Flash Back 4.1

REGATE ONLINEGrand Prix Slovakia

17 - 19.03.2016.

Otvorena je ORC sezona za 2016. godinu! Jednako kao i lani to je napravljeno na Uskršnjoj regati organiziranoj na otoku Hvaru.

 

Regata

 

Unatoč obećavajućim najavama u danima pred regatu, broj jedrilica je ostao naistoj razini kao i godinu ranije.

Sedam posada koje su stigle u Šibenik su zato bile stvarno spremne za jedrenje i zajedno sa svojim jedrilicama pružili su lijepu sliku na Šibenskoj rivi, odnosno još bolju akciju na regatnom polju.

Uz standardne sudionike CRO ORC Kupa na regati je svoju premijeru u ovom načinu jedrenja imao i Riječki Farr 40, Damaco. Istina, jedrilica ovog tipa i pod istim imenom je već na stupala po ORC regatama, ali sad je riječ o novijoj jedrilici s drugim regatnim ciljevima. Najavili su sudjelovanje u nastavku regata za Kup, a također i sudjelovanje na regatama iz ciklusa za Farr 40 koje će se organizirati na Jadranu u mjesecma koji su ispred nas.

Osim njih na regati je trebala sudjelovati još jedna posada iz istog matičnog akvatorija. To je ekipa s DSK X-Treme. Oni su u Šibenik svoju jedrilicu dovezli tjedan dana pred regatu, da bi u posljednjim satima pred natjecanje otkazali svoje sudjelovanje.

Također se očekivao i nastup začetnika ove regate, Slovačke posade s Quebramara, ali i oni su par dana pred start otkazali nastup zbog otkazivanja sponzora, pa je boje Slovačke ovaj put branila jedino posada El Solete.

Od domaćih posada dovoljno je samo reći da su tu bili Anđela X, Mareus II, Orion, Gringo 2 i Yellowpad. Uglavnom su posade bile s istom jezgrom. Jedino zvučnije "pojačanje" je bilo na palubi Mareusa. U kokpitu je zajedrio i Karlo Kuret, ali s prvenstvenim ciljem tvorničke podrške proizvođača jedara i poboljšanjem kvalitete svojih proizvoda.

U subotu je flota izišla na more po oblačnom vremenu. Za vrijeme izlaska kroz kanal Sv.Ante počela je kiša koja je jača i posve ugušila vjetar. S obzirom na situaciju RO je jedrilicama preporučio čekanje na Zlarinskom mulu. Tako se provela većina dana i tek u ranim poslijepodnevnim satima su se ponovno okupili između Zlarina i Lupca. U jednom trenutku je nešto i zapuhalo, ali je bilo vrlo kratkog daha i ubrzo je proglšen kraj natjecateljskog dijela dana i sudionici su pozvani na zajednički objed u Hotel Jadran na Šibenskoj rivi.

Nedjelja je bila dijametralno suprotna... sunčana od samog jutra sa značajnim južinom. Nakon izlaska na more jedriličari su testirali svoje jedrilice po tom vjetru, ali je on polako počeo padati i ići na zapad. Nakon kratke pauze u bonaci metereološki uvjeti su se formirali za početak podiznja maestrala. Vrlo brzo je zapuhao s više od deset čvorova i tijekom regatavanja bio je konstantno između 12 i 16 čvorova uz blago valovito more.

Organizirana su tri starta koja su odrađena besprijekorno. Na prvom su kormilari sramežljivo se držali malo dalje od startne linije, dok je u kasnijim startevima situacija bila na visini razine natjecanja i većina je pokazala što znači start sa znakom sirene. Tijekom jedrenja je stanje na regatnom polju bilo uglavnom regularno, osim što je na kraju drugog i trećeg plova posada Yellowpada imala proteste na Gringo 2 i Orion.

Protest na Gringa su podigli zbog "utiravanja" na privjetrinskoj oznaci u prvoj dionici uz vjetar, dok je drugi protest bio zbog člana posade koji je radeći sa škotama spinakera cijelu krmu s tijelom bio van zaštitne ogradice. Po jedriličarskim prvilima oba slučaja su vrlo jasna i kako nije bilo iskupljivanja ni zbog jednog ni zbog drugog Odboru za prosvjede nije preostalo ništa drugo nego diskvalificirate ove dvije jedrilice u tim jedrenjima.

Prije ovih prosvjeda, a i nakon njih nepromjenjena je situacija ostala jedino na vrhu gdje je nedodirljiva bila posada Branka Iljadice s Anđele X. Situcija sa svim ostalima se značajno promijenila nakon spomenutih diskvalifikacija, a kako je to sve izgledalo na kraju možete pronaći u rubrici s rezultatima.

Iduća regata za ORC Kup je u Zadru početkom svibnja.

 

Rezultati

 


ORC A - ORC B


Jedrilica Kormilar
R - 1
R - 2
R - 3
Ukupno
1 Anđela X
Branko Iljadica

1 2 1
4

2 El Solete
Alexander Sako

5 3 2
10

3 Orion
Ante Ćesić

2 1 DSQ
11

4 Mareus II
Luka Jerčić

3 5 6
14

5 Yellowpad
Jan Winkler

6 4 4
14

6 Gringo 2
Robert Sandalić

4 DSQ 3
15

7 Damaco
Darko Hajdinjak

7 6 5
18

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa1. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa2. štapaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa3. štapaaa

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

GPS 2016 - dan 1 - 2GPS 2016 - dan 1 - 4GPS 2016 - dan 2 - 010GPS 2016 - dan 2 - 041GPS 2016 - dan 2 - 098GPS 2016 - dan 2 - 137GPS 2016 - dan 2 - 191GPS 2016 - dan 2 - 228

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2016 Grand Prix Slovakia

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr