Flash Back 4.1

REGATE ONLINE1. MR u 2016.

 

30 - 31.01.2016.

1. Šibenski match race - Grade 3 u 2016. godini je gotov i za razliku od onog koji je održan prije mjesec dana odjedren je cjelokupan prgram zahvaljujući južinu koji je puhao oba dana.

 

Regata

 

Jutro u Šibeniku je krenulo ugodno i tiho. Svi uvjeti za jutarnje uživanje su bili ispunjen, ali jedriličari su se tu okupili iz nekih drugih razloga.
U 9 sati su se svi, zajedno sa sudački odborom, okupili u prostrijama JK Val gdje se regata službeno otvorila, obavilo ždrijebanje jedrilica i gdje su sudci upozorili natjecatelje na neke novosti u pravilima koja su objavljena na početku godine.
Nakon svih brifinga prve četiri posade su pripremile jedrilice za jedrenje i otisnule su se u bonacu šibenske luke. Plutanje i hvatanje laganih dašaka koji su dolazili iz suprotnog smjera od prognoze nastavilo se sve do iza 11:30. Tek tada je najavljeno jugo počelo popunjavati luku i moglo se krenuti s postavljanjem regatnog polja.


Prvi par je dobio signal starta u 12:54. Njega su činili Murter Sailing Team i FGF Sailing Team. Posada predvođena Tonkom Ramešom je u predstartnoj proceduri u jednom trenutku izgubila dominantniji položaj nad Mađarima predvođenim Robertom Bakoczyjem, ali su kasnije, prilikom odlaska u desni kut iza broda RO-a vratila bolju poziciju i prva startala s dvije dužine prednosti.
Nakon signala starta prvog para bilo je 5 minuta pred start za dvije slovenske posade. Prilično mirna atmosfera u njihovom predstartnom nadmetanju donijela je prednost najbolje rangiranom kormilaru cijele regate, Dejanu Presenu. On je inače u vrijeme održvanja ove regate bio na 32. mjestu ISAF-ove match race ljestvice.
Par minuta nakon starta prvog matcha ovog flighta vjetar je otišao u desno i signalizirano je postavljanje zelenog charlija. Vjetar je nastavio "šarati" za cijelo vrijeme jedrenja, ali ipak su se oba jedrenja uspješno privela kraju.
U prvom je pobjedio Ramešin tim, dok je u drugom Presen također zadržao prednost stečenu prije starta.


Drugi flight je imao malo uzbudljivija događanja u predstartnim procedurama. Razlog tomu je i nešto jači vjetar nego u prošlom flightu. Triva i Litkey su bili prvi par. Njihova šahovska partija je bila od početka s presingom od strane mađarske posade. Kontrolirali su situaciju od početka i u jednom zajedničkom kruženju u posljednjoj minuti ostavili su domaće momke s popriličnom razlikom iza sebe!
Drugi par, Jerkovič-Rameša, početak sličan prvom matchu kad je Rameša također zaustavnim položajem radio na poboljšanju svoje pozicije. Slična simultana igra i ovaj put, samo što je sad bolji bio Jerkovič. Natjerao je Ramešu na kruženje oko broda RO-a, ali kasnije je Rameša ipak nadmudrio Jerkoviča .
Dosta uzbuđenja u nastavku jedrenja, a pogotovo u prvom matchu gdje je Triva unatoč tehničkom problemu, koji se javio tijekom jedrenja,uspio proći Litkeya koji je imao i spinaker u moru.
Drugi par je bio nešto više u igri s pravilima, jer je Rameša dobio 2 penala, dok je Jerkovič dobio jedan penal! Unatoč tom teretu murterini su se oba puta uspjeli iskupiti dovoljno brzo i pobjediti u ovom plovu.

3. flight je donio susret dvije mađarske posade u prvom matchu, odnosno Trive i Presena u drugom matchu.
Mađari su vrlo angažirano nastupili već u predstartu i u jednoj bliskoj situaciji prilikom prilaska startnoj liniji Litkey je dobio penal koji je uspio odraditi tek pred ciljem. Bakoczy je nakon starta bio iza njega ali ga je sustigao i vodio je regatu do druge orce kad ga je Litkey sustigao zbog kasnog spuštanja spinakera i lošeg okreta oko bove. Međutim Bakoczy nije dozvolio da se Litkey puno odvoji i u posljednjoj etapi ga je sustigao i izjednačeni su stigli do cilja, ali je Litkey morao obaviti spomenuto iskupljenje.
Drugi par je prošao u apsolutnoj dominaciji Presena. Prvi penal je "namjestio" Trivi već u predstartu, a drugi penal je dodan tijekom jedrenja. Naravno, s tim teretom Triva nije uspio nadoknaditi razliku koju mu je nametnuo najbolje plasiran jedriličar ovog vikenda.


Četvrti flight... Litkey i Jerkovič u intenzivnoj borbi gdje je Mađar bio izrazito agresivnijeg nastupa. Tijesna borba i bliski kontakt rezultirao je kontaktom uz sami brod Regatnog odbora. Jerkovič je bio unutarnji i nažalost nije imao dovoljno prostora ni brzine za bijeg, pa je tu uknjižio penal. Međutim, laganiji vjetar u ovom matchu izgleda da je više odgovarao Jerkoviču koji je preuzeo vodstvo.
Drugi match, Triva i Bakoczy. Dvije najmlađe posade pokazale su pravu mjeru energije i temperamenta unesene u ovaj plov. Nekoliko kruženja, pa bijeg Trive i nažalost njegov preuranjeni start...
U međuvremenu je Jerkovič nadoknadio gubitak i sa značajnom prednosti ušao u cilj, a kod drugog para nije bilo razlike u odnosu na start.
Osim tih rezultata, 4. flight će se zapamtiti po velikom broju rasparanih spinakera. Izmjene posada i saniranje štete razlog su kašnjenja u izvršavanju programa, pa su nastupile prve sumnje u mogućnost izvršenja cijelog round robina.


Prvi match petog flighta je spojio dvije od tri najuspješnije posade. Susrele su se ekipe Rameše i Presena, obje sa po dvije pobjede. Treća posada koja je do tada osvojila dvije pobjede je bila ekipa Roberta Bakoczyja.
Presen su u ovom matchu pokazao značajno boljm i s velikom razlikom je osvojio i treću pobjedu.
U drugom matchu su bili Triva i Jerkovič. I ovdje su slovenci bili uspješniji na startu, da bi Trivi preostalo samo da pokuša smanjiti razliku do cilja. To mu je i išlo za rukom, pa je posljednju krmu sustigao Jerkoviča, ali... tako je Jerkovič stigao do svoje 2. pobjede, a Triva do 3. poraza.

Šesti flight, predzadnji za subotu. Prvi su krenuli Litkey i Rameša. Izgleda da je Rameša ušao u loš niz, jer ga je u ovom plovu pobijedio Litkey koji je stigao do svoje prve pobjede nakon četiri poraza.
Drugi match, Presen-Bakoczy. Vrlo zanimljiv drugi dio predstartne akcije u kojem je bilo zanimljivih akcija. Nastavak plova je prošao s prednosti Bakoczyja koji ju je nije ispuštao do druge krme. Pri njenom samom kraju Presen ga je uspio stisnuti. U borbi za pobjedu, u samom finišu, otišli su u desnu stranu regatnog polja, skroz do obale. U pogledu sa strane, izgledalo je da će Presen stići do 4. pobjede i dominacije na ljestvici, ali bolje izvedena posljednja pojalabanda mađarske posade je presudila. 6. flight, mađari-ostali, 2:0.


Sedmi flight je donio dosta akcije u predstartnim procedurama. U oba slučaja se moglo reći da su bolje pozicije na startu lako prokockane. Triva je u posljednjih pola minute natjerao Ramešu u letanje koje je mogao mnogo bolje iskoristiti, ali nažalost nije.
Također drugi par, Jerkovič-Bakoczy, su bili vrlo dinamični. Imali su nekoliko kruženja u seriji, ali na kraju je Mađar bolje startao iako je izgledalo da će Slovenac prvi presječi liniju.

Za drugi dan regate ostalo je da se završi Round Robin, odnosno da se odjedri posljednji match, jedini u 8. flightu. Nakon njega slijedi polufinale koje se jedri u 3 flighta.
Posljednji par su bili Presen i Litkey. Presen, već kvalificirani polufinalista i Litkey kojem rezultat ovog jedrenja nije ništa značajno mijenjao.  Pomalo rezervirana atmosfera u predstartu, vjerojatno i zbog dosta većih brzina koje su ostvarivale jedrilice u odnosu na jedrenje prethodnog dana. Litkey je uglavno pratio sve poteze Presena, a startali su skoro poravnati. Presen je za oko pola dužine bio brži, ali Litkey je bio gornji. Čisto jedrenje do bove od orce, ali Litkey ima problema s dizanjem spinakera i tad je regata praktički bila odlučena.

Poredak nakon Round Robina je glasio:

1. Bakoczy
2. Presen
3. Rameša
4. Jerkovič
5. Triva
6. Litkey


Prvoplasirani kormilar, Robert Bakoczy imao priliku birati svog protivnika. Izabrao je Juru Jerkoviča, tako da Presen nije imao mogućnost izbora nego je za protivnika dobio Tonka Ramešu.
Bakoczy i Jerkovič su pokazali vrlo atraktivnu borbu za što bolju startnu poziciju. Izjednačenost od starta do cilja je obilježila ovaj plov. Mnogo viravanja jedan ispred drugog i na kraju malo bolja koncentracija Mađara u posljednjem okretu pred drugu krmu.
Što se tiče para Presen-Rameša, tu je bilo mnogo manje akcije u samom regatnom polju, jer je nakon starta Rameša izabrao lošiju stranu i Presen je ostvario nenadohvativu prednost.
Za drugi polufinalni flight jedrilice su zamijenjene. Ponovno mnogo akcije kod prvog para i za publiku manje atraktivan start drugog para.
S dvije pobjede u polufinalnim jedrenjima, finalisti su postali Presen i Bakoczy, dok su njihovi oponenti još imali jedino šansu za osvajanje 3. mjesta.

Kao slijedeći korak natjecanja bilo je jedrenje "malog finala". Tu su se u prvom matchu za treće mjesto borili Jerkovič i Rameša, a u razigravanju za peto su se na moru susreli Triva i Litkey.
Za razliku od prva dva jedrenja, Rameša je u ovom plovu jedrio mnogo bolje. Da li zbog vjetra koji je značajno pojačao ili zbog pada koncentracije kod slovenske posade, murterini su dominantno stigli do cilja.
Slično je bilo i u drugom matchu u kojem je Litkey bio u vodstvu od početka. U drugoj orci Triva je još imao i jedno iskupljivanje zahvaljujući kojem je Litkey mirno ušao u cilj.
Prije drugog flighta obavljena je zamjena jedrilica.
Par koji je jedrio za 3. mjesto je u predstartu otišao daleko ispod startne linije i Rameša je kontrolirao situaciju, ali pred samom linijom Jerkovič se uspio izvući i prvi startati. Međutim, problem je bio što je Jerkovič prestupio cijelom dužinom broda i morao se vratiti, pa je Rameša preuzeo vodstvo.
Par za 5. mjesto je imao isti princip u predstartu. Litkey je kontrolirao situaciju do posljednje minute. Triva je u jednom trenutku prošao Mađaru iza krme i preuzeo kontrolu, a ovaj je nespretno ostao bez brzine. Nakon signala starta Triva bira desnu stranu i propušta priliku pokrivanja Litkeya. Lijeva strana je sad ispala dobitna i vrlo brzo je Litkey izbio na čelo.
Za to vrijeme Rameša je uspostavio prednost od skoro pola dužine stranice ispred Jerkoviča!

Da bi se nastavilo zanimljivo i u matchu za 5. mjesto pobrinuo se Litkey koji je prekasno skinuo spinaker, a Triva koji je to iskoristio ponovno prelazi u vodstvo.
Triler se nastavlja i Litkey opet vodi, ali zbog obaveze iskupljenja za penal, na samoj liniji cilja Triva pobjeđuje!

Uglavnom, nakon ovog flighta Rameša je osvojio 3. mjesto, dok je Jerkoviču ostalo slobodno 4. mjesto. Triva i Litkey su morali jedriti još jedan plov da bi se završio i derbi začelja.

Finale... Bakoczy ulazi kao plavi, a Presen kao žuti. Zanimljivo pariranje i prvi put na ovoj regati u predstartnoj proceduri se odlazi daleko ispred linije starta. Tu je Presen kontrolirao situaciju, pustio je Bakoczyja da pojalabanda i spusti se do pina. Tu mu nije dozvolio da prođe ispred i s jednom i po dužinom starta prvi. Nastavak jedrenja je donio samo povećavanje distance među njima.
Idući plov obilježila je zamjena boja i suprotan smjer odlaska od linije starta. Ponovno je Presenova ekipa dominirala i prva krenula. Nastavak jedrenja je donio mnogo pokrivanja i viravanje svakih dvadesetak metara!
Naposljetku se Lumba Sailing Team dovoljno odvojio za miran završetak regate.
Treći plov, ovaj put uz zamjenu boja obavljena je i zamjena jedrilica, bio je posljednji plov regate. Standardno zanimljiva akcija na početku i tijesna borba do bove od orce. Nakon okreta bove presudila je "karamela" Mađara koji su dosta izgubili dok se spinaker nije cijeli napuhao. Iskusnom Dejanu Presenu, to je bilo dovoljno da svoju posadu rutinski dovede do pobjede.

 

Ekipe

 

 


CRO - Murter Sailing Team


Kormilar Tonko Rameša, YC Kornati, ISAF rang: ---


Pramac Marijan Uroda, YC Kornati


Trimer glavnog jedra Jure Fržop, JK Žal


Trimer prednjih jedara Antonio Arapović, YC Kornati 


SLO - Gibanca


Kormilar Jure Jerkovič, SD Gibanca, ISAF rang: 420


Pramac Maja Jeromel, SD Gibanca


Trimer glavnog jedra Emil Jerkovič, SD Gibanca


Trimer prednjih jedara
Robert Zajc, SD Gibanca 


HUN - Sparhtel


Kormilar Arpad Litkey, D-One VSE, ISAF rang: 337


Pramac Richard Sardi, D-One VSE


Trimer glavnog jedra Miklos Major, D-One VSE


Trimer prednjih jedara Miklos Erdos, D-One VSE 


HUN - FGF Sailing Team


Kormilar Robert Bakoczy, SVE, ISAF rang: ---


Pramac Kristof Takacsy, SVE


Trimer glavnog jedra Domonkos Rozsnyay, SVE


Trimer prednjih jedara Levente Takacsy, SVE 


CRO - Galerija Juraj Dalmatinac Sailing Team


Kormilar Simon Triva, JK Val, ISAF rang: ---


Pramac Frane Beg, JK Val


Trimer glavnog jedra Luka Piasevoli, JK Val


Trimer prednjih jedara Dany Stanišić, AJK Beograd 


SLO - Lumba MR Team


Kormilar Dejan Presen, ---, ISAF rang: 32


Pramac Jakov Dabov, JK Val


Trimer glavnog jedra Teo Piasevoli, JK Val


Trimer prednjih jedara Miha Truden, --- 

Flash Back

 


R O U N D   R O B I N


J.Jerkovič A.Litkey R.Bakoczy S.Triva D.Presen

T.Rameša 1 : 0
0 : 1
1 : 0
1 : 0
0 : 1J.Jerkovič 1 : 0
0 : 1
1 : 0
0 : 1
A.Litkey 0 : 1
0 : 1
0 : 1

R.Bakoczy 1 : 0
1 : 0


S.Triva 0 : 1

 


P O L U F I N A L E   p a r   1


Jure Jerkovič : Robert Bakoczy


0 : 1


0 : 1

 

 


P O L U F I N A L E   p a r   2


Tonko Rameša : Dejan Presen


0 : 1


0 : 1

 

 


Z A   3.   M J E S T O


Jure Jerkovič : Tonko Rameša


0 : 1


0 : 1

 

 


Z A   5.   M J E S T O


Simon Triva : Arpad Litkey


0 : 1

1 : 0

0 : 1

 

 


Z A   1.   M J E S T O


Robert Bakoczy : Dejan Presen


0 : 1


0 : 1


0 : 1

 

Foto galerija

 

Mali izbor iz fotogalerije:

2016 - MR 1 - dan 1 - 0122016 - MR 1 - dan 1 - 0302016 - MR 1 - dan 1 - 0542016 - MR 1 - dan 1 - 0782016 - MR 1 - dan 1 - 1062016 - MR 1 - dan 1 - 1262016 - MR 1 - dan 1 - 1522016 - MR 1 - dan 1 - 1922016 - MR 1 - dan 2 - 0082016 - MR 1 - dan 2 - 0412016 - MR 1 - dan 2 - 0742016 - MR 1 - dan 2 - 1052016 - MR 1 - dan 2 - 1342016 - MR 1 - dan 2 - 1532016 - MR 1 - dan 2 - 1742016 - MR 1 - dan 2 - 202

Ostatak fotografija je dostupan na ovom linku.

You are here Regate 2016 1. MR u 2016.

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr