Flash Back 4.1

REGATE ONLINE2. MR u 2016.

 

27 - 28.02.2016.

2. Šibenski match race u 2016. i ponovno Grade 3. Ovaj put s ekipom manje nego prije tri tjedna, ali svejedno puna izvrsne akcije i kvalitetnog jedrenja.

 

Regata

 

Već početkom tjedna većina prognostikih modela je najavljivala jako jugo za kraj ovog tjedna i vjerojatno je to razlog malog odziva, odnosno velikog broja otkazivanja u sudjelovanju na oboj regati. Naime, po riječima organizatora, ak 7 posada je otkzalo u posljednjih desetak dana. Ali najvjerniji prijatelji Wave Sailing Centera nisu zakazali i regata je ipak uspješno održana.

Subota je bila iznenađujuče sunčana s obzirom na jugo koje je puhalo od ranog jutra. Izvrstan razvoj metereološke situcije s obzirom da je po prognozi trebala biti kiša.

Oko 10 sati RO izlazi na more i kreće se s postavljanjem regatnog polja. Već od prvog plova puhalo je u prosjeku oko 13-14 čvorova pa je odmah odlučeno da polje bude nešto duže nego na prethodnim matchevima. Unato dužini polja svi plovovi su trajali između uobičajenih 15 i 20 minuta. OSim konstantno sve jačeg vjetra sad je i dan ipak dulji nego naprethodnom match race natjecanju te se odlučilo pokušati napraviti dva cijela Round Robina, a za nedjelju ostaviti finalna jedrenja.

Prvi flight, prvi match, vrlo dinamičan ulazak Presena i Petrovića. Nakon ulaska u proceduru Petrović je krenuo u obilazak broda RO-a s vanjske strane, dok ga je Presen pokušao dočekati s druge strane. Brzi okret i povratak Riječana na stranu s koje su došli i nastavak nadmudrivanja u desnoj polovici startne zone. Od tuda u boljoj poziciji za start dolazi Slovenska posada i starta prva, te dobivenu razliku čuva do cilja.
Drugi par, Jerkovič-Litkey, krenuo je malo manje dinamično za publiku, ali dosta napornije za kormilare koji su morali držati svoje jedrilice dovoljno daleko jednu od druge u zaustavnim položajima. Bolje su se postavili Mađari, dok je Jerkovič na kraju "pao" na njih i dobio penal. Da bi se zanimljivo nastavilo i dalje pobrinuli su se suci u gumenjaku koji su propustili presuditi jedan penal za Litkeya, te na liniju starta Mađari dolaze s velikom prednošću, ali su startali desetak sekundi prije signala starta. Tada Slovenci preuzimaju vodeću poziciju, ali Mađari u regatnom polju ponovno preuzimaju vodeću poziciju i dolaze prvi u cilj.

U drugom flightu su se susreli Presen i Triva u prvom matchu. Veliko match race iskustvo Dejana Presena je bilo prejako za mladu posadu koju sponzorira galerija Juraj Dalmatinac. Na početku su zajedno kasnili na liniju starta, a prvi do nje je stigao Presen. Start na desne uzde i nakon kratkog vremena prelazak na lijeves potpunom kontrolom Trivine posade. Do cilja se samo povećavala razlika i još jedan bod na listi Lumba MR Teama.
Drugi par su činili Litkey i Petrović. Napeto od starta do druge orce. Krenuli su istodobno i do prve privjetrinske oznake stigli skoro zajedno. Petrović je bio u blagoj prednosti, ali u jedrenju u krmu Litkey ga sustiže i postavlja se da bude unutarnji na oznaci krme. Sve ide po planu za Mađare do trenutka kad moraju skinuti spinaker. Kad su dizali flok, podigač je uhvatio vrh spinakera i malo ga uvukao u jarbol, te ovi nisu mogli na vrijeme skinuti spinaker. Dobivenu prednost Riječani rutinerski pretvaraju u svoju prvu pobjedu.

Flight 3 je u prvom matchu imao Hrvatski dvoboj, a u drugom matchu Slovenski.
Petrović i Triva su bez protesta u predstartnoj proceduri startali zajedno, Riječani malo niže, a Šibenčani bliže brodu RO-a. Ujednačen start i slične brzine su obećavale zanimljivo jedrenje do kraja orce, ali već do polovice dionice Sponsor Us MR Team je pokazao bolje jedrenje po refulima juga i ostavljaju "umjetnike" iza krme. Do cilja se razlika samo povećavala i Petrovićeva ekipa nastavlja tražiti sponzore s dvije pobjede na svom kontu.
U drugom matchu je bilo malo dinamičnije i Slovenci su se cijelo vrijeme držli blizu jedan drugog. Skoro istovremeni start ali s tim da je Jerkovič krenuo s pina na lijevim uzdama. Mora malo zapojati da Presen ostvari prednost prolaza i nakon prolaska na desnu stranu polja pokušava uhvatiti i pokriti Presena, ali bezuspješno. I tako najbolji Slovenski match race jedriličar stiže do trenutnog omjera od 3:0 i nastavka držanja vodeće pozicije na ljestvici.
Za publiku najzanimljiviji dio matcha je bila zadnja dionica niz vjetar kad su obje posade završile na boku zbog prejakih refula koji su bili previše za Platue pod spinakerima. Zato je RO donio odluku da se idući flight jedri bez njih.

U četvrtom flightu, prvom matchu, startali su Litkey i Presen. Od prelaska linije n 4 minute do starta Presen kreće s presingom na Litkeya i drži ga dalje od linije starta. To mu uspješno polazi za rukom te se i u posljednjoj minuti pred start prebacuje u položaj bliže brodu RO-a tako da može lakše kontrolirati suparnika u nastavku jedrenja. Nakon njihovog startnog signala krenulo je pet minuta za Trivu i Jerkoviča. Ovdje je situcija bila slična već spomenutoj. Ovaj put u ulozi onoga koji brani ristup startnoj liniji je bio Jerkovič i to mu je vrlo dobro polazilo za rukom. Čak se tako dobro postavio da je u posljednjoj minuti blokirao prolazak Trivi pored brpda RO. Ovaj je tada morao napraviti okret  i s tim je dao veliku prednost Slovencima koji su je rutinski održali do cilja.

Posljednji flight prvog Round Robina su otvorili Jerkovič i Petrović.Vrlo aktivna prva polovica predstartnih taktiziranja, ali onda se u drugoj polovici Jerkovič odvja i vraća put startne linije. Petrovič ide za njim i nakon znimljivih nekoliko manevara na par metara od linije starta uspjeva prvi krenuti s dvije dužine prednosti. Nakon starta s brzim i kratkim letanjima Jerkovič pokušva doći do čistijeg vjetra, ali Petrović odgovara na svaki potez i do privjetrinske oznake stiže s prednošću od oko 30 sekundi.
Round Robin zatvaraju Triva i Litkey. Triva pokušava udaljiti Litkeya od linije i to mu ide dosta dobro, te se za start odlučuje na pinu s lijevim uzdama. Triva kreće s druge strane na desnim i nekoliko puta se susreću dok ne stignu do privjetrinske oznake. Vrlo su blizu prilikom njenog obilaska. Slična situacija je i kod okreta krmene oznake. Nju je bolje okrenuo Trivin tim, ali u jedrenju u vjetar Mađari bolje vladaju jedrilicom i prolaze "umjetnike" iz galerije Juraj Dalmatinca te s nekoliko sekundi prednosti ulaze u cilj i ostvljaju suparnike bez
bodova na kraju ovog Round Robina.

Pobjednici ovog RR-a su bili ekipa Lumba MR Teama s maksimalne četiri pobjede, a za njima su bili Sponsor Us MR Team, te Litkey, Jerkovič i Triva.

Jugo je nastavilo jačati, sad već nije bilo više sunca, postalo je malo hladnije ali nastavilo se dalje. U 13:21 prvi start prvog flighta drugog RR-a. Kako će se kasnije pokazati, match koji je presudio pobjednika cijele regate! Presen plavi i Petrovič žuti. Odlzak daleko desno od broda RO-a i na kraju čisti start za obje posade samo što je svaka krenula sa svoje strane startne linije. Petrovič je bio bliži brodu RO-a i pokazalo se da je ta strana dala nešto više prednosti i prvi okreće privjetrinsku oznaku. Presen napada cijelo vrijeme, ali Riječani ponovno prvi okreću privjetrinsku oznaku i s ovom pobjedom se izjednačavaju sa svojim suparnicima u omjeru pobjeda i poraza.
Litkey i Jerkovič u 2. matchu ovog flighta imaju vrlo komplicirnu akciju u predstartu koju je najbolje pogledati na replayu i na kraju istovremeno startaju ponovno svaki sa svoje strane startne linije. Litkey se drži sredine polja, dok Jerkovič odlazi ekstremno lijevo, to se već na prvom okretu pokazuje kao loša odluka jer je značajno zaostao za Mađarom.

Drugi flight otvaraju Triva i Presen. Sad Trivi ne preostaje ništa drugo nego da u svim preostalim matchevim ide na sve ili ništa ako želi ući u idući krug natjecanja. Vrlo dobro je upravljao sa svojom ekipom u predstartu, ali je u posljednjim sekundama napravio nepotrebni manevar koji je Presenu dao malu prednost koju je on do cilja samo povećavao.
Drugi par, Petrović-Litkey, odlazi daleko desno prije starta na kojem Petrović kreće s pina, a Litkey sa strane broda RO-a. Boljom kontrolom svoj jedrilice Petrović i s ove strane prestiže Litkeya i dolazi do svoje 5. pobjede.

Treći flight otvara Petrović s Trivom. Startaju blizu jedan drugog, oboje na lijevim uzdama, ali u drugom dijelu prve dionice uz vjetar Triva nešto lošije iskorištava pristigli reful te dosta pada u odnosu na Petrovića. Petrović stiže prvi do bove, ali u drugom dijelu regate ga Triva jedrenjem na lijevoj strani uspjeva sustići, ali ne i prestići u konačnici.
Drugi Slovenski dvoboj, Jerkovič-Presen donio je jedan od najzanimljivijih matcheva regate. Nakon vrlo zanimljive predstartne akcije istovremeni start, te padanje Jerkoviča na Presena, ali uspješan povratak posade Gibanca MR Team-a i nastavak regate s vodstvom do druge dionice uz vjetra. Tada Presen kreće s napadom i s nekoliko vrlo kratkih i brzih letanja uspjeva doći u bolju poziciju te sustići sunarodnjaka do bove. Neposredno prije njenog obilaska Jerkovič vidi "rupicu", mali prolaz između suparnika i bove, kojeg pokušava iskoristiti. Ipak Presen bolje iskorištava nastalu situaciju i Jerkovič dobiva penal s kojim je izgubio nadu u pobjedu u ovom matchu.

Pretposljednji flight. Jugo sad jaa na više od 20vorova i regatni odbor signalizira stavljanje krata na glavnom jedru!
U prvom matchu su Presen i Litkey. Nekoliko kruženja oko broda RO-a i start obje ekipe u blizini pina i odlazak u lijevu stranu. Presen se uspjeva odvojiti, ali Litkey sa standardno vrlo dobrom vožnjom niz vjetar mu nedozvoljava da mnogo odmakne.
Druga orca je slična, a Litkey u posljednjem spustu dolazi Presenu praktički na krmu i u cilju kasni samo za par sekundi.
Jerkovič i Triva ponovno sličan finiš predstartne procedure kad Jerkovič natjera Trivu na dodatni okret pored broda RO-a i na kraju dolazi do novog boda.

Petrović i Jerkovič su ponovno prvi par posljednjeg flighta. Nešto manje manevara u predstartnoj proceduri nego što je bilo u preostalim jedrenjima i lagani start Petroviča te njegov dolazak do 7. pobjede. Litkey i Triva su zatvorili drugi RR s vrlo tijesnim matchom. Na kraju je bolji bio Mađar.

Prognoza je u potpunosti pogodila za nedjeljno jutro. Oko deset sati, za kad je u subotu bio najavljeno isplovljavanje, puhalo je preko 20 čvorova juga. Tendencija je bila da će samo rasti, pa je RO dao jednu odgodu i oko 11 sati donio konačnu odluku da jedrenja neće biti.

U principu nije bilo većih negodovanja, jer osnovna stvar kod match race regata je da su to taktičke regate, a trenutno su vladali uvjeti na moru koji su omogućavali samo "preživljavanje". Tko prvi starta u velikoj je prednosti, a tada se gubi sva draž match racea.

I nakon zbrajanja bodova iz dva RR-a proglašeni su pobjednici. Unatoč izjednačenom omjeru (7:1) Presena i Petroviča, pobjeda je otišla hrvatskoj posadi jer je ona u posljednjem međusobnom jedrenju bila bolja. Treći je završio Spahtel MR Team, a na začelju su bili Gibanca i Juraj Dalmatinac.

 

Ekipe

 

 


SLO - Gibanca


Kormilar Jure Jerkovič, SD Gibanca, ISAF rang: 379


Pramac Maja Jeromel,SD Gibanca


Trimer glavnog jedra Emil Jerkovič, SD Gibanca


Trimer prednjih jedara
Robert Zajc, SD Gibanca 


SLO - Lumba MR Team


Kormilar Dejan Presen, JK MIPC, ISAF rang: 31


Pramac Jakov Dabov, JK Val


Trimer glavnog jedra Marko Pihlar, JK MIPC


Trimer prednjih jedara
Miha Truden, JK Pirat 


HUN - Sparhtel


Kormilar Arpad Litkey, D-One VSE, ISAF rang: 337


Pramac Richard Sardi, D-One VSE


Trimer glavnog jedra Miklos Erdos, D-One VSE


Trimer prednjih jedara Balmaz Litkey, D-One VSE 


CRO - Galerija Juraj Dalmatinac Sailing Team


Kormilar Simon Triva, JK Val, ISAF rang: ---


Pramac Frane Beg, JK Val


Trimer glavnog jedra Luka Piasevoli, JK Val


Trimer prednjih jedara Dany Stanišić, AJK Beograd 


CRO - Sponsor Us Sailing Team


Kormilar Hrvoje Petrović, JK Čavle, ISAF rang: ---


Pramac Dario Jušić, JK Sv.Nikola


Trimer glavnog jedra Filip Baričević, JK Galeb


Trimer prednjih jedara Igor Šepić, JK Čavle 

Flash Back

 

 

R O U N D  R O B I N  -  1
J. Jerkovič D. Presen A. Litkey S. Triva
H. Petrović 1 : 0 0 : 1 1 : 0 1 : 0
J. Jerkovič 0 : 1 0 : 1 1 : 0
D. Presen 1 : 0 1 : 0
A. Litkey 1 : 0

 

 

R O U N D  R O B I N  -  2
J. Jerkovič D. Presen A. Litkey S. Triva
H. Petrović 1 : 0 1 : 0 1 : 0 1 : 0
J. Jerkovič 0 : 1 0 : 1 1 : 0
D. Presen 1 : 0 1 : 0
A. Litkey 1 : 0

 

 

Foto galerija

 

Mali izbor iz fotogalerije:

2SMR - dan 1 - 0032SMR - dan 1 - 0302SMR - dan 1 - 0522SMR - dan 1 - 0742SMR - dan 1 - 0982SMR - dan 1 - 1202SMR - dan 1 - 1442SMR - dan 1 - 1682SMR - dan 2 - 012SMR - dan 2 - 052SMR - dan 2 - 092SMR - dan 2 - 12

Ostatak fotografija je dostupan na ovom linku.

You are here Regate 2016 2. MR u 2016.

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr