3
R - 4


Prototype Sailing Team
4 4 3 4 11

Squalo Bianco Racing
2 3 4 3 8

TB Racing TEam
3 2 2 1 5

Murter Sailing Team
1 1 1 2 3

 

 


Z a  5.  m j e s t oR - 1
R - 2Wave Sailing Team
1 1 2

She Team
2 3 5

Moruzgva Team
3 2 5

 

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije koju je snimila gđica. Žana Karabatić iz Wave Sailing Centera:

WSC FR 1 - 02WSC FR 1 - 05WSC FR 1 - 11WSC FR 1 - 16WSC FR 1 - 30WSC FR 1 - 37WSC FR 1 - 40WSC FR 1 - 45

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2016 WSC fleet race cup - race 1

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr